search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 01:01
MENU CLOSE

Οι τρεις ζωές ενός ήρωα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2259
08/12/2022
10.12.2022 06:00
vivlio karasevdas- new

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ινφογνώμων το ιστορικό αφιέρωμα «Παντελής Καρασεβδάς – Τρεις ζωές» του δημοσιογράφου Κωστή Τσιακανίκα και του ιστορικού Νίκου Χούτα, το οποίο πραγματεύεται τη συγκλονιστική ιστορία του «άγνωστου στρατιώτη» Παντελή Καρασεβδά, ο οποίος έφτασε στον βαθμό του υποστρατήγου κερδίζοντας κάθε «γαλόνι» επ’ ανδραγαθία!

Ολυμπιονίκης, στρατιωτικός, πολιτικός, φιλελεύθερος βενιζελικός, οραματιστής και αντιστασιακός, πρόεδρος του Πανελληνίου, πρόεδρος του Παναθηναϊκού και μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Καρασεβδάς έφυγε φτωχός από τη ζωή φορώντας ένα βραχιόλι από σφαίρες που είχαν τρυπήσει το κορμί του στις δεκάδες μάχες που συμμετείχε, αλλά που δεν κατάφεραν ποτέ να θρυμματίσουν το ακλόνητο πάθος του για ελευθερία και δημοκρατία…

Η οικογένειά του καταγόταν από το Σούλι της Ηπείρου. Το όνομά του ίσως «προδίδει» και την ιστορία της οικογένειας στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. «Καρασεβδάς» στην ελληνική γλώσσα σημαίνει «μαύρος καημός» και η οικογένεια των Σουλιωτών έδωσε πολλές μάχες επιβίωσης στα χρόνια της υποδούλωσης. Το Καρασεβδαίικο ήταν κλάδος της οικογένειας Καραπάνου, που εκδιώχθηκε από τον Αλή πασά και αναγκάστηκε να εγκατασταθεί πιο νότια από το Σούλι, στην περιοχή του Ακαρνανικού Ξηρόμερου.

Ο Γιάννης Καρασεβδάς, παππούς του Παντελή, πολέμησε στην πολιορκία του Μεσολογγίου και έζησε τις ηρωικές στιγμές της Εξόδου. Οι ιστορικές πηγές δεν έχουν πολλά να εισφέρουν για τη δική του ζωή. Όμως, είναι βέβαιο ότι εμπότισε τα παιδιά του με ελληνική συνείδηση και υψηλά ιδανικά.

Ο Παντελής Καρασεβδάς δεν δίστασε ποτέ, ούτε στιγμή, να βάζει την Ελλάδα πιο ψηλά από την ίδια του τη ζωή.

Την έκδοση τιμούν με κείμενά τους οι: Προκόπης Παυλόπουλος (ακαδημαϊκός, τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας), Ευάγγελος Αποστολάκης (επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας), Πύρρος Δήμας (ολυμπιονίκης), Κωνσταντίνος Φίλης (διεθνολόγος) και Πάνος Σόμπολος (πρόεδρος Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Δημοσιογράφων). Επίσης ο πανεπιστημιακός και συγγραφέας Σπύρος Τζόκας παρουσιάζει το ιστορικό πλαίσιο της εποχής του Καρασεβδά.

Η έκδοση, 318 σελίδων, περιλαμβάνει σπάνιο φωτογραφικό υλικό και παράρτημα με ιστορικά ένθετα (κείμενα και μαρτυρίες).

Αποσπάσματα από το βιβλίο

Με γκρα τίμησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες…

«Το μετάλλιο του Καρασεβδά στη σκοποβολή (ασημένιο ήταν τότε το… χρυσό και ένα δάφνινο στεφάνι το έπαθλο) και τα πέντε ακόμα μετάλλια που κέρδισαν άλλοι συναθλητές του ήταν η πλούσια συγκομιδή για τον Πανελλήνιο, που βαφτίστηκε επάξια τότε “Σύλλογος των Ολυμπιονικών”.

Τότε, ο μεγάλος καλλιτέχνης της εποχής και μετέπειτα μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Παρισιού, ο γλύπτης Γεώργιος Βρούτος, είχε φιλοτεχνήσει ένα πανέμορφο αγαλματίδιο που χαρίστηκε ως δώρο στον νεαρό ολυμπιονίκη. Διάσημα έργα που σμίλεψε ο Βρούτος είναι οι ανδριάντες του Κοραή μπροστά στο Πανεπιστήμιο και του Κωνσταντίνου Ζάππα μπροστά στο Ζάππειο Μέγαρο».

«Ευεργέτης» του Παναθηναϊκού…

«Η συμβολή του αεικίνητου Καρασεβδά στην εξέλιξη του ελληνικού αθλητισμού του Μεσοπολέμου δεν περιορίζεται μόνο στον Σύλλογό του, τον Πανελλήνιο, αλλά εκτείνεται και σε άλλα σωματεία. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Δ’ Εθνοσυνέλευσης, πέτυχε να εγκριθεί από τον Δήμο Αθηναίων η παραχώρηση του αγρού “Περιβόλα” στον Παναθηναϊκό. Η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμ. 165/1924 Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Με τις ενέργειες του Καρασεβδά απέκτησε ο Παναθηναϊκός το μοναδικό εκείνη την εποχή στην ελληνική πρωτεύουσα γήπεδο επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας, τη “Λεωφόρο”, όπως έχει επικρατήσει να αναφέρεται από τους φιλάθλους, αν και από το 1981 έχει την επίσημη ονομασία “Απόστολος Νικολαΐδης”. Ως ένδειξη βαθιάς ευγνωμοσύνης και εκτίμησης, η ηγετική ομάδα του “Τριφυλλιού” – Καλαφάτης, Νικολαΐδης, Παπάζογλου, Πανουργιάς – εξέλεξε τον Καρασεβδά δύο φορές πρόεδρο του Παναθηναϊκού (1924-1926, 1928-1930).

Στη διάρκεια της πρώτης προεδρικής του θητείας, ο Σύλλογος έλαβε την οριστική του ονομασία Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (ΠΑΟ), ενώ κατά τη δεύτερη είχε πολλές αγωνιστικές επιτυχίες».

Στη μικρασιατική εκστρατεία…

«Κατά την αποχώρηση από την Μικρασιατική Καταστροφή, επιβαίνων σε αγγλικό πλοίο, χαστούκισε τον Άγγλο ναύαρχο κυβερνήτη του πλοίου και τον υποχρέωσε να κατεβάσει από το πλοίο σκάλες για να περισυλλέξει τους ημιθανείς, αιμόφυρτους, καταδιωκόμενους Έλληνες, που κολυμπούσαν για να γλιτώσουν από τις σφαγές των Τούρκων και βέβαιο θάνατο από πνιγμό».

Διαβάστε επίσης:

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Δράμα, περιπέτεια και η χριστουγεννιάτικη «Άγρια Νύχτα»

Χάρι Πότερ: Πόσο κοστίζει «το πιο σπάνιο» αντίτυπο του βιβλίου

«Dirty Angels»: Αρχίζουν τα γυρίσματα της χολιγουντιανής ταινίας στην Θεσσαλονίκη – Ποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 00:05