search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 15:10
MENU CLOSE

Παγκόσμιος θαυμασμός για την Τζασίντα Άρντερν – Ποια είναι η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας που παραιτείται (Photos/Videos)

19.01.2023 18:43
jacinda ardern

Η είδηση της πρόωρης παραίτησης της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν κάνει τον γύρο του κόσμου, καθώς οι πολιτικοί αναλυτές αναγνωρίζουν ότι οι λόγοι που επικαλείται είναι είναι ίσως σημαντικότεροι από μια ακόμη κυβερνητική θητεία και πως η ίδια έχει αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο της πολιτικής.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας έθεσε υψηλά πρότυπα σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα της και για τον κόσμο, ωστόσο το μεγαλύτερό της επίτευγμα ήταν ότι αναγνώρισε ότι κινδυνεύει με εξάντληση εάν συνέχιζε και επιδίωκε ακόμη μια θητεία.

Η Άρντερν χειρίστηκε την πανδημία με επιτυχία και οι νεοζηλανδοί την αγκάλιασαν με την εμπιστοσύνη τους.

Τα επόμενα χρόνια, η Άρντερν – έγινε ένα χαρακτηριστικό μείγμα και δύναμης και ενσυναίσθησης.

Το 2017, έγινε η νεότερη εν ενεργεία γυναίκα ηγέτης στον κόσμο και συνέχισε να γράφει ιστορία ως η δεύτερη γυναίκα που γέννησε ενώ κατείχε εκλεγμένο αξίωμα. Έξι χρόνια αργότερα, την Πέμπτη, έκανε μια ανακοίνωση σοκ: Η Άντερν θα παραιτηθεί στο τέλος του μήνα, τερματίζοντας τη θητεία της πριν από τις επόμενες εκλογές του Οκτωβρίου.

Η εμφάνιση της Άρντερν στην πολιτική σκηνή της Νέας Ζηλανδίας ήρθε λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, στις οποίες οι Εργατικοί αναμενόταν σχεδόν καθολικά να χάσουν. 

«Ήταν μια από εκείνες τις σπάνιες στιγμές όπου όλα άλλαξαν χάρη σε μια προσωπικότητα», λέει ο Νεοζηλανδός πολιτικός συγγραφέας Τόμπι Μανχάιρ. «Όταν ο αντίπαλός της, ο τότε πρωθυπουργός Bill English, μίλησε για «αστερόσκονη» εκλήφθη ως προσβολή, αλλά είχε δίκιο». Σε ένα κύμα δημοτικότητας που ονομάστηκε “Jacindamania”, οδήγησε το κόμμα να κερδίσει μια νίκη ενάντια στις πιθανότητες.

Τα επόμενα έξι χρόνια, η ηγεσία της διαμορφώθηκε και καθορίστηκε από μια σειρά εθνικών και διεθνών κρίσεων – και οι απαντήσεις της σε εκείνες τις πιεστικές στιγμές, που τόνιζε επανειλημμένα τις αξίες της ενσυναίσθησης, της ανθρωπιάς και της καλοσύνης, πιθανότατα θα αποτελέσουν τη σημαντική κληρονομιά της πολιτικής της καριέρας.

«Ήταν πάντα… μια ηγέτης που βρίσκεται στα καλύτερά της σε μια κρίση – και δυστυχώς, είχε το μερίδιο της», λέει η Madeleine Chapman, συγγραφέας της μη εξουσιοδοτημένης βιογραφίας Jacinda Ardern: A New Kind of Leader.

Τον Μάρτιο του 2019, περίπου 18 μήνες μετά την εκλογή της Άρντερν, η Νέα Ζηλανδία επλήγη από τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της, όταν ένας οπαδός της λευκής υπεροχής σκότωσε πιστούς σε δύο τζαμιά στο Κράιστσερτς, σκοτώνοντας 51ανθρώπους. Οι λέξεις «είμαστε εμείς», γραμμένες από την Άρντερν σε ένα φύλλο Α4 στα λεπτά μετά την επίθεση, αποτέλεσε το επίκεντρο της ομιλίας της εκείνο το απόγευμα, αγκαλιάζοντας τις κοινότητες μεταναστών και προσφύγων που στοχοποιήθηκαν στην επίθεση.

Οι εικόνες της ντυμένης με χιτζάμπ, αγκαλιά με μια γυναίκα στο τζαμί έκαναν τον γύρο του κόσμου. Η πολιτική απάντησή της – καταγγέλλοντας αμέσως τον δράστη ως τρομοκράτη και εισάγοντας δικομματική νομοθεσία για τον έλεγχο των όπλων – ήρθε σε μια ιδιαίτερα έντονη αντιπαράθεση με τον τότε ομόλογό της Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. «Η απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση… ήταν απλώς εξαιρετική», λέει ο Manhire στον Guardian. «Ανθρώπινη, αλλά και ατσάλινη, ακλόνητη στο να αντιμετωπίσει τα δυσάρεστα ζητήματα που αποκάλυψε». Αυτά τα χαρακτηριστικά θα έθεταν ένα πρότυπο για τις πιο σημαντικές στιγμές της ηγεσίας της Άρντερν τα επόμενα χρόνια.

«Έχει εξαιρετικά καλή συναισθηματική νοημοσύνη – και αυτή ήταν πραγματικά η ποιότητα που χρειαζόταν, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Christchurch, αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας», λέει ο πολιτικός σχολιαστής Ben Thomas, πρώην υπάλληλος της προηγούμενης εθνικής κυβέρνησης. Τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, ένωσε με επιτυχία τους Νεοζηλανδούς πίσω από έκτακτα lockdown για να εξαλείψει τον Covid-19 – μια πολιτική απόφαση που οδήγησε στη Νέα Ζηλανδία να επιτύχει μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά ασθενειών και θανάτων στον κόσμο.

Αυτή η περίοδος χαρακτηρίστηκε από την τεράστια δημοτικότητά της, καθώς και «μια παγκόσμια φήμη πολύ δυσανάλογη με το μέγεθος της Νέας Ζηλανδίας», λέει ο Manhire. Στον ξένο Τύπο, έλαμψε – παρουσιάζοντας ένα πρόσωπο για την προοδευτική ηγεσία σε μια εποχή αυξανόμενων φόβων για την άνοδο της ακροδεξιάς, της παραπληροφόρησης και της διάβρωσης των δημοκρατικών κανόνων.

Μετά από έξι χρόνια κρίσεων η Άρντερν είχε ξεμείνει από …καύσιμα. «Ξέρω ότι θα υπάρξει πολλή συζήτηση μετά από αυτήν την απόφαση για το ποιος ήταν ο λεγόμενος «πραγματικός λόγος». Μπορώ να σας πω ότι αυτό που μοιράζομαι σήμερα είναι η μόνη ενδιαφέρουσα οπτική γωνία που θα βρείτε – ότι μετά από έξι χρόνια μεγάλων προκλήσεων, είμαι άνθρωπος», είπε. «Ξέρω τι χρειάζεται αυτή η δουλειά και ξέρω ότι δεν έχω πια αρκετά στη δεξαμενή για να τη δικαιώσω. Είναι τόσο απλό».

Η κόρη της Neve, την οποία η Άρντερν κρατούσε ως βρέφος στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, πρόκειται τώρα να ξεκινήσει το σχολείο. Η Άρντερν είπε την Πέμπτη ότι η οικογένειά της είχε κάνει τις μεγαλύτερες θυσίες. Τελειώνοντας τις παρατηρήσεις της, απευθύνθηκε ευθέως στην οικογένειά της. «Neve: η μαμά ανυπομονεί να είναι εκεί όταν ξεκινάς το σχολείο φέτος. Και στον Κλαρκ: ας παντρευτούμε επιτέλους».

Καθώς ανακοίνωνε την παραίτησή της – η φωνή της ράγιζε περιστασιακά από συγκίνηση, η Άρντερν επέστρεψε ξανά στις αρχές που αποτέλεσαν τους κεντρικούς πυλώνες της θητείας της.

«Ελπίζω να αφήσω τους Νεοζηλανδούς με την πεποίθηση ότι μπορείτε να είστε ευγενικοί, αλλά δυνατοί, συμπονετικοί αλλά αποφασιστικοί, αισιόδοξοι αλλά συγκεντρωμένοι», είπε. «Και ότι μπορείς να είσαι ο ηγέτης του εαυτού σου – κάποιος που ξέρει πότε είναι η ώρα να φύγει».

Διαβάστε επίσης:

Διαψεύδει το Ευρωκοινοβούλιο δημοσίευμα του Politico «για δώρα της Μέτσολα»: Είναι δώρα πρωτοκόλλου και ανήκουν στον θεσμό

Θεωρίες συνωμοσίας αναπαράγει ο Ζελένσκι: Δεν γνωρίζει αν ο Πούτιν είναι… ζωντανός – Η απάντηση του Κρεμλίνου

Η Μαντόνα ψάχνει στα 64 το… manual για τη μητρότητα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 15:09