search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 09:45
MENU CLOSE

ΗΠΑ: Ήττα του Τραμπ στη Τζόρτζια – Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Γερουσία

07.12.2022 11:19
raphael_warnock_new

Μία σημαντική νίκη για τον Τζο Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς επέτυχε ο πάστορας Ράφαελ Γουάρνοκ στις επαναληπτικές εκλογές για την έδρα της Τζόρτζια στη Γερουσία, καθώς οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία στο Σώμα και απέδειξαν ότι διαθέτουν τα πολιτικά αντανακλαστικά για να κερδίζουν στις κρίσιμες αναμετρήσεις.

Ο Γουάρνοκ επανεκλέχθηκε στην Γερουσία έχοντας ως αντίπαλο τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο, Χέρσελ Γουόκερ, έναν πρώην σταρ του αμερικανικού ποδοσφαίρου, που υποστηρίχθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Μετά από μια σκληρή εκστρατεία, ή καλύτερα εκστρατείες, είναι τιμή μου να πω τις πιο δυνατές λέξεις που λέγονται σε μια Δημοκρατία: Ο λαός μίλησε», δήλωσε ο νικητής των εκλογών.

«Απόψε οι ψηφοφόροι της Τζόρτζια βγήκαν μπροστά για τη Δημοκρατία, απέρριψαν τους ακραίους του MAGAϊσού και το πιο σημαντικό: έστειλαν έναν καλό άνθρωπο και πάλι στη Γερουσία», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στέλνοντας και ένα μήνυμα στον Ντόναλντ Τραμπ, με την αναφορά στους MAGA, στους φανατικούς οπαδούς του Τραμπ, που αποκαλούνται MAGA από τα αρχικά των λέξεων που χρησιμοποιεί ως κεντρικό σύνθημα ο ρεπουμπλικανός πολιτικός (Make America Great Again).

Ο Γουόκερ, που έκανε μεγάλη καριέρα στα γήπεδα στη δεκαετία του 1980 πήγε στις κάλπες έχοντας ως βαρίδια τις κατηγορίες ότι είχε πληρώσει δύο πρώην φίλες του για να κάνουν αμβλώσεις, ενώ ο ίδιος τασσόταν κατά των αμβλώσεων. Ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας προσπάθησε να αναδείξει ως όπλο του την φιλανθρωπική δραστηριότητα και το γεγονός ότι στις επιχειρήσεις του απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι (αν και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως έχει μόλις οκτώ υπαλλήλους). Ο Γουόκερ υποστήριξε ότι είχε εργαστεί στην αστυνομία και είχε πάρει πανεπιστημιακό πτυχίο, αν και τίποτα από τα δύο δεν ισχύει. Αλλά φαίνεται πως το πιο μεγάλο βαρίδι στην εκστρατεία του ήταν η έγκριση της υποψηφιότητάς του από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Γουάρνοκ από την άλλη πλευρά, ο πρώτος μαύρος γερουσιαστής της Τζόρτζια, πρόταξε τις πρωτοβουλίες που πήρε για να μπει πλαφόν στην τιμή της ινσουλίνης για τους χαμηλοεισοδηματίες ασθενείς και τις συμφωνίες που προώθησε για έργα υποδομής και για το σύστημα υγείας.

Ο ρεπουμπλικανός αντίπαλός του κατηγόρησε τον Γουάρνοκ για «υποκρισία» και τυφλή υπακοή στον Τζο Μπάιντεν, παρόλο που ο δημοκρατικός γερουσιαστής είχε προσπαθήσει να αποστασιοποιηθεί από τον ένοικο του Λευκού Οίκου βλέποντας τα χαμηλά ποσοστά της δημοφιλίας του.

Η Μάρθα Κέλνερ, του Sky News, που παρακολούθησε από κοντά την προεκλογική εκστρατεία του Χέρσελ Γουόκερ, γράφει ότι ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος έκανε μια σειρά από επιθετικές ομιλίες, σε αντίθεση με τον δημοκρατικό αντίπαλό του, ο οποίος είχε συγκροτημένο και πειστικό λόγο.

Η εξασφάλιση της πλειοψηφίας στη Γερουσία από τους Δημοκρατικούς δεν σημαίνει και το τέλος των προβλημάτων για τον Τζο Μπάιντεν, αφού στις εκλογές του Νοεμβρίου οι Ρεπουμπλικανοί εξασφάλισαν την οριακή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ωστόσο με την Γερουσία στον έλεγχο των Δημοκρατικών οι Ρεπουμπλικανοί δεν θα έχουν τον τελευταίο λόγο σε πανίσχυρες επιτροπές του Κογκρέσου.

Ο Τραμπ προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τις εκλογές για να ελέγξει το Κογκρέσο ενόψει της τρίτης υποψηφιότητάς του για τον Λευκό Οίκο. Όμως αποδείχτηκε ότι στήριξε αμφιλεγόμενους υποψήφιους που έχασαν κρίσιμες μάχες, όπως ο Μπλέικ Μάστερς στην Αριζόνα και ο Μεχμέτ Οζ στην Πενσιλβάνια.

Ίσως το πιο σημαντικό μήνυμα που έδωσαν οι κάλπες στη Τζόρτζια είναι ότι η Αμερική απομακρύνεται από την πολιτική Τραμπ και ο τραμπισμός λειτουργεί ως κίνητρο για την συσπείρωση των αντίπαλων κοινωνικών και πολιτικών ομάδων.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Ακροδεξιοί σχεδίαζαν πραξικόπημα με εισβολή στην Μπούντεσταγκ – 25 συλλήψεις

ΗΠΑ: Μήνυμα από το Κογκρέσο στην Τουρκία για τις υπερπτήσεις – «Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν κάνουν παραβιάσεις» (Video)

ΕΕ: Eπιδιώκει τη διατήρηση των εύθραυστων ισορροπιών στα δυτικά Βαλκάνια – «Κλειστή η πόρτα» για τη Ρωσία (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 09:37