search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 18:25
MENU CLOSE

Βασιλιάς Κάρολος: Οι αλλαγές στην τελετή στέψης και οι διαφωνίες των ιστορικών

10.10.2022 13:30
karolos_vasilias

Αποφασισμένος να εκσυγχρονίσει τη βρετανική μοναρχία φαίνεται ότι είναι ο βασιλιάς Κάρολος ο οποίος εκτός από τις αλλαγές στο πρώτο βασιλικό πορτρέτο επιθυμεί αλλαγές και στη διαδικασία της στέψης η οποία -όπως όλα δείχνουν- δε θα θυμίζει σχεδόν σε τίποτα εκείνη της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ πριν από 70 χρόνια.

Σύμφωνα με τη Mail on Sunday, η τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου που θα πραγματοποιηθεί στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ το επόμενο έτος, θα διαρκέσει λίγο παραπάνω από μία ώρα, θα έχει λιγότερες απόκρυφες τελετουργίες και θα είναι πολύ πιο σύντομη από την τελετή του 1953, όταν στέφθηκε η βασίλισσα Ελισάβετ.

Τι αφαιρεί ο βασιλιάς Κάρολος από την στέψη του

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο βασιλιάς Κάρολος επιθυμεί κάποιες διαδικασίες να απλοποιηθούν, διατηρώντας ωστόσο έναν τόνο μεγαλοπρέπειας όπως και κατά τη διάρκεια των 10ήμερων εκδηλώσεων μέχρι την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ.

«Επιχείρηση Χρυσή Σφαίρα». Τι ακριβώς περιλαμβάνει το σχέδιο για την τελετή στέψης του βασιλιά

  • Η τελετή στέψης πρόκειται να μειωθεί δραματικά σε διάρκεια μόλις μίας ώρας (από τρεις που ήταν στην στέψη της Ελισάβετ)
  • Ο κατάλογος των προσκεκλημένων για την τελετή είναι πιθανό να μειωθεί από 8.000 σε 2.000, με αποτέλεσμα να «κοπούν» εκατοντάδες ευγενείς και βουλευτές.
  • Διεξάγονται συζητήσεις σχετικά με έναν πιο χαλαρό ενδυματολογικό κώδικα – μην περιμένετε να δείτε τελετουργικές ρόμπες, αλλά κοστούμια.
  • Τα αρχαία και χρονοβόρα τελετουργικά – συμπεριλαμβανομένης της παρουσίασης στον μονάρχη χρυσών ράβδων – θα καταργηθούν για εξοικονόμηση χρόνου.
  • Τέλος, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ ενδέχεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό της τελετής.
  • Η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε εκείνη του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ το 1937, η οποία με τη σειρά της διαμορφώθηκε με βάση εκείνη του βασιλιά Γεωργίου Ε’ το 1911.

Σύντομη και απλή η τελετή στέψης

Σύντομη, απλή και σε κάθε περίπτωση διαφορετική αναμένεται να είναι τελετή στέψης, αντικατοπτρίζοντας τη σύγχρονη Βρετανία.

«Ο βασιλιάς έχει απογυμνώσει πολλά από τη στέψη αναγνωρίζοντας ότι ο κόσμος έχει αλλάξει τα τελευταία 70 χρόνια» δήλωσε στην Daily Mail μια καλά πληροφορημένη πηγή.

Τ Έτσι, ενώ το 1953, περίπου 8.000 ομότιμοι και κοινοί θνητοί πέρασαν περισσότερες από τρεις ώρες στριμωγμένοι στο Αββαείο σε αυτοσχέδια παγκάκια, η στέψη του βασιλιά Καρόλου αναμένεται να διαρκέσει λίγο περισσότερο από μία ώρα, με μόλις 2.000 καλεσμένους και αξιωματούχους.

Χωρίς υπερβολές η τελετή

Παράλληλα, η τελετή θα διακρίνεται από ποικιλομορφία τόσο από θρησκευτική όσο και από πολιτιστική άποψη.

«Ο βασιλιάς Κάρολος είναι απίθανο να κάνει το ίδιο και η γλώσσα θα προσαρμοστεί ώστε να είναι κατανοητή σε ένα πιο σύγχρονο κοινό» δήλωσε μια πηγή στη Daily Mail, τη στιγμή που η στέψη του 1953 απαιτούσε από τη βασίλισσα να κάνει διάφορες αλλαγές σε ρούχα.

Κάποια από τα βασικά τελετουργικά που θα διατηρηθούν, είναι το χρίσμα του μονάρχη, ο οποίος θα ορκιστεί να είναι ο «υπερασπιστής της πίστης», όπως και η χρυσή κρατική άμαξα του 1762, η οποία θα είναι και πάλι μέρος της πομπής της στέψης.

Μακροχρόνιες παραδόσεις καταργούνται

Άλλες μακροχρόνιες παραδόσεις οι οποίες είναι πιθανό να καταργηθούν. Για παράδειγμα,

Στην τελετή στέψης της βασίλισσας το 1952, αναφέρθηκε ότι ένας λίθος χρυσού βάρους μιας λίβρας, παρουσιάστηκε στην μονάρχη από τον Λόρδο Τσαμπερλέιν πριν τοποθετηθεί στον βωμό.

Ωστόσο, σύμφωνα με μια πηγή «Σε μια εποχή που οι άνθρωποι πιέζονται οικονομικά, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

Οι πλροφορίες αναφέρουν ότι αντιστοίχως, οι βελούδινες καρέκλες που κατασκευάστηκαν ειδικά για τη στέψη του 1953, είναι πιθανό να αντικατασταθούν από τα συνήθη καθίσματα.

Τέλος, στην στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ, ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος έπαιξε μεγάλο ρόλο. Ως εκσυγχρονιστής, ήταν αυτός που αποφάσισε να μεταδοθεί η στέψη της από την τηλεόραση. Κι αυτή τη φορά, ο γιος του Καρόλου, πρίγκιπας Γουίλιαμ αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιτροπή της στέψης.

Οι διαφωνίες των ιστορικών

Τα σχέδια αυτά του Καρόλου, ωστόσο, για μια πιο εκσυχρονισμένη και απλή τελετή στέψης, φαίνεται πως δεν βρίσκουν σύμφωνους αρκετούς ιστορικούς, οι οποίοι θεωρούν ότι θα μπορούσε να είναι μια χαμένη ευκαιρία για να αναδειχθεί το βρετανικό έθνος στην παγκόσμια σκηνή.

Συγκεκριμένα, ο ιστορικός Άντριου Ρόμπερτς δήλωσε ότι η στέψη θα μπορούσε να αποδειχθεί ένας αναγκαίος εορτασμός μετά από ένα χειμώνα που κυριάρχησαν η κρίση του κόστους ζωής και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Οι στέψεις γίνονται μία φορά σε κάθε γενιά. Εάν αυτή η στέψη θεωρηθεί ως μια χαμηλού προφίλ στέψη, θα γυρίσει μπούμερανγκ. Είναι μια μια ευκαιρία να εκπροσωπήσουμε το λαό και το έθνος σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα ήταν πολύ θλιβερό να πάει χαμένη» δήλωσε χαρακτηριστικά

Διαβάστε επίσης:

Κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία: Η Λευκορωσία επίσημα στο πλευρό της Ρωσίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Λευκορωσία σχηματίζει κοινή στρατιωτική δύναμη με τη Ρωσία

Έλον Μασκ: Πόσο «ειρηνοποιός» είναι ο Mr. Tesla; – Tι κρύβεται πίσω από τις πολιτικές παρεμβάσεις του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 18:25