search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 06:00
MENU CLOSE

Πολ Γκορές: Ο θαυμαστής που «έπιασε» τον δολοφόνο του Τζον Λένον (Photos/Video)

08.12.2022 19:31
gores_new

Κάθε αρχή του χειμώνα, εκεί στις αρχές Δεκεμβρίου, θυμάμαι τον άδικο χαμό του Τζον Λένον και αναλογίζομαι πόσα πράγματα ακόμα θα είχε προσφέρει στην τέχνη αλλά και στην κοινωνική ζωή αυτός ο σπουδαίος καλλιτέχνης και διανοούμενος.

Ήταν Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου του 1980, όταν ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο επέστρεφαν στο σπίτι τους στο κτίριο «Ντακότα», όταν κάποιος Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν, πυροβόλησε τον Λένον χωρίς προφανή λόγο. Ο διάσημος μουσικός μεταφέρθηκε άμεσα στο πλησιέστερο νοσοκομείο, αλλά παρά τις προσπάθειες των γιατρών υπέκυψε στα τραύματά του, σοκάροντας όλη την υφήλιο.

Ο δολοφόνος ισχυρίστηκε ότι ήταν θαυμαστής του Τζον Λένον, και πως είχε ταξιδέψει από τη Χαβάη για να συναντήσει το είδωλό του. Την επόμενη μέρα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας New York Daily News κυκλοφόρησε μια φωτογραφία που έδειχνε τον Τζον Λένον να υπογράφει ένα δίσκο στον άνθρωπο που λίγες ώρες αργότερα θα τον δολοφονούσε.

Ο τελευταίος αγνός θαυμαστής

Τη φωτογραφία είχε τραβήξει ο Πολ Γκορές, ένας νεαρός -20χρονος- θαυμαστής του Λένον από το Νιου Τζέρσεϊ.

Ο Πολ Γκορές είχε γνωρίσει τον Λένον, στις 12 Φεβρουαρίου του 1979, μετά από μια παράτολμη αλλά εμπνευσμένη απόπειρα. Συγκεκριμένα εμφανίστηκε με κάποιον φίλο του οδηγώντας ένα βανάκι της εταιρείας ηλεκτρονικών «J.J. Electronics», και ανέφερε στο θυρωρείο ότι κάποιος «Τζέι Λένον» τους είχε φωνάξει γιατί είχε προβλήματα με το βίντεό του. Ο Γκορές επίτηδες ανέφερε στον θυρωρό ότι τους είχε φωνάξει κάποιος κύριος «Τζέι Λένον», υποκρινόμενος ότι δεν γνώριζε ποιον πάει να συναντήσει. Στάθηκε τυχερός γιατί εκείνες τις μέρες ο Λένον είχε πράγματι πρόβλημα με τη συσκευή του βίντεο.

Έτσι, ο θυρωρός τους άφησε να περάσουν και σε λίγο ο Γκορές χτυπούσε με αγωνία το κουδούνι του ειδώλου του. Άνοιξε ο ίδιος ο Τζον Λένον, ο οποίος τους άφησε να μπουν στο σπίτι, αλλά θύμωσε γιατί η γραμματέας του δεν τον είχε ενημερώσει. Τελικά τους είπε να περάσουν άλλη μέρα. Τη δεύτερη φορά που τους κάλεσε, ο Τζον Λένον ζήτησε συγγνώμη που ήταν απότομος την πρώτη φορά και τους εξήγησε ότι δεν τα είχε μαζί τους αλλά με τη γραμματέα του που δεν τον είχε ειδοποιήσει. Ο Γκορές τότε πήρε το θάρρος και του ζήτησε να υπογράψει ένα βιβλίο του που είχε φέρει.

Ο Τζον του εξήγησε ότι δεν δίνει αυτόγραφα και καθώς ο Γκορές άνοιξε την τσάντα των εργαλείων είδε ότι είχε μια μικρή φωτογραφική μηχανή. Ο Γκορές θέλησε να ζητήσει μια φωτογραφία, αλλά ο Λένον του είπε «Όχι φωτογραφίες! Θα σου υπογράψω το βιβλίο αλλά όχι φωτογραφίες». Έτσι και έγινε.

Ο Γκορές, όμως, ήθελε οπωσδήποτε να βγάλει μια φωτογραφία τον Λένον κι έτσι άρχισε να τη στήνει έξω από το κτίριο «Ντακότα». Κάποια στιγμή επιχείρησε να φωτογραφήσει τον Τζον Λένον από το απέναντι πεζοδρόμιο, αλλά ο Λένον τον είδε και του μίλησε, λέγοντας:

«Είπαμε όχι φωτογραφίες! Αν είσαι πραγματικός θαυμαστής μου, δώσε μου αμέσως το φιλμ!». Ο Γκορές το παρέδωσε, και ο Λένον το άνοιξε και το κατέστρεψε νευριασμένος.

Η αρχή μιας φιλίας

Ο Πολ Γκορές περίμενε να περάσουν ένας – δύο μήνες, και εμφανίστηκε ξανά έξω από το κτίριο «Ντακότα». Όταν βγήκε ο Λένον τον πλησίασε, λέγοντας: «Δεν έχω φωτογραφική μηχανή. Δεν ήθελα να σε στενοχωρήσω, μόνο να μιλήσουμε θέλω, για λίγο. Αν μου πεις να φύγω, θα το σεβαστώ και δεν θα με ξαναδείς».

Τότε ο Τζον Λένον του είπε: «Σταμάτα να με βλέπεις σαν κάποιον από τους Beatles, θέλω να με βλέπεις σαν άνθρωπο. Έλα να περπατήσουμε λίγο».

Έκαναν μια μικρή βόλτα στο τετράγωνο μιλώντας, και ο Λένον άρχισε να καταλαβαίνει ότι ο Πολ Γκορές ήταν πράγματι ένας αγνός θαυμαστής που δεν ήθελε να εκμεταλλευτεί τη γνωριμία τους. Έτσι τους επόμενους μήνες, όταν έβγαινε για να κάνει ψώνια στη γειτονιά ο Λένον και ο Γκορές περπατούσαν για λίγο παρέα μιλώντας για διάφορα.

Ο Πολ Γκορές θυμόταν, ότι: «Ζούσα το όνειρο του κάθε θαυμαστή! Οι βόλτες μας ήταν λίγων λεπτών, αλλά για μένα ήταν σαν μια αιωνιότητα!» 

Κάποια στιγμή, ο Γκορές δεν κρατήθηκε: «Αν αυτό δεν χαλάσει την όποια σχέση μας, θα ήθελα να βγάλουμε μια φωτογραφία».

Ο Λένον τότε του απάντησε: «Εντάξει. Όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα σε ειδοποιήσω, και θα πάρεις όσες φωτογραφίες θέλεις!»

Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Λένον είχε προσλάβει έναν επαγγελματία φωτογράφο για να βγάλει μια σειρά φωτογραφίες με αφορμή την επάνοδο του Τζον Λένον στη μουσική μετά από πέντε χρόνια απουσίας. Όμως δεν ξέχασε και την υπόσχεση που είχε δώσει στον Γκορές, κι έτσι εκείνη τη μέρα κάλεσε και τον θαυμαστή του να βγάλει φωτογραφίες.

Έτσι, την ώρα που έβγαιναν ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο από το κτίριο, ο Γκορές άρχισε να τραβά κι αυτός φωτογραφίες.

«Ήταν φοβερό! Ο Τζον με είδε και έστρεψε το πρόσωπό του σε μένα -και όχι στον επαγγελματία φωτογράφο- λέγοντάς μου: ‘’Εντάξει Πολ; Πήρες τις φωτογραφίες που ήθελες;’’»

Πράγματι, την ώρα που φωτογράφιζε ο επαγγελματίας φωτογράφος, ο Πολ Γκορές πήρε κι αυτός αρκετές φωτογραφίες. Ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο βγήκαν από το κτίριο «Ντακότα» πιασμένοι χέρι – χέρι, περπάτησαν λίγα μέτρα και μπήκαν στο αυτοκίνητο που τους περίμενε.

Μάλιστα όταν κυκλοφόρησε το νέο σινγκλ του Τζον Λένον Watching The Wheels, ο Πολ Γκορές ανακάλυψε ότι είχαν διαλέξει μια από τις δικές του φωτογραφίες.

Ο Πολ Γκορές, θυμόταν: «Ένιωσα πολύ περήφανος. Στο εξώφυλλο του δίσκου ήταν η δική μου φωτογραφία, και στο οπισθόφυλλο του δίσκου αναφέρονταν μόνο πέντε ονόματα, του Τζον, της Γιόκο, του παραγωγού του δίσκου, του ιδιοκτήτη της δισκογραφικής εταιρείας και το δικό μου».

Από τότε, ο Πολ Γκορές έγινε ένας «ανεπίσημος» φωτογράφος του Λένον, πήγαινε συχνά και την έστηνε έξω από το κτίριο Ντακότα φωτογραφίζοντας τον Λένον σε διάφορες εξόδους του.

Η τελευταία φωτογραφία

Εκείνη τη μέρα, Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 1980, ο Πολ Γκορές έφτασε έξω από το κτίριο «Ντακότα» στις 11:45 πμ.

«Δεν έκανε κρύο, ήταν μια γλυκιά μέρα για Δεκέμβριο, και ο μόνος που βρισκόταν εκεί ήταν ένας τύπος με μακρύ μαύρο πανωφόρι με γούνινο γιακά, γούνινο καπέλο και μακρύ φουλάρι, που κρατούσε παραμάσχαλα το άλμπουμ του Τζον Λένον, Double Fantasy. Με πλησίασε και με ρώτησε:

‘’Περιμένεις τον Τζον Λένον;’’

‘’Ναι’’ του απάντησα.

‘’Με λένε Μαρκ, και ήρθα από τη Χαβάη, να μου υπογράψει το δίσκο’’.

’Εμένα με λένε Πολ, και είμαι από το Νιου Τζέρσεϊ. Πού μένεις εδώ στη Νέα Υόρκη;’’

’Τι σε νοιάζει πού μένω; Γιατί ρωτάς;’’ απάντησε ο άγνωστος με εχθρικό ύφος.

‘’Εντάξει, άσε με ήσυχο τότε’’ του είπα».

 Ο Πολ Γκορές περίμενε για να πάρει το βιβλίο που είχε αφήσει να του υπογράψει ο Τζον Λένον. Την ώρα εκείνη, στο διαμέρισμά του, ο Λένον είχε μόλις τελειώσει μια συνέντευξη που έδινε στον ραδιοφωνικό παραγωγό και D. J. του ραδιοφωνικού σταθμού «RKO Radio» Ντέιβ Σόλιν. Σε λίγο άρχισαν να βγαίνουν από το κτίριο άνθρωποι με ασημένιες βαλίτσες που περιείχαν τον εξοπλισμό. Η ώρα ήταν 5 μμ. και είχε αρχίσει να σκοτεινιάζει.

Ο Πολ Γκορές κατάλαβε ότι από στιγμή σε στιγμή θα κατέβαινε και ο Τζον. Πράγματι, εμφανίστηκε ο Τζον με τη Γιόκο και τον Ντέιβ Σόλιν. Ο Τζον είχε ξεχάσει να φέρει το υπογραμμένο βιβλίο και την ώρα που μιλούσαν με τον Πολ πλησίασε ο άγνωστος απλώνοντας το δίσκο για να τον υπογράψει ο Λένον.

Ο Πολ Γκορές, θυμόταν ότι: «Ο Τζον τον ρώτησε: ‘’Θέλεις να στο υπογράψω;’’ Ο άγνωστος δεν μίλησε, απλά ένευσε καταφατικά. Δεν είπε ούτε μια λέξη».

Ο Πολ συνέχισε να βγάζει μερικές φωτογραφίες μέχρι την ώρα που ο Τζον και η Γιόκο μπήκαν στη λιμουζίνα που θα πήγαινε τον Ντέιβιντ Σόλιν στο αεροδρόμιο, για να επιστρέψει στο Σαν Φρανσίσκο. Ο Σόλιν προσφέρθηκε να τους πετάξει μέχρι το στούντιο, επειδή το αυτοκίνητο που θα έπαιρνε τον Τζον Λένον και τη Γιόκο Όνο δεν είχε έλθει ακόμη.

Ο Πολ Γκορές, θυμόταν: «Μπήκε στη λιμουζίνα και την ώρα που το αυτοκίνητο ξεκινούσε, ο Τζον κούνησε το χέρι του και με χαιρέτησε, χαμογελώντας. Τον χαιρέτησα κι εγώ. Ήταν η τελευταία φορά που τον έβλεπα».

Λίγες ώρες αργότερα ο Τζον Λένον πυροβολήθηκε τρεις φορές έξω από το κτίριο «Ντακότα» επιστρέφοντας στο σπίτι του. Μεταφέρθηκε στο κοντινό Νοσοκομείο Ρούζβελτ, αλλά υπέκυψε στα τραύματά του.

Ο Πολ Γκορές, άκουσε τα νέα από τις βραδινές ειδήσεις. Η Αστυνομία είχε συλλάβει κάποιον ύποπτο που είχε έλθει από τη Χαβάη. Ο Γκορές ανατρίχιασε, καθώς κατάλαβε ποιος ήταν ο ύποπτος, και θυμήθηκε ότι τον είχε φωτογραφήσει την ώρα που ο Λένον υπέγραφε το δίσκο του.

Ο Γκορές επικοινώνησε με την Αστυνομία της Νέας Υόρκης, αλλά δεν τον πίστεψαν και του έκλεισαν το τηλέφωνο. Τότε πήρε τηλέφωνο την εφημερίδα New York Daily News, και τους είπε ότι έχει φωτογραφήσει τον ύποπτο. Στην εφημερίδα δεν πίστευαν στ’ αυτιά τους.

«Είσαι σίγουρος;» ρωτούσαν τον Γκορές, «Πρέπει να είμαστε σίγουροι, γιατί θα μπει στο πρωτοσέλιδο. Αν, όμως, κάνουμε λάθος θα έχουμε χοντρό πρόβλημα!».

Η ώρα περνούσε βασανιστικά. Η εφημερίδα είχε στείλει κάποιον δικό της άνθρωπο στο αστυνομικό τμήμα, μήπως διακρίνει κάποια παραπάνω λεπτομέρεια αλλά οι αστυνομικοί είχαν τον Τσάπμαν καλυμμένο με το μακρύ του μαύρο πανωφόρι. Κάποια στιγμή, το μόνο χαρακτηριστικό που μπόρεσε να ξεχωρίσει ο άνθρωπος της εφημερίδας ήταν ότι: κάτω από το μακρύ πανωφόρι διακρινόταν η άκρη από κάποιο φουλάρι.

Αυτή η λεπτομέρεια επιβεβαίωσε τον Πολ Γκορές ότι επρόκειτο για το ίδιο άτομο, και η εφημερίδα έδωσε εντολή να βγει η φωτογραφία στο πρωτοσέλιδο.

Οκτώ μέρες αργότερα ο Πολ Γκορές έλαβε με το ταχυδρομείο ένα μικρό δέμα από το κτίριο «Ντακότα». Ήταν το βιβλίο του υπογραμμένο από τον Τζον Λένον. Έγραφε: Love, John Lennon, 1980. Ήταν η μοναδική φορά που ο Λένον έγραψε τη λέξη «Love» σε κάποια αφιέρωση.

O Πολ Γκορές, φύλαξε το υπογεγραμμένο βιβλίο σαν κόρη οφθαλμού, κι έμεινε με την τελευταία αυτή φωτογραφία του Τζον Λένον, μια φωτογραφία που θα ευχόταν να μην είχε τραβήξει ποτέ. Το όνειρο για τον Πολ Γκορές πάγωσε εκείνο το χειμωνιάτικο βράδυ, καθώς όλη η υφήλιος σοκαρισμένη μάθαινε τον άδικο χαμό του Τζον Λένον. 

Διαβάστε επίσης:

Winnie the Pooh: Το «ανεπιθύμητο» αρκουδάκι που συμμετέχει στις διαδηλώσεις στην Κίνα (Photos/Videos)

Αναδοχή παιδιών: «Τα Ιδρύματα δεν στηρίζουν την αναδοχή επειδή έχουν συμφέρον να εμφανίζουν πολλούς ωφελούμενους»

Γιατί κάηκε η Βόρεια Εύβοια – «Οι κάτοικοι μιλούν για οργανωμένο σχέδιο, ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις» (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31