ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 12:48
MENU CLOSE

Νέες απειλές Πούτιν μετά το μπαράζ βομβαρδισμών κατά του Κιέβου - «Απόβρασμα Ζελένσκι, τρέξε τώρα», λέει ο Καντίροφ (videos)

10.10.2022 15:24

Η Ουκρανία διενήργησε «τρομοκρατικές ενέργειες» εναντίον της Ρωσίας και το Κρεμλίνο δεσμεύθηκε να αντιδράσει σθεναρά, αν συνεχιστούν, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Είναι προφανές πως οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες διέταξαν, οργάνωσαν και διενήργησαν την τρομοκρατική επίθεση που είχε στόχο να καταστρέψει κρίσιμες πολιτικές υποδομές της Ρωσίας», δήλωσε ο Πούτιν για την έκρηξη στη γέφυρα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους μετά την έκρηξη, όμως το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

«Με τις ενέργειές του, το καθεστώς του Κιέβου έβαλε τον εαυτό του στο ίδιο επίπεδο με τις πιο απεχθείς διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις. Είναι απλώς αδύνατον να αφήσουμε τέτοιου είδους εγκλήματα αναπάντητα», είπε ο Πούτιν κατά την έναρξη μιας συνόδου του πανίσχυρου Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

Διάφορες πόλεις στην Ουκρανία έμειναν χωρίς ρεύμα ή νερό και αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικά πυραυλικά πλήγματα σε περισσότερες από 12 ουκρανικές πόλεις το πρωί της Δευτέρας (10/10). Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, είπε: «Ο Πούτιν είναι ένας τρομοκράτης που μιλάει με πυραύλους».

Ο Πούτιν είπε πως η Ρωσία θα απαντήσει «σκληρά» σε οποιεσδήποτε περαιτέρω επιθέσεις από την Ουκρανία.

«Αν συνεχιστούν οι απόπειρες διενέργειας τρομοκρατικών επιθέσεων στο έδαφός μας, οι απαντήσεις της Ρωσίας θα είναι σκληρές και στην κλίμακά τους θα ανταποκρίνονται στο επίπεδο των απειλών που δημιουργούνται για τη Ρωσική Ομοσπονδία. Κανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό», είπε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία ότι προσπαθεί να διενεργήσει επίθεση εναντίον ενός πυρηνικού σταθμού στη Ρωσία και εναντίον του αγωγού αερίου TurkStream.

Επανέλαβε, χωρίς να παρέχει αποδείξεις, τον ισχυρισμό του πως η Ουκρανία και οι υποστηρικτές της στο ΝΑΤΟ βρίσκονται πίσω από τις ανεξήγητες ρωγμές στους αγωγούς αερίου Nord Stream που διέρχονται από τη Ρωσία στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική θάλασσα.

Μερικά δευτερόλεπτα αφότου ο Πούτιν επιβεβαίωσε τα πλήγματα στην Ουκρανία, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε πως τα ρωσικά πλήγματα «πέτυχαν τους στόχους τους».

«Ο στόχος των πληγμάτων έχει επιτευχθεί. Όλοι οι στόχοι έχουν πληγεί», ανέφερε.

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε από την πλευρά του πως τα μαζικά πλήγματα εναντίον της Ουκρανίας είναι μόνο «το πρώτο επεισόδιο» και κάλεσε για την «πλήρη διάλυση» της ουκρανικής πολιτικής εξουσίας.

«Το πρώτο επεισόδιο έχει παιχθεί, θα υπάρξουν και άλλα», έγραψε στο Telegram, έπειτα από τη συνάντηση του Συμβουλίου υπό τον πρόεδρο Πούτιν. «Κατά τη γνώμη μου, ο στόχος πρέπει να είναι η συνολική διάλυση του πολιτικού καθεστώτος της Ουκρανίας», είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε πως οι επιθέσεις σε ώρες αιχμής φαίνεται πως είχαν σκόπιμα σχεδιαστεί για να σκοτώσουν ανθρώπους, καθώς και για να διακόψουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός δήλωσε πως 11 σημαντικές υποδομές επλήγησαν σε οκτώ περιοχές αφήνοντας τμήματα της χώρας χωρίς ηλεκτρισμό, νερό ή θέρμανση.

«Απόβρασμα Ζελένσκι, τρέξε τώρα»

Ο επικεφαλής της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη διεξαγωγή της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ενώ απευθυνόμενος στον Ζελένσκι, είπε «απόβρασμα, τρέξε τώρα».

«Τώρα είμαι 100% ικανοποιημένος με τον τρόπο διεξαγωγής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

«Σε προειδοποιήσαμε, Ζελένσκι, ότι η Ρωσία δεν έχει ξεκινήσει πραγματικά ακόμη. Σταμάτα να παραπονιέσαι σαν απόβρασμα. Καλύτερα να φύγεις μακριά, πριν σε χτυπήσουν. Τρέξε. Τρέξε, Ζελένσκι, τρέξε χωρίς να κοιτάξεις πίσω στη Δύση», πρόσθεσε ο Καντίροφ.

Νέος συναγερμός στο Κίεβο

Σειρήνες προειδοποίησης αεροπορικού βομβαρδισμού ξανάρχισαν να ηχούν στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

Οι αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε τη «βαθιά του ανησυχία» για τα ρωσικά πυραυλικά πλήγματα κατά της Ουκρανίας, διατύπωσε για μία ακόμη φορά την πλήρη υποστήριξή του προς την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και εξέφρασε την προσήλωση της Γαλλίας στην ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο, περιλαμβανομένης της αποστολής στρατιωτικού υλικού, ανακοίνωσε η Προεδρία της Γαλλίας.

«Επαναδιατύπωσε την απόλυτη και πλήρη υποστήριξή του στο πλευρό του προέδρου Ζελένσκι και την δέσμευσης της Γαλλίας για την αύξηση της υποστήριξης προς την Ουκρανία ανταποκρινόμενος στις ανάγκες που έχουν διατυπωθεί από το Κίεβο, περιλαμβανομένης της συνδρομής σε πολεμικό εξοπλισμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας «παραμένει σε στενή επαφή» με τον Ουκρανό ομόλογό του, καθώς και με τους «εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την G7».

Τα ρωσικά πλήγματα κατά της Ουκρανίας συνιστούν «έγκλημα πολέμου», κατήγγειλε από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά μέσω Twitter.

«Καταδικάζω με την μεγαλύτερη δριμύτητα τις σημερινές αδιάκριτες ρωσικές επιθέσεις. Η στόχευση του άμαχου πληθυσμού συνιστά έγκλημα πολέμου», έγραψε η Κατρίν Κολονά.

Ο όρος «έγκλημα πολέμου» χρησιμοποιήθηκε και από την Ευρωπαϊκή Ενωση, για την καταδίκη των πυραυλικών επιθέσεων σε ολόκληρη την Ουκρανία.

«Οι αδιάκριτες επιθέσεις κατά αμάχων ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου» και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν, δήλωσε o εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πίτερ Στάνο.

«H EE καταδικάζει με το πιο έντονο τρόπο τις αποτρόπαιες επιθέσεις σε αμάχους και σε αστικές υποδομές. Αυτές οι επιθέσεις είναι βάρβαρες και το μόνο που δείχνουν είναι ότι η Ρωσία επιλέγει τακτικές με στόχο τον αδιάκριτο βομβαρδισμό των αμάχων. Αυτό είναι ενάντια στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτά τα αδιάκριτα πλήγματα εναντίον αμάχων ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», ανέφερε, τονίζοντας ότι η ΕΕ υπενθυμίζει ότι «όλοι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν».

«Πρόκειται για περαιτέρω και εντελώς απαράδεκτη κλιμάκωση του πολέμου», συνέχισε και πρόσθεσε ότι οι ανακοινώσεις του Προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, συμβάλλουν επίσης στην περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή.

Σχετικά με «τις ψευδείς κατηγορίες» από το καθεστώς Λουκασένκο κατά της Ουκρανίας, ότι σχεδίαζε επίθεση στο έδαφος της Λευκορωσίας, ο ίδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι πρόκειται για «εντελώς αβάσιμες και γελοίες κατηγορίες». Υπογράμμισε, ότι «η Ουκρανία είναι το θύμα, όχι ο επιτιθέμενος», ενώ υπενθύμισε στο καθεστώς της Λευκορωσίας ότι η Ουκρανία δέχεται βάναυση επίθεση, η οποία παραβιάζει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. «Καλούμε το καθεστώς στο Μινσκ να απόσχει από οποιαδήποτε ανάμειξη της Λευκορωσίας σε αυτό το βάναυσο παράνομο εγχείρημα. Καλούμε επειγόντως το Μινσκ να σταματήσει αμέσως να επιτρέπει στο έδαφος της Λευκορωσίας να χρησιμεύει ως οδός εκτόξευσης πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων των πολύ πρόσφατων πυραυλικών επιθέσεων εναντίον ουκρανικών εδαφών», πρόσθεσε.

Υπενθύμισε επίσης ότι η ΕΕ δεσμεύεται να υποστηρίξει την Ουκρανία σε όλους τους τομείς (οικονομικά, πολιτικά, διπλωματικά) και φυσικά με στρατιωτική βοήθεια και ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ έχει ήδη προτείνει την 6η δόση χρηματοδότησης όπλων προς την Ουκρανία, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη.

Όσον αφορά την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων, τόνισε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να περιορίσει την ικανότητα του Κρεμλίνου να συνεχίσει το βάναυσο πόλεμο. «Τα κράτη μέλη θα αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα», πρόσθεσε.

«Εγκλήματα πολέμου» χαρακτήρισε τις επιθέσεις της Ρωσίας κατά αμάχων, με ανάρτησή του στο Twitter και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας ότι το ρωσικό καθεστώς θα λογοδοτήσει.

«Οι φρικτές επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον του Κιέβου και άλλων πόλεων σε όλη την Ουκρανία δείχνουν την απόγνωση του Κρεμλίνου. Αυτές οι αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον αμάχων είναι εγκλήματα πολέμου. Παραμένουμε δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και να κρατήσουμε υπόλογο το ρωσικό καθεστώς – θα το αντιμετωπίσουμε με τους εταίρους μας στην G7», αναφέρει.

Η γερμανική κυβέρνηση «καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο» τις ρωσικές επιθέσεις εναντίον του Κιέβου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ και ανέφερε ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε νωρίτερα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο κ. Σολτς ενημερώθηκε για την κατάσταση, εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γερμανίας και διαβεβαίωσε τον κ. Ζελένσκι ότι το Βερολίνο «θα κάνει το παν προκειμένου να κινητοποιήσει επιπλέον βοήθεια», κυρίως για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων πολιτικών υποδομών, όπως η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Η υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, περιέγραψε από την πλευρά της ως «κακόβουλη και απολύτως αδικαιολόγητη» την «επίθεση του Βλαντίμιρ Πούτιν με ρουκέτες εναντίον πόλεων και αμάχων». «Οι κάτοικοι του Κιέβου ζουν με τον φόβο του θανάτου στην πρωινή μετακίνησή τους. Κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να ενισχύσουμε την άμυνα από αέρος», τόνισε σε ανάρτησή της στο Twitter, η οποία συνοδεύεται από φωτογραφία κατεστραμμένης παιδικής χαράς στο Κίεβο.

Από τα ρωσικά χτυπήματα στο Κίεβο επλήγη και το κτίριο όπου στεγάζεται το γερμανικό προξενείο, το οποίο ωστόσο δεν λειτουργούσε. Το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε τις ζημιές, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι δεν υπήρχε προσωπικό στον χώρο, καθώς αυτή τη στιγμή δεν απαιτείται ταξιδιωτική θεώρηση για τα άτομα που εγκαταλείπουν την Ουκρανία.

Η υπουργός Άμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, καταδίκασε τις επιθέσεις και επανέλαβε ότι «τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμο να προσφέρει αποτελεσματική προστασία στον λαό της Ουκρανίας το πρώτο από τα τέσσερα υπερσύγχρονα συστήματα αεράμυνας Iris-T SLM». Οι νέες επιθέσεις «δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να παραδοθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα αυτά τα αμυντικά όπλα», πρόσθεσε. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Ματίας Κόλατς, δεν θέλησε πάντως να δεσμευτεί για συγκεκριμένη ημερομηνία παράδοσης. Το υπουργείο, εξήγησε, είναι «πολύ επιφυλακτικό», διότι θέλει να εξασφαλίσει ότι τα συστήματα δεν θα καταστραφούν καθ’ οδόν προς την Ουκρανία. Το εν λόγω σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άμυνα έναντι πυραύλων σε ύψος έως και 20 χιλιομέτρων και απόσταση έως και 40 χιλιομέτρων.

Παράλληλα, το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα συμμετάσχει στην αυριανή (11/10) σύνοδο κορυφής των χωρών της Ομάδας των 7 (G7), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15:00 ώρα Ελλάδος μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στη Βαρσοβία, ο υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιεφ Ράου, έκανε λόγο για «έγκλημα πολέμου».

«Οι σημερινοί ρωσικοί βομβαρδισμοί αποτελούν βάρβαρη πράξη και έγκλημα πολέμου», έγραψε στο Twitter ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών. «Η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Είμαστε μαζί σου, Ουκρανία!».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βομβαρδίζει μαζικά την Ουκρανία όντας σε απόγνωση για να προσπαθήσει να αλλάξει την πορεία του πολέμου, έπειτα από μια σειρά συνεχόμενων ηττών, δήλωσε από την πλευρά ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

«Ο Πούτιν είναι απελπισμένος λόγω των ηττών στο πεδίο της μάχης και χρησιμοποιεί την τρομοκρατία των πυραύλων για να προσπαθήσει να αλλάξει τον ρυθμό του πολέμου προς όφελός του», ανέφερε με tweet του ο Ντμίτρο Κουλέμπα.

Επίσης, και το ΝΑΤΟ καταδίκασε τις επιθέσεις της Ρωσίας κατά μη στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Μίλησα με τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και καταδίκασα τις φρικιαστικές και αδιάκριτες επιθέσεις κατά μη στρατιωτικής υποδομής στην Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ μέσω Twitter.

«Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον γενναίο ουκρανικό λαό για να αντιμετωπίσει την επίθεση του Κρεμλίνου για όσο χρόνο χρειασθεί».

Διαβάστε επίσης:

Βασιλιάς Κάρολος: Οι αλλαγές στην τελετή στέψης και οι διαφωνίες των ιστορικών

Βραβεία Νόμπελ: Στους Μπερνάνκι, Ντάιαμοντ και Ντίμπβιγκ το Νόμπελ Οικονομίας

Κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία: Η Λευκορωσία επίσημα στο πλευρό της Ρωσίας

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 12:48
Exit mobile version