search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:34
MENU CLOSE

Winnie the Pooh: Το «ανεπιθύμητο» αρκουδάκι που συμμετέχει στις διαδηλώσεις στην Κίνα (Photos/Videos)

02.12.2022 19:10
winnie china

Το χαριτωμένο αρκουδάκι που ξεπήδησε από τα έργα του συγγραφέα παιδικών βιβλίων Α. Α. Μίλνε, είναι εδώ και αρκετά χρόνια απαγορευμένο στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Ο λόγος είναι απλός: ο Winnie the Pooh, μοιάζει με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Όταν, λοιπόν, το 2013 κυκλοφόρησαν κάποιες διασκεδαστικές φωτογραφίες του προέδρου δίπλα σε αντίστοιχες εικόνες που έδειχναν το αρκουδάκι Ουίνι, οι Αρχές της Κίνας πανικόβλητες έσπευσαν να κάνουν αυτό που ξέρουν να κάνουν σε τέτοιες περιπτώσεις: να απαγορεύσουν το αρκουδάκι!

Το χρονικό ενός τρολαρίσματος

Έτσι, οι «παραποιημένες» εικόνες που έδειχναν τον πρόεδρο Τζινπίνγκ να περπατά δίπλα στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ως αρκουδάκι Ουίνι δίπλα στον Τίγρη (2013), ή να ανταλλάζει χειραψία με τον πρόεδρο της Ιαπωνίας, Σίντζο Άμπε, ως αρκουδάκι Ουίνι που δίνει χειραψία με το γαϊδουράκι Eeyore (2014), απαγορεύτηκαν διά ροπάλου. Είναι βλέπετε γνωστό πως τα τυραννικά καθεστώτα δεν έχουν ίχνος χιούμορ.

Παράλληλα, η επίσημη αρχή λογοκρισίας απαγόρευσε τη μετάδοση της παιδικής σειράς κινουμένων σχεδίων «Winnie the Pooh» από την τηλεόραση, αφού θα μπορούσε να πυροδοτήσει -ασεβείς προς την προεδρία της χώρας- χιουμοριστικούς συνειρμούς. Απαγορεύτηκε, επίσης, η ταινία του Κρίστοφερ Ρόμπιν «Winnie the Pooh», που κυκλοφόρησε από τα στούντιο της εταιρείας Disney, και βασιζόταν επίσης στον ήρωα των βιβλίων του συγγραφέα Α. Α. Μίλνε.

Όμως η απαγόρευση έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα, κι έτσι η φιγούρα του αρκουδάκου Ουίνι έγινε για τους Κινέζους ένας εύθυμος, εύκολος και άκακος τρόπος ώστε να κοροϊδεύουν τον πρόεδρο Σι Τζι Πινγκ. Αυτό οδήγησε τη λογοκρισία να μπλοκάρει ακόμα και το website του αμερικανικού τηλεοπτικού σταθμού HBO, όταν ο κωμικός Τζον Όλιβερ τόλμησε να κάνει χιούμορ με την ομοιότητα του Ουίνι και του προέδρου Τζινπίνγκ, και να αναφερθεί και στο δυσοίωνο τρόπο που αντιμετωπίζονται και εφαρμόζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο Global Risk Insights, τα πράγματα «οξύνθηκαν το 2015, όταν κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής παρέλασης, μεταδόθηκε η εικόνα του προέδρου Σι Τζι Πινγκ να επιθεωρεί τα στρατεύματα -όρθιος με τον κορμό του να εξέχει της προεδρικής λιμουζίνας- και δίπλα η εικόνα του Ουίνι να κάθεται σ’ ένα παιχνίδι αυτοκινητάκι».

Αυτό, οδήγησε τις Αρχές της Κίνας να κηρύξουν το αρκουδάκι Ουίνι «persona non grata», αλλά η προπαγάνδα προχώρησε ακόμα παραπέρα, όταν, προκειμένου να αποδυναμώσει το αστείο με τον Ουίνι, έφτιαξε μια κόμικ φιγούρα που ονομάστηκε «Xi Dada» ή «Uncle Xi» που απεικόνιζε τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ως ήρωα παιδικών περιπετειών.

Η απαγόρευση των παιδικών βιβλίων του «Winnie the Pooh», έφτασε και στο Χονγκ Κονγκ (στο οποίο ισχύει ένα άλλο, πιο φιλελεύθερο νομικό καθεστώς), όπου συνελήφθησαν πέντε στελέχη του εκδοτικού οίκου «Causeway Books» που ειδικεύεται στα βιβλία που είναι απαγορευμένα στην ηπειρωτική Κίνα. Η είδηση αυτή τρομοκράτησε τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ, καθώς τα μέλη του εκδοτικού οίκου απειλήθηκαν να εκδοθούν στην ηπειρωτική Κίνα για τα «περαιτέρω», αναγκάζοντας τον τότε υπουργό εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, να δηλώσει ότι:

«Είναι απαράδεκτο πολίτες να εκδιώκονται εκτός του Χονγκ Κονγκ, προκειμένου να τους απαγγελθούν κατηγορίες και να αντιμετωπίσουν διώξεις σε χώρα με άλλο νομικό καθεστώς».

«Ένα γέλιο θα σας θάψει»

Τις τελευταίες εβδομάδες η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τον αγώνα που δίνουν οι πολίτες της Κίνας απέναντι στις εξοντωτικές απαγορεύσεις που οι Αρχές θέλουν να επιβάλλουν, προκειμένου να έχουν ένα μηδενικό αποτύπωμα του ιού Covid-19. Οι κινέζοι πολίτες διαδηλώνουν κάθε μέρα ενάντια στη στέρηση των βασικών τους δικαιωμάτων, ερχόμενοι αντιμέτωποι με τις κινεζικές αστυνομικές δυνάμεις που ασκούν υπέρμετρη βία.

Θυμίζουμε ότι στην Κίνα δεν γίνονται διαδηλώσεις, διότι πολύ απλά απαγορεύονται. Οι τελευταίες φοιτητικές διαδηλώσεις που έγιναν στην Κίνα, κατέληξαν στη Σφαγή της πλατείας Τιενανμέν, στο Πεκίνο, στις 4 Ιουνίου του 1989.

Οι διαδηλώσεις λοιπόν των τελευταίων ημερών, απαγορεύτηκαν για μια ακόμη φορά, με πρόφαση τη θεματολογία των αιτημάτων. Για το λόγο αυτό, οι Κινέζοι πολίτες που συμμετέχουν, κρατούν στα χέρια λευκά πανό ή λευκά χαρτόνια. Χωρίς κάποιο προφανές αίτημα. Με τον τρόπο αυτό, οι Αρχές στερούνται την ευκαιρία να απαγορεύσουν τη διαδήλωση προκαταβολικά λόγω της θεματολογίας της, ή των αιτημάτων της. Θυμίζουμε ότι το τέχνασμα αυτό είχαν χρησιμοποιήσει πρώτοι οι αναρχικοί Provos, ώστε να μην μπορεί να απαγορεύει προκαταβολικά η Αστυνομία τις διαδηλώσεις και τα happenings που έκαναν στο Άμστερνταμ, στην Ολλανδία, τη δεκαετία του 1960.

Τις τελευταίες μέρες, όμως, βρέθηκε στο πλάι των Κινέζων διαδηλωτών, και μια παγκόσμια γνωστή φυσιογνωμία: ο αρκούδος «Winnie the Pooh». Ξαφνικά, στα καταστήματα των προϊόντων Disney, στην Ιαπωνία, έκανε την εμφάνισή του ένα T-shirt που απεικονίζει τον Ουίνι να κρατά -συνοφρυωμένος- ένα λευκό χαρτί. Πρόκειται για μια σιωπηλή αλλά αποτελεσματική διαμαρτυρία ενάντια στην καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κινέζων, αν αναλογιστεί κανείς ότι το μπλουζάκι έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ πωλήσεων.

Η καμπάνια με το Τ-shirt σχεδιάστηκε από τον Ιάπωνα σχεδιαστή καρτούν Kanahei, και η επιτυχία είναι τόσο μεγάλη, ώστε πλέον η Disney κυκλοφορεί το σκίτσο σε κούπες καφέ, τσάντες για τα ψώνια, αλλά και σε φούτερ, hoodies, κλπ.

Έτσι, με έναν πιο γραφιστικό τρόπο, φαίνεται να αναβιώνει εκείνο το ξεχασμένο σύνθημα που κάποτε βροντοφώναζε η εξεγερμένη νεολαία στο Παρίσι, τον περίφημο Μάη του 1968: «Ένα γέλιο θα σας θάψει!»  

Διαβάστε επίσης:

Αναδοχή παιδιών: «Τα Ιδρύματα δεν στηρίζουν την αναδοχή επειδή έχουν συμφέρον να εμφανίζουν πολλούς ωφελούμενους»

«Casablanca»: Το φιλμ που παραμένει μαγικό, παρά τα 80 του χρόνια (videos)

Γιάννης Πρασσάς στο topontiki.gr:  «Ο κορωνοϊός είναι εδώ» – Έξαρση γρίπης, covid και RSV στα παιδιά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:33