search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 18:40
MENU CLOSE

Κίνα: Χαλαρώνει τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό μετά τις ιστορικές διαδηλώσεις (Photos/Videos)

01.12.2022 16:56
kina covid

Η Κίνα πρόκειται να ανακοινώσει χαλάρωση των πρωτοκόλλων καραντίνας για τον κορωνοϊό τις επόμενες ημέρες και μείωση των μαζικών τεστ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.

Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην πολιτική της χώρας μετά την οργή που ξεχείλισε και οδήγησε σε ιστορικές διαδηλώσεις, με τον κόσμο να συγκρούεται με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Τα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο παραμένουν κοντά σε υψηλά ρεκόρ, αλλά οι αλλαγές έρχονται καθώς ορισμένες πόλεις έχουν άρει τα lockdown τις τελευταίες ημέρες ενώ ανώτατος αξιωματούχος είπε ότι ο ιός έχει αρχίσει να εξασθενεί.

Οι υγειονομικές αρχές που ανακοίνωσαν τη χαλάρωση στις περιοχές τους δεν αναφέρθηκαν στις διαμαρτυρίες – τη μεγαλύτερη επίδειξη πολιτικής ανυπακοής στην Κίνα εδώ και χρόνια – με αγρυπνίες με κεριά στο Πεκίνο έως και συγκρούσεις στους δρόμους με την αστυνομία.

Τα μέτρα που πρόκειται να ανακοινωθούν, σύμφωνα με το Reuters, περιλαμβάνουν μείωση των μαζικών τεστ καθώς και κινήσεις που επιτρέπουν την απομόνωση των θετικών κρουσμάτων και στενών επαφών στο σπίτι και όχι σε κέντρα καραντίνας, υπό ορισμένες συνθήκες.

Πρόκειται για θεαματική στροφή σε σχέση με τα προηγούμενα πρωτόκολλα που οδήγησαν σε απογοήτευση του κόσμου καθώς ολόκληρες κοινότητες ήταν αποκλεισμένες, μερικές φορές για εβδομάδες, μετά από έστω και ένα θετικό κρούσμα.

Η απογοήτευση και ο θυμός ξεχείλισε την περασμένη εβδομάδα με τον κόσμο να προχωρά σε πρωτοφανείς διαδηλώσεις στην ηπειρωτική Κίνα από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ το 2012. Η αναταραχή έρχεται καθώς η οικονομία πρόκειται να εισέλθει σε μια νέα εποχή πολύ πιο αργής ανάπτυξης εδώ και δεκαετίες.

Το βράδυ της Πέμπτης, οι επιβάτες των τρένων της Σαγκάης ανέφεραν ότι έλαβαν μήνυμα στα τηλέφωνά τους που έλεγε ότι η ζωή στην Κίνα θα βελτιωνόταν μόνο εάν υπήρχε πλήρης άρση του lockdown και ότι ο Σι οδηγούνταν σε παραίτηση.

Αλλαγή των κανόνων

Λιγότερο από 24 ώρες μετά τις βίαιες διαδηλώσεις στην Γκουανγκζού την Τρίτη, οι αρχές σε τουλάχιστον επτά περιοχές παραγωγής, δήλωσαν ότι άρουν τα προσωρινά lockdown. Μια περιφέρεια είπε ότι θα επιτρέψει σε σχολεία, εστιατόρια και επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των κινηματογράφων να ανοίξουν ξανά.

Πόλεις, όπως η Τσονγκκίνγκ και η Ζενγκζού, ανακοίνωσαν επίσης χαλάρωση των μέτρων.

Η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Sun Chunlan, η οποία επιβλέπει τις προσπάθειες για τον COVID, έδωσε το «πράσινο φως» για τη χαλάρωση των μετρων καθώς είπε σε μια συνάντηση εμπειρογνωμόνων πρώτης γραμμής ότι η παραλλαγή Omicron εξασθενούσε.

«Μετά από σχεδόν τρία χρόνια μάχης ενάντια στην επιδημία, το ιατρικό σύστημα και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας μας άντεξαν στη δοκιμασία», είπε σε δηλώσεις που δημοσιεύονται από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

«Το ποσοστό εμβολιασμού ολόκληρου του πληθυσμού ξεπερνά το 90% και η ευαισθητοποίηση και η ποιότητα της δημόσιας υγείας έχουν βελτιωθεί σημαντικά», είπε.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Sun είπε μια μέρα νωρίτερα ότι η Κίνα αντιμετώπιζε μια «νέα κατάσταση» στην απάντησή της στον COVID.

Οι κινεζικές μετοχές και αγορές σε όλο τον κόσμο υποχώρησαν αρχικά μετά τις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου στη Σαγκάη, το Πεκίνο και άλλες πόλεις, αλλά αργότερα ανέκαμψαν με την ελπίδα ότι η δημόσια πίεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα προσέγγιση από τις αρχές.

Περισσότερες εστίες COVID θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα της Κίνας βραχυπρόθεσμα, δήλωσε την Τετάρτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τα αυστηρά μέτρα περιορισμού της Κίνας έχουν περιορίσει την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα φέτος και επεκτείνονται σε άλλες χώρες μέσω διακοπών της αλυσίδας εφοδιασμού.

Ενώ η αλλαγή του τόνου για τον COVID φαίνεται ως απάντηση στη δημόσια δυσαρέσκεια στα αυστηρά μέτρα, ωστόσο οι αρχές αναζητούν όσους παραβρέθηκαν στις διαδηλώσεις.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανός βουλευτής παράτησε γυναίκα και τρία παιδιά για μία πρώην πορνοστάρ (photos)

Αυτή είναι πραγματική Black Friday: Laptop, notepad και κινητά από 7 δολάρια στις ΗΠΑ

Μαδρίτη: Νέα παγιδευμένη επιστολή, στην πρεσβεία των ΗΠΑ αυτή τη φορά (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 18:31