search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 18:37
MENU CLOSE

Το «αδιέξοδο» των υποκλοπών – Ανησυχίες στην κυβέρνηση για νέες αποκαλύψεις σχετικά με τις παρακολουθήσεις

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2260
15/12/2022
15.12.2022 06:00
ypoklopes

Σε περιβάλλον… σκληρού ροκ, για να θυμηθούμε την ιστορική ατάκα του Κώστα Λαλιώτη, μπαίνει πλέον το πολιτικό σκηνικό της χώρας, καθώς στο ήδη επιβαρυμένο κλίμα προστίθενται και νέοι παράγοντες που επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Καθώς πλησιάζουμε στο 2023 – «προεκλογική χρονιά», κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο – η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα:

● Κατ’ αρχάς η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια συνεχίζουν να βάζουν «θηλιά στον λαιμό» των πολιτών, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να απαλύνει κάπως τις συνέπειες με τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας και τα διάφορα «καλάθια» που κατά καιρούς εξαγγέλλει.

● Σε δεύτερο επίπεδο, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, παρότι έγιναν… άοκνες προσπάθειες να «πνιγεί», παραμένει στο προσκήνιο και συνεχώς γίνεται όλο και πιο πιεστικό για την κυβέρνηση, καθώς διαρκώς έρχονται στο φως αποκαλύψεις για τους παρακολουθούμενους από την ΕΥΠ (και ενδεχομένως όχι μόνο από αυτή, για να θυμίσουμε και το Predator).

● Τρίτον, η διαρκώς κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, σε επίπεδο ρητορικής έως ώρας, προσθέτει έναν διαρκή «πονοκέφαλο» στο κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο πλέον δεν αποκλείει ακόμα και «θερμό» επεισόδιο με τους γείτονες, αν ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κρίνει ότι μια τέτοια κίνηση θα του δώσει «πόντους» στην προεκλογική μάχη «ζωής και θανάτου» που δίνει στη χώρα του.

Στα παραπάνω προστέθηκε και η υπόθεση της Εύας Καϊλή (θα διαβάσετε για αυτή σε άλλες σελίδες του «Ποντικιού»), η οποία, πέρα από όλα τα άλλα, επέφερε και οριστική (;) ρήξη της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αφού τη χρησιμοποίησαν γι’ αυτό (σ.σ.: ως ‘‘Δούρειο Ίππο’’ εντός του ΠΑΣΟΚ), προετοιμάζοντας μεταγραφή αεροδρομίου, τώρα η Ν.Δ. κάνει ότι δεν τη γνωρίζει. Συνδέουν τη δική μου παρακολούθηση με την ποινική υπόθεση που έχει προκύψει», θέτοντας, παράλληλα, ως στόχο «να στείλουμε τη Ν.Δ. στην αντιπολίτευση».

Η ρήξη αυτή, που καθιστά σχεδόν αδύνατη μια μετεκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, υποχρεώνει τη Ν.Δ. να αλλάξει τη στρατηγική της και να περάσει σε τακτικές «σκληρού ροκ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι «με πολιτικό θράσος που ξεπερνά κάθε όριο, ο κ. Ανδρουλάκης επιχείρησε να μεταθέσει ένα ηθικό, πολιτικό και νομικό ζήτημα που αφορά ένα στέλεχος της παράταξής του στη Ν.Δ. Είναι αδιανόητο να υποστηρίζει ότι η κ. Εύα Καϊλή, μια ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, δεν βαρύνει – με την όποια ηθική, πολιτική ή νομική διάσταση – τον χώρο από τον οποίον προέρχεται και την ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών, αλλά βαρύνει τη Ν.Δ.».

Σημείωσε δε ότι «η τακτική της λάσπης και η στρατηγική του να γίνει παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα του λύσει το σοβαρό πολιτικό του πρόβλημα».

Σε «μέγγενη» για τις υποκλοπές

Ωστόσο, παρότι η σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ κάνει την κυβέρνηση να προβληματίζεται ακόμα περισσότερο για τα μετεκλογικά σενάρια, το μεγάλο της πρόβλημα παραμένει η υπόθεση των παρακολουθήσεων πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων ατόμων και οι αποκαλύψεις που τη συνοδεύουν.

Μάλιστα, τη Δευτέρα – και ενώ ήδη η κυβέρνηση δεν είχε διαψεύσει ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε επί μακρόν τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη – τα πράγματα πήραν μια ακόμα πιο αρνητική τροπή, καθώς οι εισαγγελείς Αγγελική Τριανταφύλλου και Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, που έχουν αναλάβει την έρευνα, απέστειλαν επίσημο αίτημα στην ΕΥΠ ζητώντας να μάθουν αν τα ονόματα πολιτικών, δημοσιογράφων, στρατιωτικών και άλλων που έχουν εμφανιστεί ως παρακολουθούμενοι σε λίστες που έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα ΜΜΕ ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η εισαγγελική παρέμβαση φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση, καθώς κάθε απάντηση της ΕΥΠ προς τους δικαστικούς λειτουργούς ουσιαστικά αποτελεί «χτύπημα» στο αφήγημά της, όσον αφορά στην υπόθεση των παρακολουθήσεων:

● Αν η ΕΥΠ παραδεχθεί ότι όντως τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στις λίστες είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση, τότε επιβεβαιώνεται πλήρως η αντιπολίτευση, η οποία μιλά για «καθεστώς κοριών» και για κατάσταση που σαφώς δεν συνάδει με πρακτικές φιλελεύθερης δημοκρατίας.

● Αν η Υπηρεσία αρνηθεί ότι παρακολουθούσε τα πρόσωπα αυτά, τότε από τη μία ενισχύεται το αφήγημα περί προσπάθειας συγκάλυψης και, από την άλλη, οιαδήποτε νέα αποκάλυψη για παρακολούθηση κάποιου από τα πρόσωπα αυτά καταρρίπτει τον ισχυρισμό της ΕΥΠ.

Φόβοι για νέες αποκαλύψεις

Ενώπιον του αδιεξόδου αυτού η κυβέρνηση αναζητά έναν «τρίτο δρόμο», ο οποίος θα μπορούσε να της επιτρέψει να ξεφύγει από τη «μέγγενη» στην οποία βρίσκεται, λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών, χωρίς, ωστόσο, μια τέτοια λύση να είναι προς το παρόν ορατή.

Αντιθέτως, μετά την αποκάλυψη από το «Documento» της επισύνδεσης του Χατζηδάκη, επικρατεί ανησυχία για το τι άλλο μπορεί να βγει από τα στοιχεία των παρακολουθήσεων, δεδομένου ότι στην ομιλία του στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, εκτός του υπουργού Εργασίας, είχε καλέσει τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώσει το σώμα ότι δεν παρακολουθείτο / παρακολουθείται ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα προκαλούσε σοβαρές «παρενέργειες» στην κυβέρνηση, καθώς ενδεχομένως το εκλογικό σώμα να είναι έτοιμο να αποδεχθεί την παρακολούθηση ενός υπουργού, ωστόσο, η επισύνδεση στον Α/ΓΕΕΘΑ αγγίζει θεμελιώδεις αρχές τόσο της δημοκρατίας, που θέλει τις Ένοπλες Δυνάμεις να μένουν εκτός πολιτικής αντιπαράθεσης, όσο και των ψηφοφόρων της Ν.Δ., που έχουν πολύ ψηλά στην πολιτική αντίληψή τους τα ζητήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας.

Και, φυσικά, υπάρχει και ο «άγνωστος Χ», το παράνομο λογισμικό Predator, η σκιά του οποίου παραμένει βαριά πάνω από την όλη υπόθεση, καθώς, αν τελικά αποδειχθεί ότι η ΕΥΠ το χρησιμοποιούσε για παρακολουθήσεις, τότε η ιστορία των υποκλοπών μπαίνει σε… terra incognita.

Διαβάστε επίσης:

Ε.Ε. κατά Ρωσίας στα ενεργειακά και ένας… ελληνικός δάκτυλος – Κερδισμένοι και χαμένοι από τις νέες κυρώσεις

«Αβέρωφ», ο θρύλος του Αιγαίου! Το πρώτο ταξίδι, το ατύχημα και η επιστροφή!

Ανεμογεννήτριες σε Natura της Σκύρου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 18:37