search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 21:02
MENU CLOSE

Αλλαγή αντιπολιτευτικής τακτικής από τον Ανδρουλάκη λόγω… Καϊλή

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2260
15.12.2022
16.12.2022 06:00
nikos-androylakis-new

Η υπόθεση της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή, εκτός από το σοκ που προκάλεσε στην Ελλάδα, τάραξε και όλη την Ευρώπη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ταλανίζεται, τα διεθνή ΜΜΕ μιλούν απαξιωτικά, ενώ στο εν Ελλάδι πολιτικό σκηνικό δημιουργούνται νέα δεδομένα.

Το ΠΑΣΟΚ έχει πολλές φορές κατηγορηθεί στο παρελθόν για ασάφεια σε ό,τι έχει να κάνει με τις μετεκλογικές συνεργασίες. Το σίγουρο είναι ότι δεν είχε αποκλείσει καμία συνεργασία, μια και τις περισσότερες τις έβαζε σε προγραμματικό πλαίσιο, αλλά και στις «συνθήκες» υπό τις οποίες θα γινόταν η συζήτηση. Στις «συνθήκες» ήταν και παραμένει και το εκλογικό ποσοστό του κόμματος.

Αυτό σημαίνει – όσο και να μην θέλουν κάποιοι κύκλοι εντός του ΠΑΣΟΚ να το παραδεχθούν – ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν απέκλειε τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. Έθετε μεν προϋποθέσεις, οι οποίες μπορεί να καθιστούσαν την προοπτική συνεργασίας δύσκολη έως ακατόρθωτη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε άρνηση.

Μάλιστα, και το «Ποντίκι» σε ρεπορτάζ του έχει γράψει στο παρελθόν ότι, σε περίπτωση που ο Ανδρουλάκης λάβει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, θα βάλει όλα τα δεδομένα στο τραπέζι και θα την αξιοποιήσει (κυρίως πολιτικά), ενώ κάποιοι δεν απέκλειαν ακόμα και το ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης.

Σφοδρές επιθέσεις στον Μητσοτάκη και «προοδευτική κυβέρνηση» στην προμετωπίδα

Η υπόθεση όμως της Καϊλή όχι απλώς τελείωσε κάθε προοπτική συνεργασίας, αλλά έφερε στην επιφάνεια μία αντιπαλότητα η οποία είναι «βγαλμένη από το παρελθόν».

Με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρουλάκης δεν θα μπορούσε να κάνει πιο ξεκάθαρο πως το κόμμα του δεν θέλει να «έχει καμία επαφή με τη Ν.Δ.». Η αντιπολιτευτική στρατηγική του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ αλλάζει και αυτό είναι οφθαλμοφανές.

«Η Ν.Δ. στην αντιπολίτευση»

«Έχουμε χρέος, η καθεμία και ο καθένας από εμάς, να αγωνιστούμε σε χωριά, πόλεις, εργασιακούς χώρους, για να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ μια δύναμη αλλαγής. Ένα ποτάμι σύγχρονων προοδευτικών ιδεών, που θα ανατρέψει κατεστημένα. Που θα στείλει τη Ν.Δ. στην αντιπολίτευση και θα δημιουργήσει μία προοδευτική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή.

Με πρωταγωνιστή τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατικής παράταξης. Μια κυβέρνηση που δεν θα θυμίζει τίποτα την περιπέτεια Τσίπρα – Καμμένου».

Το παραπάνω απόσπασμα από την ομιλία του Ανδρουλάκη στην Κ.Ε. του κόμματος, εκτός από το ότι προκάλεσε πολλές συζητήσεις, δείχνει και την «αλλαγή της αντιπολιτευτικής στρατηγικής». Είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θέλει και επιδιώκει την πτώση της Νέας Δημοκρατίας και στοχεύει να τη στείλει στην αντιπολίτευση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ανδρουλάκης θα συνεχίζει να ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους σε όλα τα μέτωπα και θα επιτεθεί και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως εξηγούσαν οι συνεργάτες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, «η μεγάλη κόντρα που ξεκίνησε με τον “Δούρειο Ίππο” θα συνεχιστεί σε όλα τα μέτωπα». Η αποστροφή αυτή του Ανδρουλάκη είναι η αρχή μιας νέας αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθήσει ο χώρος.

«Το ΠΑΣΟΚ θέλει να σηκώσει όλο το αντιπολιτευτικό χαρτί σε όλα τα μέτωπα, να κυριαρχούν η αντιπολιτευτική τακτική και η πίεση που ασκεί προς την κυβέρνηση του Μητσοτάκη» σημειώνει στο «Π» συνεργάτης του Ανδρουλάκη. «Οι επιθέσεις μας θα είναι συνεχείς και σφοδρές» προσθέτει.

Στο ερώτημα για το τι εννοούν με το «να οδηγηθεί η κυβέρνηση στην αντιπολίτευση», πρόσωπα από το περιβάλλον του ΠΑΣΟΚ δυσκολεύονται να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις και περιορίζονται στο εξής σχόλιο: «Κάθε κόμμα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση στοχεύει να στείλει το κόμμα της εξουσίας στην αντιπολίτευση. Ποτέ στην ιστορία κανένα αντιπολιτευτικό κόμμα δεν αγωνίστηκε για παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία».

Όσο για τις αναφορές περί κυβέρνησης που δεν θα θυμίζει «περιπέτεια Τσίπρα – Καμμένου» και το εάν στέλνει μήνυμα πως το ΠΑΣΟΚ είναι ο εγγυητής της επόμενης μέρας, υπογραμμίζουν πως «η στρατηγική της πολιτικής αυτονομίας δεν αλλάζει». Σε κάθε περίπτωση σχεδόν όλοι εντός του ΠΑΣΟΚ συμφωνούν με τη στρατηγική σύγκρουσης με τη Ν.Δ. που έχει διαλέξει ο Ανδρουλάκης. Μάλιστα, το γεγονός ότι απομακρύνονται όλα τα πιθανά σενάρια συνεργασίας με τη Ν.Δ. είναι κάτι που ικανοποιεί πολλούς, όχι όμως όλους.

Πληγωμένο από την υπόθεση Καϊλή

Μπορεί η υπόθεση της Καϊλή να ξεκαθαρίζει τα σενάρια της επόμενης μέρας, καθώς μετά τις παρακολουθήσεις είναι το δεύτερο μεγάλο θέμα σύγκρουσης με την κυβέρνηση, αλλά το ζήτημα δεν παύει να «πληγώνει» το ΠΑΣΟΚ. Τα ρεπορτάζ ήθελαν την Καϊλή να είναι «ξένο σώμα» εδώ και μήνες, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι να διαγραφεί από το κόμμα παρέμεινε ευρωβουλευτής του.

«Μπαρουτοκαπνισμένα» στελέχη, που έχουν σημαντική πολιτική διαδρομή, μιλώντας στο «Π» δεν κρύβουν και το άγχος τους για τον αντίκτυπο που θα έχει η υπόθεση στην κοινωνία. Μάλιστα, τα ίδια στελέχη βλέπουν και απόπειρα της κυβέρνησης να ανασύρει «παλιότερες αμαρτίες» για να επιτεθεί στο ΠΑΣΟΚ. Εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ταυτίσει το ΠΑΣΟΚ με τη διαφθορά, τη διαπλοκή, αλλά και τα συμφέροντα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη περιμένουν και τις πρώτες δημοσκοπήσεις για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. «Δεν φτάνει να λέμε ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο, αλλά οφείλουμε να το αποδεικνύουμε με τις πράξεις μας – και δυστυχώς οι εξελίξεις μας προλαβαίνουν» σχολιάζουν.

Το βαρύ κλίμα για την υπόθεση αποτυπώθηκε και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Στους διαδρόμους του Caravel υπήρχαν έντονες συζητήσεις για τις εξελίξεις, ενώ όλοι έκριναν ότι ο Ανδρουλάκης κινήθηκε ταχύτατα με την απομάκρυνση της Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης:

Το «αδιέξοδο» των υποκλοπών – Ανησυχίες στην κυβέρνηση για νέες αποκαλύψεις σχετικά με τις παρακολουθήσεις

Ψίχουλα για τους δανειολήπτες

Κερδίζει πόντους το σενάριο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ μετά το QatarGate

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 21:01