search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 21:33
MENU CLOSE

Οι τυφώνες (Tayfun) του Ερντογάν

18.12.2022 06:00
erdogan_new

Αν πράγματι όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες, τότε η απάντηση στο ερώτημα τι μπορεί να συμβεί αν κάποιος θέλει να παίξει με τους τυφώνες μόνο σε εφιάλτη παραπέμπει.
Στη γειτονιά μας κάποιος ήδη παίζει με τους τυφώνες.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν εσωτερικό τυφώνα, καθώς δίνει σκληρό αγώνα για την επανεκλογή του. Ταυτόχρονα η ένταση των ανέμων που αντιμετωπίζει πολλαπλασιάζεται από την επιλογή του να αντισταθεί στην πορεία του άρματος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, επιδιώκοντας να σπάσει τους δεσμούς υποτέλειας της χώρας του με τις ΗΠΑ και τη Δύση γενικότερα.

Χαρακτηριστική παράπλευρη απώλεια της θυελλώδους σχέσης του Ερντογάν με την αμερικανική διοίκηση είναι η κλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης σε βαθμό πρωτόγνωρα επικίνδυνο. Κι αυτό γιατί η Τουρκία θεωρεί (δικαίως) ότι η Ελλάδα είναι απλώς ένα αμερικανικό προτεκτοράτο, που χρησιμοποιείται από την Ουάσιγκτον και για τον έλεγχο των τουρκικών φιλοδοξιών να εξελιχθεί σε περιφερειακή (υπερ)δύναμη ακολουθώντας μια πορεία με βάση την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της και όχι των ΗΠΑ.

Καθώς οι αμερικανοτουρκικές τριβές εντείνονται, αποκτά επικίνδυνα χαρακτηριστικά το παιχνίδι του Ερντογάν με τους πυραύλους Tayfun (τυφώνας) που κραδαίνει απειλώντας ανοιχτά την Αθήνα.

Όσο κι αν υπάρχει η εσωτερική προεκλογική παράμετρος που πρέπει να συνυπολογιστεί, η τελευταία τοποθέτηση του Ερντογάν ξεπερνά το όριο της πρόκλησης και μετατρέπεται σε ευθεία απειλή:
«Πλέον», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας στη νεολαία του κόμματος που ίδρυσε και κυβερνά την Τουρκία, «παράγουμε τους δικούς μας πυραύλους.

Βέβαια αυτή η παραγωγή τρομάζει την Ελλάδα. Λες “Tayfun” κι ο Έλληνας τρομάζει. Λένε, μπορεί να χτυπήσει την Αθήνα. Και βέβαια θα τη χτυπήσει. Αν εσύ (η Ελλάδα) δεν κάθεσαι φρόνιμα. Εάν προσπαθείς να πάρεις διάφορα (εξοπλιστικά) για τα νησιά από τις ΗΠΑ, από ‘δω και από κει. Μια χώρα όπως η Τουρκία δεν μείνει άπραγη».

Αυτές οι απειλητικές δηλώσεις του Ερντογάν γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνες, αν ληφθεί υπόψη η πολιτική του Πόντιου Πιλάτου που εξακολουθούν να κρατούν οι ΗΠΑ έναντι του ελληνοτουρκικού προβλήματος στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ: «Σε μια εποχή που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των συμμάχων μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ όταν ρωτήθηκε για τις απειλές του Ερντογάν σε βάρος της Αθήνας, «οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφεύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική, που μόνο θα αυξήσει την ένταση και δεν θα βοηθήσει κανέναν».

Κατά τα λοιπά, στην Αθήνα η κυβέρνηση εξακολουθεί να αισθάνεται άνετα κάτω από τις φτερούγες της αμερικανικής προστασίας…

Διαβάστε επίσης:

«Προστασία (;) του Πολίτη»

Τελικά τι την ήθελε ο Μητσοτάκης την ΕΥΠ;

Έχει σημασία να πέφτεις από τα σύννεφα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 21:29