search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 17:05
MENU CLOSE

Καυσόξυλα: Ανάσα για την τσέπη μας, πρόβλημα για την υγεία μας

01.11.2022 06:00
kafsoksila

Μπορεί το φθινόπωρο να θυμίζει μικρό καλοκαιράκι, αλλά ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών μιας και είμαστε ήδη στον Νοέμβριο.

Το μεγάλο στοίχημα για τα νοικοκυριά παραμένει η ενεργειακή ακρίβεια και πώς θα καταφέρουν να ζεσταθούν όσο πιο οικονομικά γίνεται, μιας και το πετρέλαιο αποτελεί παρελθόν για πολλά διαμερίσματα, αλλά και η ηλεκτρική ενέργεια είναι πια ασύμφορη για το μέσο εισόδημα των πολιτών.

Λύση για τη θέρμανση φαίνεται να είναι το τζάκι, σε όσους διαθέτουν βέβαια, με τα καυσόξυλα να φαίνονται για την ώρα η πιο οικονομική λύση.

Ένας τόνος στα καυσόξυλα, φτάνει φέτος στα 140 – 150 ευρώ, με την τιμή να έχει αυξηθεί κατά 30%-40% σε σύγκριση με πέρυσι, που ένας τόνος καυσόξυλα κόστιζε 100 ευρώ.

Σε αρκετά υψηλότερες τιμές, όμως, πωλούνται φέτος και οι ξυλόσομπες και οι σόμπες πέλετ, αλλά και οι σόμπες υγραερίου.

Έτσι, λοιπόν, μια απλή ξυλόσομπα 9 kW που πέρυσι τον Σεπτέμβριο κόστιζε 168 ευρώ, φέτος κοστίζει 235 ευρώ, έχει αύξηση δηλαδή 40%.

Μια σόμπα πέλετ που τον περυσινό Σεπτέμβριο κόστιζε 875 ευρώ, φέτος κοστίζει 1.000 ευρώ, η τιμή της δηλαδή έχει αυξηθεί κατά 15%.

Άλλες σόμπες πέλετ που είναι και αερόθερμες έχουν τιμές αυξημένες κατά 25%, από τα 1.010 ευρώ πέρυσι στα 1.255 ευρώ φέτος.

Πολύ ακριβότερες σε σύγκριση με πέρυσι είναι και οι σόμπες υγραερίου, με τις τιμές αυξημένες πάνω από 40%, στα 180 ευρώ φέτος από 125 ευρώ πέρυσι.

«Καμπανάκι» κινδύνου από την καύση των ξύλων

Αν και οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στην ανάγκη των ανθρώπων να ζεσταθούν, δεν μπορούν -όπως λένε- να «κλείσουν τα μάτια» στις βλαβερές επιπτώσεις που κρύβει για την υγεία η καύση ορυκτών καυσίμων και καυσόξυλων.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία επισημαίνει τους κινδύνους για την υγεία των πολιτών από την καύση των ξύλων, κάτι που έχει τονίσει επανειλημμένα.

Στο παρελθόν μάλιστα, είχε διατυπώσει την άποψη ότι καλό θα ήταν οι πολίτες να καταργήσουν εντελώς τα τζάκια στα σπίτια τους και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η επιβάρυνση για την υγεία μας σε νούμερα

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η καύση των ξύλων -ακόμη και των πιο καλών ποιοτικά- εκλύει στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον (στον αέρα) μεγάλες ποσότητες πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), βενζολίου, διοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων και μάλιστα των πιο μικρών, των γνωστών ως PM 2,5μm, τα οποία διεισδύουν και εγκαθίστανται πολύ βαθιά στις κυψελίδες του πνεύμονα και από εκεί περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν σε διάφορα όργανα του σώματος.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, η ανησυχία για την υγεία είναι ότι παράγονται χημικές ουσίες, οι οποίες είναι επικίνδυνες τόσο για τον οργανισμό που ζει μέσα στο σπίτι που καίει το τζάκι, όσο και στο εξωτερικό από την καμινάδα που γεμίζει την γειτονιά με τη χαρακτηριστική μυρωδιά.

Τα μικροσωματίδια που κυκλοφορούν στον αέρα, ευθύνονται σύμφωνα με την ΕΕ, για περισσότερους από 450.000 θανάτους τον χρόνο, κυρίως από καρκίνους του πνεύμονα και από καρδιά.

Στις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις, πολλοί άνθρωποι και παιδιά διαμαρτύρονται για δύσπνοια, ή έχουν έντονο βήχα. Περισσότερο ευάλωτοι είναι οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα και τα παιδιά, χωρίς βεβαίως να μπορούν να καθοριστούν με σαφήνεια οι αιτίες, διότι αυτό περιλαμβάνει τον αποκλεισμό άλλων παραγόντων, λένε οι ειδικοί.

Η μεγάλη πυκνότητα αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα, σύμφωνα με όλες τις μελέτες και τις διαπιστώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), προκαλεί πολλαπλασιασμό της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου (σ’ όσους είναι εκτεθειμένοι σ΄ αυτά), αλλά και πληθώρα άλλων ασθενειών.

Οι συνέπειες στο περιβάλλον

Ιδιαίτερα επιβαρυντική για το περιβάλλον είναι η καύση των ξύλων με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, κυρίως στα αστικά κέντρα.

Πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, η Λάρισα, η Πάτρα αντιμετωπίζουν εντονότατο πρόβλημα.

Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, ενώ ταυτόχρονα κατανοούν την αναγκαιότητα παρεμβάσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης, ωστόσο η επίδραση των μικροσωματιδίων και η εκπομπή του παραγόμενου καπνού δεν μπορούν να αγνοηθούν.

Σαρηγιάννης: Η ενεργειακή κρίση θα μας γυρίσει στο 2012

Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, και στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Παβία, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ειδικά σε μεγάλες πόλεις φέτος με την εκτεταμένη χρήση καυσόξυλων και πετρελαίου που αναμένεται να κάνει ο κόσμος, θα δούμε φαινόμενα όπως αυτά του 2012 και του 2013, όπου λόγω της χρήσης βιομάζας, σημειώθηκαν επεισόδια αιθαλομίχλης, υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων.

Όπως σημειώνει ο καθηγητής, οι υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, και μάλιστα των πιο λεπτών, όπως αυτά που προκύπτουν από την ατελή καύση της ξυλείας, ή και από το πετρέλαιο, είναι επικίνδυνα για την υγεία, τόσο για το αναπνευστικό, όσο και για το καρδιαγγειακό σύστημα, έχουν συνδεθεί με προβλήματα νευρολογικών διαταραχών και μάλιστα νευροεκφύλισης, όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, ενώ η έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια, αυξάνει την πιθανότητα θανάτου σε όσους νοσούν βαριά από Covid-19.

SOS και από τους Γερμανούς επιστήμονες

Σύμφωνα με την DW, o Άχιμ Ντίτλερ, ερευνητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης (KIT), αναφέρει πως «τίποτα δεν είναι τόσο επιβλαβές για το κλίμα και δεν προκαλεί μεγαλύτερη βρωμιά από το ξύλο». Ο ίδιος επισημαίνει τον κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία με τους ρύπους και τα αέρια που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, όπως οξείδιο του αζώτου και αιθάλη, τα οποία έχουν καταστροφικές συνέπειες στην ποιότητα του αέρα και εν συνεχεία στην υγεία των ανθρώπων που βρίσκονται στον χώρο. Ο καπνός μπορεί να εισέλθει ακόμη και στα διπλανά σπίτια μέσω των συστημάτων εξαερισμού.

Το υπουργείο Οικονομίας και Προστασίας Περιβάλλοντος εφιστά επίσης την προσοχή στους κινδύνους της θέρμανσης με ξύλα.

Ο Βόλφγκανγκ Στραφ, επικεφαλής του τμήματος Περιβαλλοντικής Ιατρικής από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, προειδοποιεί για τους κίνδυνους στην υγεία από τη σκόνη που παράγεται κατά την καύση ξύλου. Πολλές ασθένειες όπως καρκίνος του πνεύμονα, καρδιακές παθήσεις αλλά και διαβήτης συνδέονται με αυτά τα μικροσωματίδια. Όπως αναφέρει, από το 2010 έως το 2018 περίπου 17.500 θάνατοι ετησίως προκλήθηκαν στη Γερμανία από τα αιωρούμενα αυτά σωματίδια.

Οι περιβαλλοντολόγοι κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και για τις επιπτώσεις στα δάση. Ο Πιερ Λ. Ίμπις του Πανεπιστημίου Έμπερσβάλντε για την Αειφόρο Ανάπτυξη, υπογραμμίζει πως η καύση του ξύλου θα πρέπει να σταματήσει αμέσως. Ο ίδιος αναφέρει πως μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να θεωρηθεί η καύση δέντρων ουδέτερη προς το κλίμα και πως για να φθάσει η φύση σε αυτό το σημείο χρειάζονται δεκαετίες. Ο ειδικός στα δάση επισημαίνει επίσης το γεγονός πως ενώ τα δέντρα βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση, παρόλα αυτά «θέλουμε να κάνουμε χρήση περισσότερου ξύλου, πρόκειται για μοιραίο συνδυασμό».

Μόλις τον Σεπτέμβριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τη μείωση της ποσότητας ξύλου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ενέργειας στο μέλλον και τη μείωση της οικονομικής υποστήριξης από το κράτος. Παρόλα αυτά, η καύση του ξύλου συνεχίζεται να θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Διαβάστε επίσης:

Kanye West: Η αποκαθήλωση του διάσημου ράπερ – Το ντόμινο των ακυρώσεων των συνεργασιών του με μεγάλες εταιρείες (photos/videos)

Γλαβίνας στο topontiki.gr: «Καθεστωτική η νοοτροπία της κυβέρνησης – Θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο»

Bugatti: Η αυτοκρατορία της κομψότητας για την… ελίτ (Photos/Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 16:57