search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:25
MENU CLOSE

Βασίλης Μάγγος «παρών», δικαιοσύνη… «απούσα»

20.10.2022 13:15
vassilis_giannis_maggos_new

«Βασίλης Μάγγος “παρών”», «Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε», «Να καταδικαστούν οι βασανιστές – Ένοχοι κράτος και Lafarge».

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα συνθήματα που είναι γραμμένα στην είσοδο του δικαστικού μεγάρου Βόλου.

Εκεί όπου στις 14 Ιουνίου 2020 ξεκίνησε ο βασανισμός του 26χρονου Βασίλη Μάγγου από τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Λόγω του άγριου ξυλοδαρμού που υπέστη ο Βασίλης, ένας νέος ευαίσθητος και πολιτικοποιημένος άνθρωπος, γνωστός και αγαπητός στην τοπική κοινωνία, χρειάστηκε να νοσηλευτεί για τέσσερις μέρες στο νοσοκομείο με πολλαπλά κατάγματα έξι πλευρών καθώς και πλήξη του ήπατος και της χοληδόχου κύστης. Ίσως βέβαια ακόμα πιο σοβαρά να ήταν τα βαθιά ψυχικά «τραύματα» που απέκτησε από τον βασανισμό του…

Ένα μήνα μετά, στις 13 Ιουλίου, ο Βασίλης βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση πέθανε λόγω πνευμονικού οιδήματος το οποίο προκλήθηκε εξαιτίας ενδοφλέβιας χρήσης οπιούχων ουσιών.

Αύριο, Παρασκευή (21/10), στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου τρεις αστυνομικοί θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά την αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη που άσκησε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου για «επικίνδυνη σωματική βλάβη» για τον βασανισμό του.

Πριν ακόμη ξεκινήσει η δίκη, η οικογένεια του 26χρονου καταγγέλλει προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης από την πλευρά των δικαστικών αρχών και της αστυνομίας και ζητά δικαιοσύνη.

Μιλώντας στο topontiki.gr ο Γιάννης Μάγγος, πατέρας του Βασίλη, κάνει λόγο για ΕΔΕ-παρωδία και τονίζει ότι ο «δρόμος» που έχουν ακολουθήσει μέχρι στιγμής οι δικαστικές αρχές, «στραγγαλίζει την υπόθεση».

Παράλληλα απευθύνει κάλεσμα η αυριανή μέρα, η 21η Οκτωβρίου, να αποτελέσει μία πανελλήνια μέρα κατά της αστυνομικής βίας. Πολίτες και συλλογικοτήτες, με όποιον τρόπο επιθυμεί ο καθένας, να εκφράσουν την αντίθεση του στην αστυνομική βία. Με ένα τρικάκι, ένα πανό, μία πορεία…

Ο βασανισμός του Βασίλη

«Και τα δύσκολα τώρα αρχίζουν… 2-3 μήνες αποθεραπεία και ποιός ξέρει πόσα χρόνια και αν θα βρω το δίκιο μου…Όμως… Χαμογέλα, ρε… Τί σου ζητάνε;», είχε γράψει σε ανάρτησή του στο facebook ο Βασίλης Μάγγος, αφότου επέστρεψε στο σπίτι του από το νοσοκομείο.

Ας θυμηθούμε εν συντομία τι είχε προηγηθεί.

Την Κυριακή 13 Ιουνίου 2020, η πόλη του Βόλου «συγκλονίστηκε» από την μαζική πορεία και συγκέντρωση στο εργοστάσιο της Lafarge/ΑΓΕΤ κατά της καύσης απορριμμάτων και της δημιουργίας εργοστασίου SRF από το Δήμο Βόλου.

Η πορεία χτυπήθηκε βίαια από τις δυνάμεις καταστολής ενώ υπήρξαν και συλλήψεις.

Την επομένη (14/6/2020), έξω από το δικαστικό μέγαρο Βόλου πραγματοποιείται συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες.

Ο Βασίλης Μάγγος παίρνει το μηχανάκι του και φτάνει έξω από το δικαστικό μέγαρο καθώς θέλει να δώσει και εκείνος το «παρών».

Αμέσως, μια διμοιρία ΜΑΤ και τρεις αστυνομικοί της ΟΠΚΕ τρέχουν κατά πάνω του και αρχίζουν να τον ξυλοκοπούν με γκλοπ και με κλωτσιές, μετά από υπόδειξη ενός άνδρα της ασφάλειας.

Του περνούν χειροπέδες, τον βάζουν σε ένα αμάξι και τον οδηγούν στην αστυνομική διεύθυνση.

Όπως μας λέει ο πατέρας του, ο βασανισμός του συνεχίστηκε τόσο κατά την μεταφορά όσο και κατά την παραμονή του εκεί.

Παρότι ο Βασίλης ζητά να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο, οι αστυνομικοί τον ειρωνεύονται.

Τελικά, τον πετούν στον δρόμο χωρίς να του απαγγείλουν καμία κατηγορία.

Συνθήματα και πανό έξώ από το δικαστικό μέγαρο Βόλου

«ΕΔΕ-παρωδία»

«Τα όσα υπέστη ο Βασίλης έξω από το δικαστικό μέγαρο συνιστούν ξεκάθαρα βασανισμό. Βαριά προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ατομικής υπόστασης του πολίτη. Δεν πρόκειται απλά για έναν ξυλοδαρμό, είναι βασανιστήριο το οποίο συνεχίστηκε και μέσα στην Αστυνομική Διεύθυνση Βόλου. Μιλάμε για βαριά σωματική βλάβη, επικίνδυνη σωματική βλάβη, εξύβριση και απειλές κατά της ζωής του», μας λέει ο Γιάννης Μάγγος.

«Και όλα αυτά την ώρα, που στο βιβλίο Συμβάντων της Αστυνομίας αναγράφεται ότι τίποτα δεν προέκυψε εις βάρος του Βασίλη, ενώ τονίζεται ότι ήταν μέλος συλλογικότητας. Δηλαδή με απλά λόγια παραδέχονται ότι ο Βασίλης δεν έκανε απολύτως τίποτα και ότι τον παρακολουθούσαν», προσθέτει.

«Η ΕΔΕ ήταν μια παρωδία, όπως και όλες οι ΕΔΕ κατά την γνώμη μου. Είναι απλά ένα χρονοτριβείο, να δίνεται η εντύπωση ότι κάτι γίνεται και ότι μπορεί να προκύψει ένα πόρισμα που κάτι θα λέει. Έτσι στο τέλος όμως πάντοτε ξεχνιέται η υπόθεση και δεν προκύπτει κάτι εις βάρος των αστυνομικών αρχών. Στην δίκη μας περίπτωση, το πόρισμα στάλθηκε στο Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος στην απάντησή του ήταν πραγματικά ένας καταπέλτης εις βάρος των αστυνομικών για την συμπεριφορά τους εις βάρος του Βασίλη τόσο έξω από το δικαστικό μέγαρο όσο και στην αστυνομική διεύθυνση. Παράλληλα έκανε λόγο για παρατυπίες στην διαδικασία που ακολουθήθηκε για την διενέργεια της ΕΔΕ ενώ επισήμανε όλα τα νομικά ζητήματα που θέτουμε και εμείς ως οικογένεια», σχολιάζει για την ΕΔΕ που έγινε από τη πλευρά της αστυνομίας.

«Τότε λοιπόν, πριν γίνουν οι διορθώσεις που υπαγορεύονταν από τον Συνήγορο του Πολίτη, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών έσπευσε να ασκήσει ποινική δίωξη μόνο κατά τριών αστυνομικών και μόνο για επικίνδυνη σωματική βλάβη. Έσπευσε δηλαδή, εσκεμμένα θεωρώ εγώ να στραγγαλίσει την υπόθεση, να ρίξει τους βασανιστές του γιού μου στα “μαλακά”», τονίζει.

Ο Γιάννης Μάγγος

Τρεις κατηγορούμενοι αντί για οχτώ

Η οικογένεια του Βασίλη Μάγγου έχει καταθέσει μήνυση κατά παντός υπαιτίου, η οποία με την αυτεπάγγελτη δίωξη από τον εισαγγελέα οδηγείται στο… καλάθι των αχρήστων.

«Αν εκδικαζόταν η μήνυση που έχουμε καταθέσει, στο εδώλιο θα βρίσκονταν οκτώ κατηγορούμενοι και όχι τρεις. Δεν κατηγορείται καν ο κύριος υπαίτιος για όλα, αυτός που με τη συμπεριφορά του επηρέασε ακόμα και την πορεία της ζωής του παιδιού μας. Είναι ο αστυνομικός της Ασφάλειας, ο οδηγός του αυτοκινήτου που μετέφερε στα Δικαστήρια έναν κρατούμενο εκείνη την ημέρα. Είναι αυτός που τον υπέδειξε στους υπόλοιπους αστυνομικούς και τον βασάνισε μέσα στην Ασφάλεια. Κατηγορούμενος μεταξύ άλλων θα έπρεπε να είναι και ο διμοιρίτης των ΜΑΤ που ολοφάνερα κλώτσησε το παιδί μας όταν ήταν πεσμένο. Κατηγορούμενοι έπρεπε να είναι και άλλοι αστυνομικοί που εμπλέκονται στα βασανιστήρια μέσα στην Ασφάλεια, καθώς και στην παράνομη κράτησή του. Όπως επίσης και ο διεξάγων την ΕΔΕ για τις σοβαρές πειθαρχικές παρατυπίες στις οποίες έχει υποπέσει, σύμφωνα και με το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη», καταγγέλλει ο Γιάννης Μάγγος.

«Όμως ο εισαγγελέας με την συγκεκριμένη κίνηση, κάνοντας δηλαδή την αυτεπάγγελτη δίωξη, την οποία εγώ θα χαρακτήριζα νομικό “κόλπο”, απαλλάσσει αυτόματα τους πέντε. Παράλληλα στερεί από εμάς, τους γονείς του Βασίλη, να φτάσουμε στο δικαστήριο και να υποστηρίξουμε ότι έχουμε δίκιο. Εγώ δεν λέω ντε και καλά ότι το δικαστήριο θα μας αποδώσει δικαιοσύνη αλλά μας στερεί το δικαίωμα να φτάσουμε καν στο δικαστήριο καθώς αύριο δεν δικάζεται η δική μας μήνυση. Δικάζεται μονάχα η υπόθεση του εισαγγελέα. Καταργείται έτσι η αρχή της δίκαιης δίκης. Το ξέρουν αυτό και γι’ αυτό μου δίνουν το δικαίωμα να ισχυριστώ ότι το έκαναν εσκεμμένα. Τους ασκεί δίωξη μόνο για επικίνδυνη σωματική βλάβη, την πιο “ελαφριά” κατηγορία που μπορούσε να τους ασκήσει, για κανένα κακούργημα. Εμείς ως οικογένεια του θύματος, από κατήγοροι που έπρεπε να είμαστε στο δικαστήριο θα βρεθούμε ως απλοί μάρτυρες σε μια δίκη παρωδία. Τι τους πειράζει να συνεκδικαστεί και η δική μας υπόθεση μαζί με του εισαγγελέα. Την αλήθεια δεν αναζητάμε όλοι; Ή μήπως όχι;», αναρωτιέται ο Γιάννης Μάγγος.

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου με την Μάγδα Φύσσα

«Η δικαιοσύνη δεν χαρίζεται και δεν την χρωστάμε σε κανέναν»

Η οικογένεια του Βασίλη Μάγγου έκανε προσφυγή, ζητώντας η μήνυση που έχει καταθέσει να εκδικαστεί μαζί με την αυταπάγγελτη δίωξη του εισαγγέλεα, η οποία όμως απορρίφθηκε.

Ο Γιάννης Μάγγος σημειώνει ότι και πάλι υπήρξαν περίεργες ενέργειες από την πλευρά των δικαστικών αρχών.

«Κάναμε την προσφυγή μας τέλος Ιουλίου και στις 2 Σεπτεμβρίου πληροφορούμαστε τυχαία από τον τοπικό Τύπο ότι απορρίπτεται η προσφυγή μας. Άλλος ένας “περίεργος’ δικαστικός χειρισμός, της δεύτερης εισαγγελέως αυτήν την φορά που εξέτασε την προσφυγή μας. Η αστυνομία το συγκεκριμένο έγγραφο το είχε από τις 12 Αυγούστου, εμάς δεν μας επιδόθηκε ποτέ και το μάθαμε από τον Τύπο. Πήγα αμέσως και την ρώτησα γιατί έγινε αυτός ο χειρισμός και απλά κατέβασε το κεφάλι», εξηγεί ο Γιάννης Μάγγος και προσθέτει:

«Τα πράγματα είναι απλά. Επειδή ήξεραν ότι στις 21 Οκτωβρίου ήταν η δίκη, ήθελαν να μας καθυστερήσουν ώστε να μην έχουμε χρόνο να προχωρήσουμε σε περαιτέρω νομικές ενέργειες. Παρόλα αυτά, εμεις πράξαμε όσα έπρεπε να κάνουμε και ζητάμε να συνεκδικαστεί η προσφυγή που καταθέσατε στις 21 Σεπτεμβρίου ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας, κατά της απορριπτικής Διάταξης της Αντιεισαγγελέως Πλημμελειοδικών Βόλου, μαζί με την αρχική μήνυση του εισαγγελέα»

Κλείνοντας τον ρωτάμε σε τι ελπίζει από την δίκη που ξεκινά αύριο στον Βόλο.

«Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, εγώ δεν περιμένω τίποτα. Η υπόθεση έχει στραγγαλιστεί. Τι να πω… Έστω και τώρα η δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργεί όπως οφείλει. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εγώ θα σταματήσω να καταγγέλλω τους χειρισμούς από την πλευρά των δικαστικών και αστυνομικών αρχών. Όπως λέμε “φτάνει πια, όχι άλλη αστυνομική βία” θα πρέπει να πούμε “φτάνει πια, όχι άλλες προκλητικές αποφάσεις της δικαιοσύνης”. Γιατί αυτό που γίνεται καθημερινά είναι κοινωνική πρόκληση. Όπως και στην υπόθεση του παιδιού μας, μια σειρά δικαστικών αποφάσεων είναι προκλητικές».

«Γιατί σε τελική ανάλυση, υποτίθεται ότι η δικαιοσύνη δεν χαρίζεται. Υπό αυτήν την έννοια δεν την χρωστάμε σε κανέναν. Με όλα τα ντοκουμέντα και τα στοιχεία είμαστε “καθαροί” και περιμένουμε μια δίκαιη δίκη», καταλήγει ο Γιάννης Μάγγος.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Μαραντζίδης στο topontiki.gr: Η άκρα δεξιά είναι δυστυχώς στη μόδα και είναι μεταδοτική

To ΒΒC «κλείνει» τα 100: Οι ιστορικές στιγμές, οι ισορροπίες και η λογοκρισία (Photos/Video)

Ευριπίδης Στυλιανίδης στο topontiki.gr: «Δεν είναι δυνατόν η ΕΕ να εκφράζεται από μια διεθνή δημοσιοϋπαλληλία»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:25