search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 15:29
MENU CLOSE

Οικονόμου για Σύνοδο Κορυφής: Θα επιμείνουμε στις θέσεις μας, δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος

13.10.2022 13:57
oikonomou299_new

Την αναγκαιότητα η ΕΕ να καταλήξει σε απόφαση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά με τις προσδοκίες της Αθήνας εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 20ης Οκτωβρίου.

Απαντώντας σε ερώτηση του «Π», ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι οι θέσεις της κυβέρνησης είναι γνωστές, όπως και οι προτάσεις της για πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου -προτάσεις που τυγχάνουν υποστήριξης και άλλων χωρών- και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος και ότι η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει σε στήριξη των κυβερνήσεων των χωρών-μελών, δεδομένου ότι ως σήμερα η στήριξη των πολιτών γίνεται από τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Νέο «όχι» σε μείωση ΦΠΑ

Επίσης, για το θέμα της ακρίβειας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο αποκαλούμενο «καλάθι του νοικοκυριού», στο οποίο περιλαμβάνονται 51 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης στα οποία οι επιχειρήσεις αυτοδεσμεύονται ότι δεν θα κάνουν αυξήσεις στις τιμές τους ή θα κάνουν πολύ μικρές αυξήσεις, αν και φαίνεται ότι το μέτρο είναι εθελοντικό και, όπως είπε ο Γ. Οικονόμου, αποτελεί κομμάτι ενός πακέτου μέτρων για την ανακούφιση των καταναλωτών από την ακρίβεια.

Σχετικά με την πρόταση Ανδρουλάκη για μείωση ΦΠΑ σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, ο Γ. Οικονόμου επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης, ότι, δηλαδή, δεν θα προσέφερε κάποια οφέλη στην καταπολέμηση της ακρίβειας, αλλά αντιθέτως θα προκαλούσε επιπλέον προβλήματα, καθώς θα επιδρούσε αρνητικά στα δημόσια έσοδα και, άρα, στη δυνατότητα της κυβέρνησης να βρίσκει δημοσιονομικό χώρο ώστε να προβαίνει σε παρεμβάσεις ελάφρυνσης των βαρών που σηκώνουν οι καταναλωτές.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναπτύσσει πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση και της κερδοσκοπίας, στο βαθμό που αυτή παρατηρείται, λέγοντας ότι «έλεγχοι πραγματοποιούνται συστηματικά από τη ΔΙΜΕΑ σε τακτική βάση, αντιμετωπίζονται οι απόπειρες αισχροκέρδειας που παρατηρούνται, τους τελευταίους 7 μήνες (μόνο από τη ΔΙΜΕΑ) έχουμε γύρω στους 1.900 ελέγχους, οι οποίοι κατέληξαν και σε βεβαιώσεις προστίμων συνολικού ύψους 2.330.000 ευρώ».

Διαγραφή του 53χρονου από τη ΝΔ

Όσον αφορά στην υπόθεση του Κολωνού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι ο κατηγορούμενος 53χρονος διεγράφη οριστικά από μέλος της ΝΔ και εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που ακολουθεί σχετικά με την υπόθεση αυτή (για την οποία χρησιμοποίησε την έκφραση «φρικτά και αποτρόπαια εγκλήματα»), λέγοντας ότι «περιφέρει την πολιτική του απόγνωση» και χρησιμοποιώντας -περισσότερες από μία φορές- τη λέξη «κατάντια» για το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης.

Τόνισε, δε, ότι η αστυνομία και η δικαιοσύνη θα κάνουν ό,τι πρέπει για την διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση αυστηροποίησε τις ποινές για το συγκεκριμένο έγκλημα, αλλά και επαναλαμβάνοντας -μετά τον ΥΠΕΣ, Μάκη Βορίδη- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, είχε υπερψηφίσει τη σχετική διάταξη, έστω κι αν είχαν καταψηφίσει επί της αρχής το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Ποινικό Κώδικα.

Διαβάστε επίσης:

Εξεταστική για υποκλοπές: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το πόρισμα της ΝΔ – Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως τακτικό μέλος της τον Προκόπη Παυλόπουλο

Μητσοτάκης με Ιάπωνες επιχειρηματίες: Ώρα για περισσότερες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 15:29