search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 17:46
MENU CLOSE

«Προστασία (;) του Πολίτη»

14.12.2022 09:32
panos_gkanatsios_new

Ο θανατηφόρος τραυματισμός του 16χρονου Ρομά Κώστα Φραγκούλη, από σφαίρα αστυνομικού στη Θεσσαλονίκη, μετά από αστυνομική καταδίωξη, γεννά βαθύτατη θλίψη για το νέο αυτό παιδί και πατέρα που έχασε τη ζωή του και ταυτοχρόνως καταδεικνύει την όξυνση των φαινομένων αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας στις μέρες μας.

Αναντίρρητα, η πλειονότητα των αστυνομικών στη Χώρα μας εκτελεί τα καθήκοντά της με υψηλό το αίσθημα της ευθύνης και με έμπρακτη προσφορά στην κοινωνία και δη υπό αντίξοες συνθήκες. Δεν θα πρέπει, λοιπόν, περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας να αμαυρώνουν σύμπασα την Ελληνική Αστυνομία. Αυτό που μας καταδεικνύει το τραγικό περιστατικό του θανατηφόρου τραυματισμού του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη, από σφαίρα αστυνομικού, είναι επί της ουσίας η ανεπάρκεια της ίδιας της Πολιτείας στη διαχείριση των αστυνομικών μας αφενός και αφετέρου η πλημμελής εκπαίδευση των αστυνομικών, ιδίως εν σχέσει με τη χρήση όπλου.

Στην ελληνική έννομη τάξη υφίσταται, ήδη από το 2003, σαφές νομοθετικό πλαίσιο περί χρήσης όπλων από αστυνομικούς και ειδικώς στο άρθρο 3 του Ν. 3169/2003 διαλαμβάνονται με σαφήνεια οι αρχές που διέπουν τη χρήση πυροβόλου όπλου από έναν αστυνομικό. Ούτως, κατ’αρχήν, προβλέπεται ότι ο αστυνομικός επιτρέπεται κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του να προτάσσει το πυροβόλο όπλο, εφόσον συντρέχει κίνδυνος ένοπλης επίθεσης σε βάρος αυτού ή τρίτου. Περαιτέρω, ο αστυνομικός επιτρέπεται να κάνει χρήση πυροβόλου όπλου, εφόσον αυτό απαιτείται για την εκπλήρωση του καθήκοντός του και εφόσον έχουν εξαντληθεί όλα τα ηπιότερα του πυροβολισμού μέσα. Ηπιότερα μέσα είναι ιδίως παραινέσεις, προτροπές, χρήση εμποδίων, σωματικής βίας, αστυνομικής ράβδου, επιτρεπτών χημικών ουσιών ή άλλων ειδικών μέσων, προειδοποίηση για χρήση πυροβόλου όπλου και απειλή με πυροβόλο όπλο. Σε κάθε περίπτωση, ο αστυνομικός θα πρέπει να έχει δηλώσει την ιδιότητά του και να έχει απευθύνει σαφή και κατανοητή προειδοποίηση για την επικείμενη χρήση πυροβόλου όπλου, παρέχοντας επαρκή χρόνο ανταπόκρισης, εκτός αν αυτό είναι μάταιο υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες ή επιτείνει τον κίνδυνο θανάτου ή σωματικής βλάβης.

Τέλος, στην παρ. 7 του άρθρου 3 του αυτού ως άνω Ν. 3169/2003 προβλέπεται ρητή απαγόρευση του πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης, ήτοι του εν δυνάμει ανθρωποκτόνου πυροβολισμού: α) εφόσον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πληγεί τρίτος από αστοχία ή εξοστρακισμό του βλήματος, β) εναντίον ενόπλου πλήθους, εφόσον υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πληγούν άοπλοι, γ) εναντίον ανηλίκου, εκτός αν αποτελεί το μοναδικό μέσο για την αποτροπή επικείμενου κινδύνου θανάτου και δ) εναντίον προσώπου που τρέπεται σε φυγή, όταν καλείται να υποστεί νόμιμο έλεγχο.

Υπό το φως του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, η μόνη ορθή απάντηση στην όξυνση των φαινομένων αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας δεν είναι άλλη από τη σωστή εκπαίδευση των αστυνομικών. Στη Χώρα μας, σήμερα περισσότερο από ποτέ, καθίσταται επιβεβλημένη μια ψύχραιμη συζήτηση γύρω από τα θέματα της κατάρτισης των αστυνομικών, στην οποία επιτέλους θα πρέπει η Πολιτεία να επενδύσει. Μια ευνομούμενη πολιτεία δεν είναι δυνατόν να παρορά την ανάγκη βελτίωσης και ανανέωσης των δεξιοτήτων των αστυνομικών της, κρύβοντας κάτω από το χαλί φαινόμενα αστυνομικής βίας, διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο συντελεί, με μαθηματική ακρίβεια, στη διαιώνιση του προβλήματος.

Το τραγικό, όμως, αυτό περιστατικό και τα επεισόδια που επακολούθησαν, ως απάντηση, εκ μέρους μερίδας Ρομά, έφεραν συνάμα στην επιφάνεια και τις ανεπαρκείς πολιτικές ως προς την κοινωνική ένταξη των τελευταίων και την άρση της περιθωριοποίησής τους. Η Πολιτεία οφείλει επιτέλους να υιοθετήσει πολιτικές κοινωνικής ενσωμάτωσης των Ρομά συμπολιτών μας. Αυτό θα επιτευχθεί με την εξάλειψη των ανισοτήτων και την καταπολέμηση των διακρίσεων σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς τους, από το σχολείο μέχρι τον επαγγελματικό τους βίο.

Η υπόθεση του 16χρονου Ρομά Κώστα Φραγκούλη βρίσκεται τώρα στα χέρια της Δικαιοσύνης, η οποία είναι βέβαιο πως θα τη διερευνήσει εις βάθος και θα πράξει τα δέοντα. Κουράγιο και δύναμη στην οικογένεια του εκλιπόντος.

*O Παναγιώτης Κ. Γκανιάτσος είναι δικηγόρος Αθηνών παρ’ Αρείω Πάγω, LLM Ποινικού Δικαίου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Αν. Γραμματέας Τομέα Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. 

Διαβάστε επίσης:

Τελικά τι την ήθελε ο Μητσοτάκης την ΕΥΠ;

Qatargate: Κερδισμένοι και χαμένοι από την υπόθεση Καϊλή

Έχει σημασία να πέφτεις από τα σύννεφα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 17:46