search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 03:33
MENU CLOSE

John Oliver για Γλυπτά του Παρθενώνα: Δεν χάθηκαν, κλάπηκαν (Video)

03.10.2022 20:17
john oliver

Μερικά από τα κορυφαία μουσεία του κόσμου είναι γεμάτα με λεηλατημένα και κλεμμένα αγαθά – και ο Τζον Όλιβερ του «Last Week Tonight» έχει εξοργιστεί.

«Αν ψάχνετε ποτέ για ένα αρχαιολογικό εύρημα που λείπει, εννέα στις 10 φορές βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο», επεσήμανε σχολιάζοντας καυστικά το γεγονός ότι τα εκθέματα στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν μεταφερθεί εκεί δίχως την έγκριση των χωρών από τις οποίες προέρχονται.

Ένα πρώτο παράδειγμα: τα Γλυπτά του Παρθενώνα που ήρθαν από την Ελλάδα και τον Λόρδο Έλγιν τον 19ο αιώνα. Όπως ανέφερε ο Όλιβερ, σε μερικά από τα γλυπτά που βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης λείπουν κομμάτια τα οποία έχουν καλυφθεί με γύψο. 

«Δεν χάθηκαν, εκλάπησαν που είναι ακόμα χειρότερο. Είναι σαν να μην μπορεί κάποιος να βρει το τελευταίο κομμάτι του παζλ και να μαθαίνει ότι τελικά δεν το τοποθέτησε λάθος. Ένας Βρετανός κόμης μπήκε στο σπίτι κρυφά, το έκλεψε και μετά το πούλησε σε ένα μουσείο παραπάνω από 1.000 μίλια μακριά». 

Ο Όλιβερ κατέρριψε τα «απίστευτα υποστηρικτικά» επιχειρήματα εκείνων που υπερασπίζονται το Βρετανικό Μουσείο και άλλα αποθετήρια κλεμμένων αγαθών. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα αντικείμενα αποσπάστηκαν σε διαφορετικό χρόνο – και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει διαφορετικό πλαίσιο που πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Όμως, όπως τόνισε ο Όλιβερ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γουίλιαμ Γκλάντστοουν το 1868 είπε ότι «θρηνούσε βαθιά» για τα αντικείμενα που λεηλατήθηκαν από την Αιθιοπία από τον βρετανικό στρατό και ζήτησε την επιστροφή τους.

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός για το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Belgorod – Ο Πούτιν κινητοποιεί το «όπλο της Αποκάλυψης» (Photos/Videos)

Άλμπερτ Μπουρλά: Θετικός στον κορωνοϊό για δεύτερη φορά ο ισχυρός άνδρας της Pfizer

Βραβεία Νόμπελ: Στον γενετιστή Σβάντε Πάαμπο δόθηκε το Νόμπελ Ιατρικής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50