search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 15:28
MENU CLOSE

«Σφήνα» Κίνας στη Σαουδική Αραβία; Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στο Ριάντ

08.12.2022 06:00
si-tzinpingk-1-new

H Ουάσινγκτον δεν θέλει να μοιράζεται τις σφαίρες επιρροής. Αλλά οι νέοι ηγέτες στον Κόλπο και ο Σι Tzινπίνγκ έχουν διαφορετική άποψη.

Η Κίνα έχει γίνει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Σαουδικής Αραβίας και το βασίλειο είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Κίνας σε πετρέλαιο, άρα δεν υπάρχει καμία έκπληξη ως προς την σημασία που δίνουν οι δύο πλευρές στην επίσκεψη Σι στη Σαουδική Αραβία.

Ο αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ του Al Jazeera, Μαρουάν Μπισάρα επισημαίνει ότι πριν καν πατήσει το πόδι του στη Σαουδική Αραβία ο Σι Τζινπίνγκ εμφανίστηκαν σχόλια πως η Κίνα «μπαίνει στα παπούτσια της Ουάσινγκτον» και παρεμβαίνει «στην αμερικανική σφαίρα επιρροής».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, όταν επισκέφτηκε την Σαουδική Αραβία πριν από πέντε μήνες διεμήνυσε στους Άραβες ότι οι ΗΠΑ «δεν εγκαταλείπουν» την Μέση Ανατολή διακινδυνεύοντας να δημιουργηθεί «ένα κενό που θα γεμίσουν η Κίνα, η Ρωσία ή το Ιράν».

Και προσπάθησε να δώσει διαβεβαιώσεις ότι η ταπεινωτική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, τον περασμένο χρόνο, στην πραγματικότητα απελευθέρωσε δυνάμεις για να διασφαλιστεί η μακροχρόνια παραμονή των ΗΠΑ στον Κόλπο και την ευρύτερη περιοχή.

Αυτές οι διαβεβαιώσεις δεν απέτρεψαν τον Σι και τους Άραβες ηγέτες από την οργάνωση διμερών συναντήσεων ή επαφών στο πλαίσιο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, με την ευκαιρία της τριήμερης επίσκεψης του Κινέζου ηγέτη στη Σαουδική Αραβία. Μάλιστα μπορεί οι επαφές αυτές να είναι καλύτερα οργανωμένες από την επίσκεψη Μπάιντεν, κάτι που θα δώσει ένα συμβολικό χτύπημα στα αμερικανικά σχέδια. 

Η εξήγηση είναι απλή, γράφει ο Μαρουάν Μπισάρα: Οι σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας, όπως και οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας είναι τεταμένες παρά τις προσπάθειες των Αμερικανών να δείξουν ότι υπάρχει μία εποικοδομητική διάδραση.

Το κοινό έδαφος μεταξύ Κινέζων και Αράβων

Το Ριάντ και πολύ περισσότερο το Πεκίνο δείχνουν ενόχληση από τις πιέσεις της Ουάσινγκτον για αποστασιοποίηση της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας από την Ρωσία. Αυτός και μόνο είναι λόγος προσέγγισης μεταξύ Κινέζων και Σαουδαράβων, κατά το Al Jazeera.

Καθώς η νέα γενιά των ηγετών στον Κόλπο δείχνει τάσεις μεγαλύτερης ανεξαρτησίας από τις ΗΠΑ και διαφοροποιεί τις συνεργασίες της σε τομείς στρατηγικής σημασίας, όπως η ενέργεια, η τεχνολογία και η ασφάλεια, η Κίνα δείχνει ολοένα και περισσότερο πιο αξιόπιστος εταίρος: το Πεκίνο αναζητεί ασφαλείς ενεργειακές πηγές και αγορές για τα κινεζικά προϊόντα και δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη και στο εμπόριο, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εκδημοκρατισμού.

Επιπλέον οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι ηγέτες στον Κόλπο αντιτίθενται στις προσπάθειες Μπάιντεν για αναβίωση της συμφωνίας για τα πυρηνικά με το Ιράν και για την πολιτικοποίηση του θέματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτό το έδειξαν οι Άραβες με τον τρόπο που αντιμετώπισαν τις πιέσεις του Τζο Μπάιντεν για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου με στόχο να πέσουν οι τιμές, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που έχει προκληθεί από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο ΟΠΕΚ αρνήθηκε να αυξήσει την παραγωγή, αγνοώντας τις αμερικανικές πιέσεις, αλλά και τις πιέσεις που άσκησαν άλλοι δυτικοί ηγέτες, όπως ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Η αύξηση της κινεζικής επιρροής

Ο τομέας της ενέργειας αναδεικνύεται σε ένα νέο τομέα αντιπαράθεσης της Δύσης με την Κίνα στον Κόλπο και επειδή οι Αμερικανοί φοβούνται την αύξηση της κινεζικής επιρροής μέσω των εμπορικών συμφωνιών που υπογράφουν.

Το Πεκίνο έχει δημιουργήσει μία ναυτική βάση στο Τζιμπουτί, ανέπτυξε ένα μικρό στόλο στον Περσικό Κόλπο και έχει συνάψει στρατηγικής σημασίας συμφωνίες με την Αλγερία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν. Η Κίνα, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που έχουν ενεργειακή επάρκεια, χρειάζεται τα ορυκτά καύσιμα των Αράβων για να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξή της και να τροφοδοτήσει με καύσιμα την στρατιωτική μηχανή της.

Και αυτό ακριβώς ενοχλεί την Ουάσινγκτον. Ως υπερδύναμη η Αμερική έχει κυριαρχήσει στη Μέση Ανατολή εδώ και δεκαετίες, είτε ακολουθώντας ήπιες πολιτικές προσεγγίσεις, είτε επεμβαίνοντας στρατιωτικά. Είναι δύσκολο για τους Αμερικανούς να δεχτούν να μοιραστούν αυτή την εξουσία με τους Κινέζους. Πολύ περισσότερο τώρα που το Πεκίνο θεωρείται η αναδυόμενη νέα υπερδύναμη και οι Αμερικανοί έχουν αλλάξει το στρατηγικό δόγμα δίνοντας προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της Κίνας.

Η Ουάσινγκτον επιμένει ότι πρέπει να έχει λόγο στις σχέσεις που αναπτύσσουν τα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου με την Κίνα, προσέγγιση που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει νέες γεωστρατηγικές εντάσεις.

Αλλά αυτή την φορά οι Αμερικανοί δείχνουν να χάνουν την πρωτοκαθεδρία..

Όταν η εθνική ομάδα των ΗΠΑ αποκλείστηκε από την συνέχεια των αγώνων στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, το πιο δημοφιλές σχόλιο στα social media  ήταν ότι επρόκειτο για την ταχύτερη έξοδο των ΗΠΑ από την Μέση Ανατολή.

Διαβάστε επίσης:

Έλον Μασκ: Έχασε για λίγο τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο – Ποιος τον «εκθρόνισε» και πώς ξαναπήρε τα ηνία

Πετρέλαιο: Το ρωσικό ντίζελ «πλημμυρίζει» την Ευρώπη παρά το εμπάργκο

Αυτοκίνητα – αντίκες: Κάποτε κυριαρχούσαν στους δρόμους, τώρα περιμένουν αγοραστή (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 15:25