ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 04:38
MENU CLOSE

«Πιασμένος» αυχένας: Έξι κινήσεις που ανακουφίζουν και προφυλάσσουν

24.12.2022 20:32

Ένας «πιασμένος» αυχένας σίγουρα δεν σηματοδοτεί την έναρξη μιας καλής ημέρας. Καθημερινές ακόμα συνήθειες, από το τηλέφωνο που θα στηρίξουμε στο αφτί για να μιλήσουμε ενόσω μαγειρεύουμε έως την κακή στάση κατά την εργασία στον υπολογιστή, θα επιβαρύνουν τον αυχένα που θα «ανταποδώσει» με πόνο και περιορισμένη κινητικότητα.

Ο Δρ Zacharia Isaac είναι ιατρικός διευθυντής του Κέντρου Ολοκληρωμένης Φροντίδας Σπονδυλικής Στήλης στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital υπό το Χάρβαρντ, και διευθυντής επεμβατικής ιατρικής και αποκατάστασης στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με τον Δρ Isaac, υπάρχουν 6 απλές κινήσεις που θα προφυλάξουν τον αυχένα:

  1. Μη μένετε για ώρες στην ίδια στάση. Αν και είναι δύσκολο να αλλάξει μια κακή στάση εφόσον γίνει συνήθεια, προσπαθήστε να κινείστε αν τακτά χρονικά διαστήματα.
  2. Κάντε μικρές αλλαγές στον εργονομικό σχεδιασμό του χώρου σας. Φροντίστε ώστε η οθόνη του υπολογιστή να είναι στο ύψος των ματιών. Χρησιμοποιείστε το handsfree ή τα ακουστικά bluetooth και τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από το laptop σας ώστε να σχηματίσετε γωνία 45°.
  3. Σε περίπτωση γυαλιών όρασης, φροντίστε η συνταγή να είναι επικαιροποιημένη διαφορετικά θα σκύβετε προς τα μπρος στην προσπάθεια να δείτε καλύτερα.
  4. Μη χρησιμοποιείτε πολλά μαξιλάρια αφού μπορεί να επιβαρύνει τη στάση του σώματος.
  5. Μην υποτιμάτε τον κίνδυνο για τον αυχένα σας. Για παράδειγμα, προτού μετακινήσετε μια μεγάλη ντουλάπα, προειδοποιεί ο ειδικός, σκεφτείτε πόσο μπορεί να επιβαρυνθεί ο αυχένας και η πλάτη σας.
  6. Κοιμηθείτε καλά. Στα προβλήματα που σχετίζονται με τις διαταραχές του ύπνου, προσθέστε τον μεγαλύτερο κίνδυνο μυοσκελετικού πόνου.

Πότε πρέπει να σας ανησυχήσει

Σε περίπτωση που ο πόνος στον αυχένα είναι αντανακλαστικός, συνοδεύεται από αδυναμία ή μούδιασμα στο χέρι είτε το πόδι και, σπανιότερα, από πυρετό ή απώλεια βάρους θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας, καταλήγει ο Δρ Isaac.

Πηγή: ygeiamou.gr

Διαβάστε επίσης:

Κατάθλιψη: Ποιες ηλικίες «απειλεί» περισσότερο – Ποια τα πρώτα συμπτώματα

Τροφική δηλητηρίαση: Γιατί είναι συχνό φαινόμενο στις γιορτές – Τι να προσέχετε

Χριστούγεννα με… ιώσεις: Σε έξαρση η γρίπη στα παιδιά από 5-14 ετών – Πώς να προστατευτείτε

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 01:19
Exit mobile version