search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 09:01
MENU CLOSE

Ψίχουλα για τους δανειολήπτες

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2260
15/12/2022
15.12.2022 06:00
daneia765- new

Τη στήριξη 30.000 ευάλωτων δανειοληπτών, που με συνέπεια πληρώνουν τις δόσεις τους, προτείνουν οι τράπεζες να καλύψουν με το 50% της αύξησης δόσεων, για 12 μήνες, κατά τα πρότυπα του προγράμματος «Γέφυρα 1».

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συμφωνηθεί πως οι συστημικές τράπεζες θα μοιράσουν εξίσου την επιβάρυνση, ασχέτως από τον αριθμό των δανειοληπτών που τελικά θα υποστηρίξει η κάθε τράπεζα.

Το περίγραμμα των προτάσεων που κατέθεσαν δεν απέχουν πολύ από τις επιδιώξεις του οικονομικού επιτελείου, όπως τουλάχιστον αυτές έχουν περιγραφεί σε δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων.

Άλλωστε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ (SSM) έχει ήδη ενημερωθεί για τις παραμέτρους του σχεδίου και έχει ζητήσει από τις τράπεζες να περιλάβουν στα αναθεωρημένα, τριετή επιχειρησιακά σχέδιά τους τις αυξημένες προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο που φέρνει η στήριξη των δανειοληπτών, αλλά εκτιμάται ότι το κόστος δεν θα είναι τόσο σημαντικό ώστε να αλλάξει ουσιωδώς τα capital plans, δηλαδή να απαιτηθούν αλλαγές σχεδιασμού για την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών ή τη μερισματική πολιτική.

Παρηγοριά στον άρρωστο

Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι οικονομολόγοι που τονίζουν ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο ουσιαστικά δεν καλύπτει επί της ουσίας τις τεράστιες αυξήσεις των επιτοκίων ούτε ανακόπτει τον κίνδυνο δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων.
Στη συγκεκριμένη επιδότηση περιορίζεται η περίμετρος των δικαιούχων μόνο σε όσους χαρακτηρίζονται ευάλωτοι και ταυτόχρονα έχουν ενήμερο και όχι «κόκκινο» δάνειο. Και όλα αυτά την ώρα που οι τράπεζες καταγράφουν κέρδη πάνω από 3,5 δισ. ευρώ μόνο για φέτος, ενώ το πρόγραμμα που εισηγούνται δεν ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα ζητούν από το ΥΠΟΙΚ να παρέμβει στη λειτουργία των τραπεζών για να κατευθύνει τη δανειοδοτική τους πολιτική. Άλλωστε είναι γνωστό, επισημαίνουν, ότι από το καλοκαίρι που άρχισαν να αυξάνονται τα επιτόκια της ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες ακολουθούν μονόπλευρη πολιτική μεγιστοποίησης της κερδοφορίας τους, που δεν συνάδει με τις ανάγκες της κοινωνίας και τη στήριξη που έχουν πάρει από τους φορολογούμενους.
Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο που δείχνει το γεγονός αυτό συμπυκνώνεται σε έναν δείκτη: το περιθώριο επιτοκίου, δηλαδή τη διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια δανείων και καταθέσεων. Τον Αύγουστο, αμέσως μετά την πρώτη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, το περιθώριο – που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την κερδοφορία των τραπεζών – ήταν 3,96%. Τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, είχε εκτιναχθεί στο 4,81%.

Οι όροι του προγράμματος


Όπως και να έχει πάντως η πρόταση των τραπεζών για τα ενήμερα δάνεια είναι προ των πυλών. Μάλιστα οι συστημικές τράπεζες αναμένεται να δημιουργήσουν και ένα κοινό ταμείο, μέσα από το οποίο θα χρηματοδοτείται το 50% της επιπλέον δόσης που έχει προκληθεί από την αύξηση των επιτοκίων.
Ως επιτόκιο αναφοράς θα ορίζεται αυτό που ίσχυε τον Ιούλιο του 2022 και η χρονική διάρκεια στήριξης των ενήμερων δανειοληπτών θα είναι δωδεκάμηνη, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου. Τα κριτήρια για την επιδότηση θα είναι ανάλογα με εκείνα που ίσχυσαν στη «Γέφυρα 1» και υπολογίζεται ότι τα συνολικά δάνεια αγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα ορίζουν ότι η αξία της κύριας κατοικίας δεν έπρεπε να υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ. Το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος φυσικού προσώπου δεν έπρεπε να ξεπερνά τα 24.000 ευρώ, με προσαύξηση 18.000 για τον/τη σύζυγο και κατά 5.000 για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τρία εξαρτώμενα μέλη.
Οι καταθέσεις και τα επενδυτικά προϊόντα δεν έπρεπε να υπερβαίνουν τα 40.000 ευρώ και η ακίνητη περιουσία του αιτούντος, του/της συζύγου και των εξαρτώμενων μελών, συμπεριλαμβανομένης της κύριας κατοικίας, να μην ήταν μεγαλύτερη από 600.000 ευρώ. Τα μεταφορικά μέσα που είχαν αποκτηθεί εντός της τελευταίας τριετίας για ιδιωτική χρήση έπρεπε να είχαν αξία όχι μεγαλύτερη από 80.000 ευρώ.
Τα κριτήρια θα είναι τα εξής: το οικογενειακό εισόδημα ορίζεται στα 21.000 ευρώ και η αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ. Για το θέμα της μείωσης των προμηθειών των τραπεζών αναμένεται να γίνει παρουσίαση του σχεδιασμού που θα εστιάζεται στο σύστημα IRIS, το οποίο «τρέχουν» τα πιστωτικά ιδρύματα μέσα από το web banking.

Πιο γρήγορα οι ρυθμίσεις


Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις δανείων μέσα από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η θέση των τραπεζών είναι ότι θα τρέξουν με πιο γρήγορους ρυθμούς, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση, περίπου ένα δισ. ευρώ μέσα στο προσεχές διάστημα με την εντατικοποίηση της αποδοχής των προτάσεων που έχουν γίνει από τους δανειολήπτες.
Αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, ήδη έχει ξεκινήσει η αύξησή τους και είναι πολύ πιθανό στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σχεδόν όλες οι τράπεζες να το έχουν πράξει σε έναν βαθμό τουλάχιστον.
Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς που δημοσίευσε πρόσφατα η Morgan Stanley, η αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων θα προκαλέσει μια συνολική επιβάρυνση περίπου κατά 30% στους δανειολήπτες με δάνεια κύριας κατοικίας, κυμαινόμενου επιτοκίου. Ο οίκος εκτιμά ότι το μέσο στεγαστικό δάνειο έχει υπόλοιπο 60.000 ευρώ και με μια συνολική αύξηση του επιτοκίου κατά 3,50%, από 1,90% σε 4,90%, η μέση μηνιαία δόση θα αυξηθεί σχεδόν κατά 100 ευρώ, από τα 301 στα 393 ευρώ. Το μισό από αυτό το κόστος θα καλυφθεί για τους ευάλωτους δανειολήπτες από τις τράπεζες.

Νέα ρύθμιση 120 δόσεων προς εφορία και ταμεία

Νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, το ύψος των οποίων θα εξαρτηθεί από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να φέρει νέα ρύθμιση με 120 δόσεις προς εφορία και ταμεία, προκειμένου να δοθεί μία νέα ανάσα στους οφειλέτες, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και υψηλών πληθωριστικών πιέσεων.
Τη σκέψη του οικονομικού επιτελείου επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας πως «οτιδήποτε διευκολύνει τον κόσμο να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του και να επιστρέψει στην παραγωγική λειτουργία της οικονομίας, προφανώς και είναι χρήσιμο. Από την άλλη, κάποιος πρέπει να ζυγίζει αυτά τα μέτρα και σε ό,τι αφορά τις αντοχές της οικονομίας και σε ό,τι αφορά το ευρύτερο μήνυμα που εκπέμπει ανάμεσα σε εκείνους που προσπαθούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις παρά τις δυσκολίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Νεότερα για το συγκεκριμένο σενάριο αναμένεται να έχουμε στις αρχές του νέου έτους.
Υπενθυμίζεται πως μια ενιαία ρύθμιση 120 δόσεων αποτελεί πάγιο αίτημα της αγοράς και των επαγγελματιών για τη διευθέτηση των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί τους τελευταίους μήνες, λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία διαμορφώθηκαν τον Σεπτέμβριο στα 961 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα είχαν φτάσει τα 353 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το εννεάμηνο του 2022, το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 6,282 δισ. ευρώ, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι έφτανε τα 4,159 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας επίσης μεγάλη αύξηση 51%.

Διαβάστε επίσης:

Ε.Ε. κατά Ρωσίας στα ενεργειακά και ένας… ελληνικός δάκτυλος – Κερδισμένοι και χαμένοι από τις νέες κυρώσεις

«Αβέρωφ», ο θρύλος του Αιγαίου! Το πρώτο ταξίδι, το ατύχημα και η επιστροφή!

Ανεμογεννήτριες σε Natura της Σκύρου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 08:51