search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 22:38
MENU CLOSE

Θεσσαλονίκη – Δικηγόρος 16χρονου: Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν σε ευθεία βολή (Photos/Video)

05.12.2022 18:35
roma

Καμία ενέργεια δεν έκανε ο 16χρονος κατά των αστυνομικών που να προκάλεσε την αντίδραση τους, υποστηρίζει ο δικηγόρος της οικογένειας.

Όπως έγινε γνωστό, ο 16χρονος οδηγός του οχήματος που επιχείρησε να ξεφύγει από το μπλόκο της αστυνομίας τα ξημερώματα της Δευτέρας (5/12) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πυροβολήθηκε από σφαίρα στο κεφάλι.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Θεόφιλος Αλεξόπουλος σε δηλώσεις που έκανε έξω από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο ανέφερε ότι αφαιρέθηκε η σφαίρα μετά από πολύωρη επέμβαση, ωστόσο βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Παράλληλα, κατήγγειλε ότι οι αστυνομικοί σήκωσαν πιστόλι από πίσω και έριξαν ευθεία βολή.

«Δεν πρόκειται δυστυχώς για μια ακόμη εκδήλωση αστυνομικής βίας αλλά για μια ευθεία βολή, για μια εν ψυχρώ δολοφονική επίθεση. Από την έρευνα και τις καταθέσεις του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά της ζωής αποτυπώνεται ακριβώς το πώς έχει γίνει η συγκεκριμένη ενέργεια» τόνισε και συμπλήρωσε:

«Καμία απολύτως ενέργεια δεν έγινε εκ μέρους του παιδιού εναντίον των αστυνομικών. Τελείως ανυπόστατα τα περί εμβολισμού. Το παιδί ήθελε να αποφύγει τη σύλληψη για μια κλοπή ευτελούς αξίας στο βενζινάδικο. Οι αστυνομικοί γνώριζαν για ποιο λόγο τον καταδίωκαν, και όταν είδαν ότι δε συμμορφώθηκε σήκωσαν πιστόλι από πίσω, η σφαίρα χτύπησε το τζάμι από πίσω του αγροτικού αμαξιού, στη συνέχεια το μαξιλαράκι και το κεφάλι του άτυχου παιδιού. Η έρευνα της αστυνομίας έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ανακοίνωσή της. Μία ευθεία βολή από πίσω από το άτομο που τον καταδιώκει. Γιατί να βάλλει κατά αυτόν;».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, φέρεται ότι υπάρχει μια δεύτερη βολή που δε βρήκε κάποιο στόχο. Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν ισχύουν οι ισχυρισμοί της αστυνομίας ότι χτύπησαν για εκφοβισμό, καθώς όπως είπε, κάποιος που βαράει για εκφοβισμό δεν  χτυπάει μόνο μια φορά στον αέρα.

«Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν όταν ο 16χρονος επιχείρησε να εμβολίσει μηχανή της ΔΙΑΣ»

Η Ελληνική Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση, σχετικά με την καταδίωξη του 16χρονου, υποστηρίζοντας πως «οι αστυνομικοί πυροβόλησαν όταν ο 16χρονος επιχείρησε να εμβολίσει μηχανή της ΔΙΑΣ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

«Την 01.00 ώρα περίπου σήμερα (5/12/2022) νεαρός ημεδαπός – οδηγός Ι.Χ. φορτηγού, μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Ν. Μοναστηρίου, όπου εφοδιάστηκε με πετρέλαιο δίχως να καταβάλει αντίτιμο και αποχώρησε, σύμφωνα με σχετική καταγγελία του υπαλλήλου, ο οποίος άμεσα ενημέρωσε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι βρίσκονταν πλησίον του σημείου.

Οι αστυνομικοί έσπευσαν προς την κατεύθυνση διαφυγής του ανωτέρω οχήματος και ενημέρωσαν επίσης το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Το όχημα ακολουθήθηκε από τους ως άνω αστυνομικούς με χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, πραγματοποιώντας συνεχείς επικίνδυνους ελιγμούς για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου και, μη συμμορφούμενο, κατευθύνθηκε προς την περιοχή των Διαβατών.

Παραβιάζοντας αλλεπάλληλα φωτεινούς σηματοδότες και ενεργώντας συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς, επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά το προπορευόμενο δίκυκλο της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, αγνοώντας εκ νέου τις εντολές τους.

Ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον νοσοκομείο με σταθμό του ΕΚΑΒ.

Για το συμβάν, άμεσα ενημερώθηκε η οικεία Εισαγγελική Αρχή, η οποία εποπτεύει τη διενεργούμενη προανάκριση και πραγματοποιήθηκε αυτοψία παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, ενώ ο αστυνομικός που έκανε χρήση όπλου συνελήφθη.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης».

Συστημικό πρόβλημα αυθαίρετης αστυνομικής βίας καταγγέλλει η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ρομά

«Συστημικό πρόβλημα αυθαίρετης αστυνομικής βίας» καταγγέλλει η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», μετά τον πυροβολισμό στο κεφάλι του 16χρονου.

Η ανάρτηση της Συνομοσπονδίας

Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικά πυρά στο Πέραμα και παραμονή της οδυνηρής επετείου της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο 16χρονος Ρομ Κώστας Φραγκούλης παλεύει για τη ζωή του μετά από σφαίρα που δέχτηκε στο κεφάλι από αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ κατά τη διάρκεια καταδίωξης χθες τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη.

Η επανάληψη και η συστηματικότητα των περιστατικών αστυνομικής βίας με θύματα νεαρά άτομα της Ρομά κοινότητας καθιστά πλέον προφανές ότι δεν μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για συστημικό πρόβλημα αυθαίρετης αστυνομικής βίας η οποία πλήττει ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους.

Οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσεων και οι προτάσεις που κάναμε το προηγούμενο διάστημα προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, έπεσαν στο κενό και τώρα φαίνεται πως η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Θυμίζουμε ότι σε δηλώσεις του υπό τον τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική Αστυνομία» την 1/11/2021, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος είχε προαναγγείλει περισσότερες «καταδιώξεις», με ευθεία στοχοποίηση «ομάδων υψηλής παραβατικότητας», αντί για τον κολασμό συγκεκριμένων εγκληματικών πράξεων συγκεκριμένων δραστών.

Η πολιτεία έχει τεράστια ευθύνη για αυτά τα αιματηρά περιστατικά τα οποία είχαν κατ’ ουσίαν προαναγγελθεί. Η αδράνεια της κυβέρνησης για την διασφάλιση ίσων ευκαιριών σε ευάλωτους νέους Ρομά και η ατιμωρησία των αστυνομικών που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους ενέργειες συμβάλει στην υιοθέτηση ενός δολοφονικού μοτίβου που έχει ως στόχο ανήλικους Ρομά από τις πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες.

Όπως κάθε άλλη φορά, έτσι και τώρα στεκόμαστε δίπλα στην οικογένεια του 16χρόνου Κώστα Φραγκούλη και δηλώνουμε ότι θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης, χωρίς συγκάλυψη και πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη στο θύμα και την οικογένεια του.

Νάσος Ηλιόπουλος: Επικίνδυνος δρόμος αστυνομικής αυθαιρεσίας υπό κυβερνητική κάλυψη

«Ο σοβαρός τραυματισμός ενός 16χρονου στη Θεσσαλονίκη με μια σφαίρα στο κεφάλι από αστυνομικούς αποκαλύπτει τον επικίνδυνο δρόμο της αστυνομικής αυθαιρεσίας υπό κυβερνητική κάλυψη», αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Η πολιτική αμετροέπεια της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επί κυβέρνησης Μητσοτάκη στέλνει το λάθος μήνυμα επί τρία χρόνια τώρα, με αποτέλεσμα τις πολλές περιπτώσεις αστυνομικών οργάνων που παραβιάζουν κάθε έννοια κράτους δικαίου και δρουν ως παράγοντες ανασφάλειας. 

Δεν είναι τυχαίο ότι το περιστατικό αυτό έρχεται μετά από μια σειρά αστυνομικών αυθαιρεσιών με στόχο νέους ανθρώπους.

Η διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης και η παραδειγματική τιμωρία είναι επιβεβλημένη. Επιβεβλημένη παράλληλα είναι η πολιτική αλλαγή συνολικά και στα ζητήματα ασφάλειας, όπου η κυβέρνηση έχει αφήσει ανενόχλητο το οργανωμένο έγκλημα, ενώ τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας πολλαπλασιάζονται».

Διαβάστε επίσης:

Σέρρες: Νεκρό έφτασε το παιδί στο νοσοκομείο

Ηλιούπολη: Ξεκινά στις 12 Δεκεμβρίου η δίκη του αστυνομικού για τον βιασμό και μαστροπεία δύο γυναικών

Κολωνός: Έφοδος της αστυνομίας σε οίκο ανοχής στον οποίο φέρεται να εξέδιδαν τη 12χρονη – Πέντε συλλήψεις

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 22:34