search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 11:36
MENU CLOSE

Βρετανία: Η Λιζ Τρας καρατόμησε τον υπουργό Οικονομικών για να επιβιώσει

14.10.2022 15:36
liz-tras-ypoik-new

Σε πανικό η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας εγκαταλείπει το σχέδιο που είχε ανακοινωθεί και προκάλεσε αναταραχή στις αγορές και χρεώνει στον υπουργό Οικονομικών την αποτυχία του προγράμματος, για να σώσει την πρωθυπουργία της.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Κουάζι Κουάρτενγκ παύθηκε από τα καθήκοντά του, εν μέσω οικονομικής και πολιτικής κρίσης

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ ορίσθηκε νέος υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την παραίτηση του Κουάζι Κουάρτενγκ, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ. Πρώην υπουργός Εξωτερικών και Υγείας, ο Τζέρεμι Χαντ, 55 ετών, υπήρξε υποψήφιος για την διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Τόρις και την πρωθυπουργία, πριν προσχωρήσει στο στρατόπεδο του Ρίσι Σουνάκ στην αναμέτρησή του με την σημερινή πρωθυπουργό Λιζ Τρας.

Νωρίτερα, η εφημερίδα Times έγραψε ότι η πρωθυπουργός Λιζ Τρας επρόκειτο να αποπέμψει τον υπουργό Οικονομικών και να καταργήσει τμήματα του πακέτου δημοσιονομικών μέτρων που παρουσιάστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και προβλέπει μαζικές ενισχύσεις για τους λογαριασμούς ενέργειας και γενναίες μειώσεις φόρων, σε μια προσπάθεια να αντέξει τις πολιτικές πιέσεις και τις πιέσεις της αγοράς.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε σήμερα πως ο Κουάζι Κουάρτενγκ έθεσε πρώτο το εθνικό συμφέρον παραιτούμενος από υπουργός Οικονομικών έπειτα από λιγότερο από έξι εβδομάδες στον θώκο.

Εκτιμώ βαθιά την απόφαση που λάβατε σήμερα. Θέσατε πρώτο το εθνικό συμφέρον“, ανέφερε η Τρας σε μια επιστολή προς τον Κουάρτενγκ. “Γνωρίζω ότι θα συνεχίσετε να υποστηρίζετε την αποστολή που μοιραζόμαστε για χαμηλή φορολογία, υψηλούς μισθούς, οικονομία μεγάλης ανάπτυξης“, ανέφερε στην επιστολή της προς τον Κουάρτενγκ.

Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι η Τρας, η οποία βρίσκεται στην εξουσία μόλις 37 ημέρες, θα δώσει αργότερα σήμερα συνέντευξη Τύπου, όπου αναμένεται να καταργήσει τμήματα του οικονομικού πακέτου της κυβέρνησης στην προσπάθεια να επιβιώσει από την πολιτική αναταραχή και την αναταραχή στις αγορές που καθηλώνουν τη χώρα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Κουάζι Κουάρτενγκ επιβεβαίωσε σήμερα ότι αποπέμφθηκε από την πρωθυπουργό Λις Τρας, ο τρίτος υπουργός Οικονομικών που αποχωρεί από την κυβέρνηση φέτος.

«Μου ζητήσατε να κάνω στην άκρη ως υπουργός. Το δέχομαι. Όταν μου ζητήσατε να υπηρετήσω ως υπουργός σας, το έκανα έχοντας πλήρη επίγνωση ότι η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε ήταν απίστευτα δύσκολη, με αυξανόμενα παγκόσμια επιτόκια και τιμές ενέργειας. Ωστόσο, το όραμά σας για αισιοδοξία, ανάπτυξη και αλλαγή ήταν σωστό.

Όπως έχω πει πολλές φορές τις προηγούμενες εβδομάδες, η τήρηση του status quo απλώς δεν ήταν επιλογή. Για πάρα πολύ καιρό αυτή η χώρα υφίσταται χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλή φορολογία – αυτό πρέπει ακόμα να αλλάξει για να πετύχει αυτή η χώρα», δήλωσε ο Κουάζι Κουάρτενγκ.

Διαβάστε επίσης:

Επιμένει ο Ερντογάν: Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ αλλά δεν θα ορίσουμε και ημερομηνία (Video)

Gazprom για Nord Stream: Μεγάλο μέρος του αγωγού μπορεί να πρέπει να αντικατασταθεί

«Οι Πρίγκιπες του Πύργου»: Θα λύσει ο Κάρολος το μεσαιωνικό μυστήριο που παραμένει άλυτο επί 539 χρόνια; (Video/Photo)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 11:29