search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:31
MENU CLOSE

Νταβός: Ένα φόρουμ ισχυρών, με πολλά λόγια και περισσότερα αναπάντητα ερωτήματα (Photos/Video)

20.01.2023 06:00
davos222

Πόλεμος, πληθωρισμός, αγοραστική δύναμη εργαζομένων και κλιματική κρίση είναι τα θέματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι εκπρόσωποι της παγκόσμιας ελίτ, στο Νταβός της Ελβετίας, που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

«Ξυπνήστε!» είναι το σύνθημα που τους ακολουθεί, αλλά δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται απολύτως το μήνυμα. Χαρακτηριστική είναι η στάση της Κριστίν Λαγκάρντ, της επικεφαλής  της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που επανέλαβε ότι θα συνεχιστεί η πολιτική του ακριβού χρήματος, με τα υψηλά επιτόκια. Πολιτική που υποτίθεται ότι έχει στόχο την τιθάσευση του πληθωρισμού, αλλά έχει επιπτώσεις στην ρευστότητα, αφού γίνεται πιο δύσκολη η πρόσβαση ιδιωτών και επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό.

Οι διοργανωτές του οικονομικού φόρουμ αρέσκονται να λένε ότι στο θέρετρο της Ελβετίας συγκεντρώνονται οι ηγέτες που έχουν λύσεις για όλα τα προβλήματα. Όμως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δεν έδειξε τόσο βέβαιος γι αυτό.

Δραματική προειδοποίηση του γ.γ. του ΟΗΕ ενώπιον … κωφών

«Βρισκόμαστε στην χειρότερη κατάσταση που θυμάμαι σε όλη μου την ζωή», δήλωσε ο 73χρονος επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας: «Αντιμέτωποι με όλο το φάσμα των παγκόσμιων προκλήσεων χρειαζόμαστε διαθεσιμότητα και συνεργασία από τον ιδιωτικό τομέα για να προωθήσουμε την ειρήνη, την βιώσιμη ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αλλά μεταξύ των προσκεκλημένων στο Φόρουμ του Νταβός βρίσκονται οι διευθύνοντες σύμβουλοι ή κορυφαία στελέχη τουλάχιστον 27 εταιριών που κερδοσκοπούν με τα ορυκτά καύσιμα, μεταξύ των οποίων η Shell, η Chevron,  η Aramco και η BP. Πόσες πιθανότητες υπάρχουν οι άνθρωποι αυτοί να τείνουν ευήκοα ώτα στη έκκληση Γκουτέρες για την βιώσιμη ανάπτυξη;

«Οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων σπεύδουν να διευρύνουν την παραγωγή, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το επιχειρηματικό μοντέλο είναι μη συμβατό με την επιβίωση του ανθρώπινου είδους», είπε ο Γκουτέρες, καθώς ο πλανήτης οδεύει προς ένα καταστροφικό σενάριο για αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 2,8 βαθμούς Κελσίου.

Οι εταιρίες ορυκτών καυσίμων χρηματοδοτούνται αδρά από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και διαχειριστές κεφαλαίων, πολλοί από τους οποίους είναι παρόντες στο Νταβός και δηλώνουν πρόθυμοι να ρίξουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στις εταιρίες αυτές.

«Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις δεσμεύονται για πολιτική μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Όμως τα κριτήρια είναι συχνά αμφίβολα. Αυτό παρασύρει καταναλωτές, επενδυτές και ρυθμιστικές αρχές σε εσφαλμένα αφηγήματα. Τροφοδοτεί την κουλτούρα της κλιματικής παραπληροφόρησης και της σύγχυσης. Και αφήνει την πόρτα ανοιχτή για πράσινο ξέπλυμα», προειδοποίησε ο Γκουτέρες.

Χαρακτηριστική των πολιτικών προθέσεων είναι η στάση που τήρησε ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο οποίος προειδοποίησε ότι η αμερικανική νομοθεσία που προβλέπει την διοχέτευση 370 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην πράσινη βιομηχανία δεν πρέπει να στρέφεται κατά των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Ο ΌλαφΣολτς λίγο έλειψε να κατηγορήσει ευθέως την Ουάσινγκτον για προστατευτισμό και υποστήριξε ότι αν πληγεί η ανταγωνιστικότητα θα πληγεί και η προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής επειδή παρεμποδίζεται η καινοτομία.

Το σκεπτικό του Όλαφ Σολτς θεωρητικά είναι απολύτως στοχευμένο, αλλά ο γερμανός καγκελάριος δεν έκανε καμία αναφορά στις διαχρονικές ευθύνες των Ευρωπαίων για την υπερεκμετάλλευση του πλούτου στην μαύρη ήπειρο και στην Ασία, όπου πολλές κυβερνήσεις έχουν ξεσηκωθεί κατηγορώντας την ΕΕ πως επιβάλλοντας τους δικούς της κανόνες για το λεγόμενο «πράσινο deal» τους αφαιρεί κάθε δυνατότητα ανάπτυξης των οικονομιών τους.

Παίρνοντας τον λόγο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μία συμφωνία βιομηχανικής ανάπτυξης με μηδενικό αποτύπωμα, μέχρι το 2030. Στόχος των Ευρωπαίων είναι να απαντήσουν στο αμερικανικό «πράσινο πακέτο». Ούτε λόγος για τις ανησυχίες των αναπτυσσόμενων χωρών… Ψιλά γράμματα οι διαμαρτυρίες τους.

Η δύσκολη νέα πραγματικότητα – business χωρίς Ρώσους

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στην ομιλία του εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για το κατά πόσο οι τράπεζες, οι χρηματιστές, οι πλοιοκτήτες και οι πλουσιότεροι του κόσμου αντιλαμβάνονται την αγωνία των αναπτυσσόμενων χωρών για την επισιτιστική κρίση, που έγινε οξύτερη εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των συνεπειών της πανδημικής κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η συζήτηση για τις συνέπειες του πολέμου γίνεται απουσία των Ρώσων. Για δεύτερη χρονιά οι Ρώσοι αξιωματούχοι και ολιγάρχες πήραν «κόκκινη κάρτα» και δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν στο θέρετρο της Ελβετίας που είναι από τους αγαπημένους προορισμούς όσων λατρεύουν τα χειμερινά σπορ.

Πολλοί θεωρούν ότι η «κόκκινη κάρτα» είναι η ενδεδειγμένη πολιτική, με δεδομένη την ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία. Αλλά αυτή την χρονιά στο Νταβός είναι εμφανής και η αμηχανία πολλών κορυφαίων στελεχών μεγάλων εταιριών μπροστά στη νέα πραγματικότητα – έναν κόσμο που πρέπει να λειτουργήσει χωρίς τη Ρωσία. Δεν είναι τόσο απλό. Κι ούτε πρόκειται να βρεθούν λύσεις έχοντας αποκλεισμένη την μία πλευρά της πολεμικής κρίσης. Ή μήπως αυτός είναι o στόχος;

Τις παλιές, καλές μέρες, οι εκπρόσωποι των εταιριών έριχναν βότκα στον πάγο, στον Ρωσικό Οίκο, όπως αποκαλείτο η ανεπίσημη πρεσβεία της Ρωσίας στο φόρουμ και έσπευδαν να κλείσουν συμφωνίες με τους ρώσους ολιγάρχες…  Σήμερα, στο παρασκήνιο, οι ηγέτες των εταιριών βάζουν ανοιχτά στο τραπέζι πόσο μπορεί να συνεχίσει η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα να αγνοεί την Μόσχα, ενώ συγχρόνως αναζητούν αγωνιωδώς νέες αγορές για την ενέργεια, τα μέταλλα και τα τρόφιμα.

«Εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα, μακροπρόθεσμα, να βρεθούν καλές εναλλακτικές για το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», δήλωσε δυτικός αξιωματούχος στο Νταβός, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του. Οτιδήποτε ξεφεύγει από την κεντρική γραμμή της Δύσης για την Ρωσία είναι ταμπού…

Όσο για τις πολυσυζητημένες κυρώσεις, η Άντζελα Στεντ, του αμερικανικού think tank Brookings Institution, παραδέχτηκε πως «οι κυρώσεις δεν είχαν τον άμεσο αντίκτυπο που οι άνθρωποι στην Δύση νόμιζαν ότι θα υπάρξουν (για την Ρωσία)».

Τα καταστήματα στην Ρωσία είναι γεμάτα αγαθά και τα κινεζικά αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν πλέον το ένα τρίτο των οχημάτων που πωλούνται  στην ρωσική αγορά αφότου έφυγαν οι δυτικές εταιρίες λόγω των κυρώσεων, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Οι παλαιοί εμπορικοί εταίροι της Μόσχας φοβούνται ότι η διεθνής επιχειρηματική τάξη αλλάζει και πιθανώς όχι προς όφελός τους- τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

«Η Ρωσία απομονώθηκε σε μεγάλο βαθμό από την Δύση, αλλά φυσικά δεν απομονώθηκε από τον υπόλοιπο κόσμο», επισήμανε η Άντζελα Στεντ.

Ποιος πληρώνει τα κανόνια;

Όσο για τον πόλεμο, η συνεχιζόμενη υποστήριξη προς την Ουκρανία μάλλον βάζει άβολα ερωτήματα στους κυβερνητικούς αξιωματούχους που βρίσκονται στο Νταβός, αφού καλούνται να απαντήσουν σε βασικά θέματα: για παράδειγμα, οι Ευρωπαίοι πρέπει να πουν ποιος στην πραγματικότητα πληρώνει το κόστος της βοήθειας αυτής και για πόσο.

Επί μήνες οι Αμερικανοί εργάζονται στο παρασκήνιο για να πείσουν τους Ευρωπαίους να παραμείνουν σταθεροί στην στήριξη της Ουκρανίας, όχι μόνο με την αποστολή όπλων, αλλά και με τις κυρώσεις. Ναι, οι κυρώσεις είναι εδώ, η συμμαχία είναι σχεδόν ακέραιη και στο άμεσο μέλλον δεν διαφαίνονται αλλαγές.  Κάτι που σημαίνει, πρακτικά, ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί.

Αλλά η συνέχιση του πολέμου συνδέεται και με το κύμα ακρίβειας που έχει βγάλει  χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους. «Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τόσες πολλές διαδηλώσεις για το κόστος διαβίωσης, κυρίως για την ενέργεια, στον κόσμο, όσες είδαμε μέσα στον τελευταίο χρόνο», παρατηρεί η Ναόμι Χοσάιν, αναλύτρια για θέματα πολιτικής ανάπτυξης στο AmericanUniversity. «Ιστορικά το φαγητό ήταν η αιτία κρίσεων. Τώρα το μεγάλο θέμα είναι η ενέργεια», προσθέτει.

Ο Τζον Κέρι, με την ιδιότητα του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το κλίμα, μιλώντας σε ένα πάνελ στο Νταβός με θέμα την πολεμική κρίση, ανέφερε ότι ήταν παιδί στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και θυμάται τις καταστροφές που υπέστη η Ευρώπη, όταν την είχε επισκεφτεί στα τέλη του 1940.

Μεγαλώνοντας στο Βερολίνο, έπαιζα στα καταφύγια με τους φίλους μου, είπε. Αργότερα ο Κέρι πολέμησε στο Βιετνάμ, σε έναν πόλεμο που –όπως είπε- βασίστηκε στα ψέματα, στην παράνοια, που δεν ήταν πόλεμος για την ελευθερία, όπως τον παρουσίαζαν. Ο Κέρι τα είπε αυτά για να δικαιολογήσει τον πόλεμο των Ουκρανών, για την ελευθερία τους. Μόνο που δεν είπε λέξη για τα ψέματα που λέγονται σήμερα.

Διαβάστε επίσης:

Ιαπωνία: Δύτες βιντεοσκόπησαν γιγάντιο καλαμάρι που κολυμπούσε – Καταπληκτικό θέαμα (video)

Παγκόσμιος θαυμασμός για την Τζασίντα Άρντερν – Ποια είναι η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας που παραιτείται (Photos/Videos)

Διαψεύδει το Ευρωκοινοβούλιο δημοσίευμα του Politico «για δώρα της Μέτσολα»: Είναι δώρα πρωτοκόλλου και ανήκουν στον θεσμό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:31