ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 04:41
MENU CLOSE

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων μετεωρίτης που έπεσε στη Σομαλία - Βρέθηκαν δύο άγνωστα ορυκτά (Photos)

30.11.2022 20:47

Το ενδιαφέρον των επιστημόνων που μελετούν έναν μετεωρίτη 14 τόνων, ο οποίος εντοπίστηκε στη Σομαλία πριν από δύο χρόνια προκάλεσαν δύο άγνωστα ορυκτά που εντοπίστηκαν σε αυτόν.

Τα δύο ορυκτά που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα ονομάστηκαν ελαλίτης και ελκινσταντονίτης.

Ο μετεωρίτης, που ονομάζεται «El Ali», έχει ταξινομηθεί ως «σύμπλεγμα Iron, IAB» και είναι ένας από τους 350 στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Ο μετεωρίτης ονομάστηκε προς τιμήν της πόλης όπου βρέθηκε, ενώ το ίδιο όνομα δόθηκε και στο πρώτο ορυκτό.

Το δεύτερο πήρε το όνομά του από τη Lindy Elkins-Tanton, διευθύντρια διευθυντή της Διαπλανητικής Πρωτοβουλίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αριζόνα και κύρια ερευνήτρια της αποστολής Psyche της NASA.

Ο Chris Herd, καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Γης και Ατμόσφαιρας και επιμελητής της Συλλογής Μετεωριτών του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, δήλωσε: «Όποτε βρίσκεις ένα νέο ορυκτό, σημαίνει ότι οι πραγματικές γεωλογικές συνθήκες, η χημεία του βράχου, ήταν διαφορετική από αυτή που είχε βρεθεί πριν. Αυτό είναι που κάνει αυτό το συναρπαστικό: Σε αυτόν τον συγκεκριμένο μετεωρίτη, έχουμε δύο επίσημα άγνωστα ορυκτά».

Ο Herd είναι επίσης αισιόδοξος ότι θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν περισσότερα νέα ορυκτά εάν οι ερευνητές πάρουν περισσότερα δείγματα από τον μετεωρίτη.

Ο μετεωρίτης προσγειώθηκε έξω από την πόλη και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από βοσκούς καμηλών που ειδοποίησαν τους ειδικούς.

Ο διαστημικός βράχος είναι περίπου δύο φορές πιο πυκνός από έναν κανονικό γήινο βράχο και είναι μαγνητικός, ενώ είναι ο ένατος μεγαλύτερος μετεωρίτης που έχει βρεθεί ποτέ.

Διαβάστε επίσης:

Μαύρη τρύπα: Ανιχνεύτηκε η πιο μακρινή που «καταπίνει» άστρο (Video)

NASA: Δημοσιεύει νέες φωτογραφίες από την αποστολή στη Σελήνη (Photos)

NASA: Στη Σελήνη, πέντε μέρες μετα την εκτόξευση του, το Artemis 1

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09
Exit mobile version