search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 10:27
MENU CLOSE

Γλαβίνας στο topontiki.gr: «Καθεστωτική η νοοτροπία της κυβέρνησης – Θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο»

30.10.2022 06:00
athanasios_glavinas_new

Μαύρη κηλίδα στην κοινοβουλευτική δημοκρατία της Ελλάδας χαρακτηρίζει τα όσα έγιναν στην υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Θανάσης Γλαβίνας.

Ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ήταν από τα πρόσωπα που παρακολούθησαν πολύ στενά την υπόθεση των υποκλοπών. «Η βούληση της ΝΔ να μην διαλευκανθεί η νοσηρή αυτή υπόθεση, απέδειξε με απόλυτο τρόπο την ενοχή της», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γλαβίνας. «Μας προκαλεί θλίψη ότι η «εθνική» εξεταστική επιτροπή βιάστηκε να ολοκληρώσει τις εργασίες της με κάθε τρόπο ενώ η αντίστοιχη ευρωπαϊκή συνεχίζει με θάρρος την αναζήτηση της αλήθειας», προσθέτει.

Ο Θανάσης Γλαβίνας σχολιάζει και το μήνυμα το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ για «πολιτική αυτονομία», ενώ απαντά και για τις μετεκλογικές συνεργασίες: «Οι όποιες μετεκλογικές συνεργασίες, εφόσον υπάρξουν, δεν θα αμφισβητήσουν σε καμία περίπτωση την πολιτική αυτονομία μας. Όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μία σταθερή άνοδο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος»  

Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών επισημαίνει πως υπάρχει ικανοποίηση για τις δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών, καθώς «αναγνωρίζουν πλέον τον επικίνδυνο και αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Η Συνέντευξη του Θανάση Γλαβίνα

Παρακολουθήσατε πολύ στενά την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Ποια συμπεράσματα βγάλατε;  

Η υπόθεση της παρακολούθησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής Ν. Ανδρουλάκη και όσα έχουν εκτυλιχτεί μέχρι σήμερα, τόσο σε επίπεδο κοινοβουλευτικό όσο και δικαστικό, μας έδωσαν να καταλάβουμε ακόμη μία φορά τον βαθμό της αντιπάθειας της κυβέρνησης της ΝΔ σε συγκεκριμένες αρχές και αξίες που χαρακτηρίζουν το δημοκρατικό πολίτευμα καθώς και την αδιαφορία της για την τήρηση θεσμικών διαδικασιών όταν διακυβεύεται η παραμονή στην εξουσία. Η επιχείρηση συγκάλυψης που εκτυλίσσεται οργανωμένα τους τελευταίους 3 μήνες αποτελεί μαύρη κηλίδα στην κοινοβουλευτική μας δημοκρατία. Η βούληση της ΝΔ να μην διαλευκανθεί η νοσηρή αυτή υπόθεση, απέδειξε με απόλυτο τρόπο την ενοχή της. Οι αντιφάσεις άλλωστε στις οποίες υπέπεσαν αλλά και οι αποκλίνουσες θέσεις στελεχών της ΝΔ από την κεντρική γραμμή της συγκάλυψης μαρτυρούν μία υπόθεση βγαλμένη από σκοτεινές περιόδους της πολιτικής μας ιστορίας.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για τις παρακολουθήσεις; Θα αναζητήσετε απαντήσεις μέσω της Ευρώπης; 

Αναμένουμε την έλευση της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες ώστε να συνεχίσει την έρευνά της. Μας προκαλεί θλίψη ότι η «εθνική» εξεταστική επιτροπή βιάστηκε να ολοκληρώσει τις εργασίες της με κάθε τρόπο ενώ η αντίστοιχη ευρωπαϊκή συνεχίζει με θάρρος την αναζήτηση της αλήθειας. Οι διαφορές αναδεικνύουν και τις προθέσεις του καθενός. Ωστόσο ο αγώνας θα συνεχιστεί σε κοινωνικό επίπεδο ώστε όλο και περισσότεροι πολίτες να ενημερωθούν για τις πτυχές αυτής της υπόθεσης που, σε «κανονική» χώρα θα είχε προκαλέσει πολιτικές ανατροπές. 

Μόνο «πολιτική αυτονομία» υπάρχει; Μπορεί να μπει το ΠΑΣΟΚ σε ένα πλαίσιο συνεννόησης – συνεργασίας μετεκλογικά;  

Η πολιτική αυτονομία είναι υπαρξιακός όρος για την αναγέννηση της παράταξης. Ως εκ τούτου, είναι αδιαπραγμάτευτη σε κάθε περίπτωση και κάθε περίσταση. Οι όποιες μετεκλογικές συνεργασίες, εφόσον υπάρξουν, δεν θα αμφισβητήσουν σε καμία περίπτωση την πολιτική αυτονομία μας. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχουμε δηλώσει σε κάθε τόνο, η οποία συζήτηση προϋποθέτει το τελικό αποτέλεσμα της βούλησης του ελληνικού λαού. Κάθε συζήτηση σε προηγούμενο χρόνο περιττεύει.  Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψιν τα πολιτικά δεδομένα, με τον ιδεοληπτικό-λαϊκίστικό ΣΥΡΙΖΑ και την καθεστωτική-διεφθαρμένη ΝΔ δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια συζήτησης. Εκπέμπουμε κάτι διαφορετικό, πιστεύουμε σε μία νέα πολιτική λειτουργία, θέσεις τις οποίες δε θα θυσιάσουμε για τη διανομή της εξουσίας. Η εξουσία για την εξουσία δεν μας αποσχολεί.

Που ανήκει ιδεολογικά σήμερα στο ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής είναι σήμερα ένα κόμμα της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας μαζί με τα ταυτοτικά χαρακτηριστικά που έχει αποκομίσει από την ίδρυση του το 1974 μέχρι σήμερα. Πολυσυλλεκτικό, από την ανανεωτική αριστερά μέχρι το δημοκρατικό κέντρο, συσπειρώνει προοδευτικές δυνάμεις από όλα τα κοινωνικά στρώματα και τους επαγγελματικούς χώρους. Προχωράει με τις δυνάμεις της εργασίας, της υγειούς επιχειρηματικότητας, του ανόθευτου συνδικαλισμού, τους νέους και τις νέες που θέλουν να ζήσουν μία δίκαιη και αξιοκρατική κοινωνία, τους ανθρώπους της γης που θέλουν να παράξουν, τους επιστήμονες που θέλουν να προσφέρουν στην κοινωνία, τους λειτουργούς που εργάζονται για ένα κράτος σύμμαχο και όχι εμπόδιο. Χωρίς διχασμούς και αφορισμούς, αλλά με σύνεση, μετριοπάθεια και αγώνα για την επικράτηση του δημοσίου συμφέροντος. Με μεταρρυθμίσεις που θα βάλλουν με παρρησία και χωρίς υπολογισμό του κόστους εναντίον κατεστημένων και συμφερόντων κάθε είδους. Με αγάπη για την πατρίδα και μία ισχυρή Ελλάδα με θέσεις και λόγο στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Σας ανησυχούν οι δημοσκοπήσεις;  

Πέρα από τα τετριμμένα που απαντούν στην ερώτηση ότι οι δημοσκοπήσεις είναι μία φωτογραφία της στιγμής, όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μία σταθερή άνοδο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σε ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Επιπλέον ωστόσο, μέχρι και την «τελική» δημοσκόπηση των εθνικών εκλογών, είμαστε πεπεισμένοι ότι σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας θα αγκαλιάσει στην προσπάθειά μας, θα πειστεί από τις πολιτικές μας στοχεύσεις και το πολιτικό προσωπικό που θα παρουσιάσουμε και θα μας δώσει στην κάλπη την ευκαιρία να γίνουμε και πάλι ισχυρή πολιτική δύναμη στην χώρα.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης;   

Δυστυχώς δεν είναι ένα, αλλά είναι πολλά. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κυβέρνησης. Η ανεπάρκεια της σε πολλούς τομείς που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Αν θα διάλεγα ένα ωστόσο, είναι η αδιαφάνεια και η καθεστωτική νοοτροπία διακυβέρνησης. Η επιθυμία απόλυτου ελέγχου. Η δυσανεξία στην λογοδοσία και τη διαβούλευση. Για να πω ένα παράδειγμα, νομίζω η πιο ενοχλητική μεταρρύθμιση για τη σημερινή κυβέρνηση, είναι το πρόγραμμα «Διαύγεια». Η υποχρέωση ανάρτησης στο Διαδίκτυο κάθε πράξης της Δημόσιας Διοίκησης. Αν μπορούσαν θα την καταργούσαν αύριο το πρωί.

Σας τρομάζει η τουρκική προκλητικότητα; Πρέπει να υπάρξει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας;  

Η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα έχει υπερβεί τα εσκαμμένα εδώ και πολύ καιρό. Η ανησυχία είναι διάχυτη σε όλη την ελληνική κοινωνία αλλά δεν μας τρομάζει. Χρειάζεται εθνική ομοψυχία και ενότητα απέναντι σε μία αναθεωρητική και ρητορικά επικίνδυνη Τουρκία. Η διεθνοποίηση του ζητήματος είναι σημαντικό βήμα και μας ικανοποιούν σε πρώτο στάδιο οι δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών που αναγνωρίζουν πλέον τον επικίνδυνο και αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επίσης έχουμε βαθιά πίστη στο αξιόμαχο των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων και προσβλέπουμε στη αφύπνιση των συμμάχων και των εταίρων μας. Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις και εφόσον κλιμακωθούν οι εντάσεις, κάθε ενέργεια που θα δώσει ισχυρό μήνυμα εθνικής ενότητας στην γείτονα χώρα και τον διεθνή παράγοντα είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Το ρεπορτάζ σας θέλει υποψήφιο στην Β’ Θεσσαλονίκη. Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι; Τι σας λένε στις περιοδείες σας; 

Η Β΄ Θεσσαλονίκης είναι μία περιοχή με έντονη ποικιλομορφία. Τα προβλήματα ωστόσο που ανησυχούν τους πολίτες είναι κοινά σε όλη την χώρα. Η αδιαφορία της κυβέρνησης και τα επιδερμικά μέτρα απέναντι στην ακρίβεια, η αδιαφάνεια και ο καθεστωτισμός σε κάθε πολιτική κοινωνικά και οικονομική πτυχή της χώρας, η επιθετική πολιτική της Τουρκίας εναντίον των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων καθώς και η υποβάθμιση των υπηρεσιών του κοινωνικού κράτους. Ειδικότερα, ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος όπως η ενίσχυση των υποδομών και η βελτίωση των οδικών δικτύων, η προστασία περιοχών με σημαντικό περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροκτηνοτροφικός τομέας και πληθυσμιακή συρρίκνωση περιοχών, ανήκουν επίσης ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και αποτελούν αντικείμενο συζήτησης με τους κατοίκους της περιοχής κατά τις τακτικές επισκέψεις μου στην περιοχή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 10:26