search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:52
MENU CLOSE

Τα φαντάσματα του 2004: Συνεχίζονται οι περιπέτειες των ολυμπιακών εγκαταστάσεων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2265
19/1/2023
23.01.2023 06:00
beach volley new

Το Μουντιάλ του Κατάρ μοιάζει πολύ μακρινό πια. Ωστόσο μία από τις εικόνες που θα μείνουν είναι το περίφημο γήπεδο Stadium 974, το οποίο αποσυναρμολογήθηκε αμέσως μόλις έσβησαν τα φώτα της διοργάνωσης. Το παιχνίδι της Βραζιλίας με τη Νότια Κορέα ήταν το τελευταίο του Μουντιάλ 2022 που φιλοξενήθηκε στο Stadium 974.

Το καινοτόμο γήπεδο, που αποτελείται από 974 κοντέινερ πλοίων – εξ ου και η ονομασία του –, αποτέλεσε μία από τις ατραξιόν του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου και, μετά την αποσυναρμολόγησή του, «ταξίδεψε» για την Ουρουγουάη, η οποία είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της να το αποκτήσει, μια και έχει καταθέσει πρόταση συνδιοργάνωσης του Μουντιάλ του 2030 με την Αργεντινή, την Παραγουάη και τη Χιλή.

Οι χώρες αυτές θα βρεθούν αντιμέτωπες με την Ελλάδα, η οποία έχει καταθέσει επίσης πρόταση για το εν λόγω Μουντιάλ μαζί με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία!

Πρόκειται για μια κίνηση που λειτουργεί ως «διαπραγματευτικό όπλο» των Ουρουγουανών, ώστε να κερδίσουν πόντους για την πρόταση των χωρών της Λατινικής Αμερικής, έχοντας στην ατζέντα τους το υπερσύγχρονο και πρωτοποριακό Stadium 974.

Μελαγχολική εικόνα

Διαβάζοντας τα παραπάνω στις ξένες ιστοσελίδες δεν μπορεί παρά να νιώθουμε μελαγχολία σκεπτόμενοι τους δικούς μας Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, πριν από 19 χρόνια, και την κατάντια των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, των οποίων η εικόνα ακόμα και σήμερα είναι αξιοθρήνητη.

Η χώρα που γέννησε το ολυμπιακό ιδεώδες εμφανίστηκε επί 19 ολόκληρα χρόνια ανίκανη να χειριστεί σωστά τα στάδια, τα κτήρια και τις λοιπές εγκαταστάσεις. Εξαρχής άλλωστε η διοργάνωση απέκλεισε τις προτάσεις που είχαν διατυπωθεί για λυόμενες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να απομακρυνθούν μετά τη λήξη των αγώνων.

Στο Γαλάτσι, για παράδειγμα, το πελώριο ολυμπιακό ακίνητο μοιάζει με φάντασμα του παρελθόντος, εκτείνεται σε μια έκταση με συνολικό εμβαδό 91.101 τ.μ. με σύνολο δομημένης κτηριακής επιφάνειας 36.068,78 τ.μ. Έχει επιφάνεια κύριας σάλας 9.000 τ.μ. και αρένα 3.700 τ.μ. με ύψος 16 μ. και χωρητικότητα 5.200 θέσεων.

Το εν λόγω ακίνητο ήταν ένα από τα πρώτα πρώην ολυμπιακά ακίνητα που το 2006 η τότε εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα (στη συνέχεια συγχωνεύτηκε με την ΕΤΑΔ), κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας, αποφάσισε να παραχωρήσει για μια επένδυση που είχε σκοπό να αναπτύξει εμπορικές, ψυχαγωγικές και αθλητικές χρήσεις και να «στεγάσει» στην έκταση καταστήματα λιανικής, χώρους εστίασης και αναψυχής, κ.ά.

Από την πρώτη στιγμή το εγχείρημα συνάντησε τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Το 2007 ο Δήμος Γαλατσίου προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της σύμβασης και τελικά σήμερα έχει παραχωρηθεί στους τοπικούς φορείς ως πόλος αθλητισμού, τέχνης και πολιτισμού.

Η αλήθεια είναι ότι χρησιμοποιείται πια είτε ως θέατρο την εποχή των Χριστουγέννων είτε ως στούντιο για ριάλιτι. Όπως και να έχει, η εξωτερική του εικόνα θεωρείται εξαιρετικά κακή και μοιάζει εγκαταλελειμμένο.

Διαμάντια στη λάσπη

Το Ολυμπιακό Κέντρο Beach Volley στο Φάληρο έμοιαζε το – μακρινό πια – 2004 με διαμάντι. Ένα υπέροχο γήπεδο δίπλα στη θάλασσα. Μια σημαντική επένδυση με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, η οποία σήμερα μοιάζει με… σκουπιδότοπο. Η χαλαζιακή άμμος έχει γεμίσει ξερόχορτα. Τα καθίσματα των 7.000 θέσεων φθαρμένα, σε πολλά σημεία σπασμένα. Τα δημοσιογραφικά θεωρεία εγκαταλειμμένα, σπασμένα ξύλα, κομμένα καλώδια, δίχως καθίσματα. Μια εικόνα θλίψης.

Δεν είναι η μόνη. Το κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά μοιάζει με βούρκο. Η απομάκρυνση των αθλητών από τον Άγιο Κοσμά έως ότου ολοκληρωθούν τα έργα για το Ελληνικό βάζει τον γρίφο πού θα προπονούνται.

Η λύση του Ολυμπιακού Χωριού για αθλητές από τα νότια προάστια κάνει χειρότερα τα πράγματα γι’ αυτούς, καθώς το κόστος (καύσιμα κίνησης) είναι μεγάλο και ο χρόνος που θα πρέπει να δαπανούν κάθε ημέρα αρκετός.

Όσο για το πετράδι του στέμματος, το ΟΑΚΑ, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη περισσεύουν αλλά η ραγματικότητα είναι δοιαφορετική.

Το Ποδηλατοδρόμιο είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά γήπεδα στην Ευρώπη με χωρητικότητα 5.000 θέσεων και από το 2004 κοσμείται με το στέγαστρο Καλατράβα.

Τα άσχημα οικονομικά της Ομοσπονδίας Ποδηλασίας γέννησαν κωλύματα για το γήπεδο και τους αθλητές που δεν μπορούσαν να προπονηθούν. Σήμερα οι υπεύθυνοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα περισσότερα προβλήματα στεγανοποίησης.

Το κολυμβητήριο πράγματι αναβαθμίστηκε. Οι οκτώ πισίνες του συγκροτήματος έγιναν 11, τοποθετήθηκαν νέες κερκίδες και εκσυγχρονίστηκαν οι δεξαμενές. Το μεγαλύτερο συγκρότημα κολυμβητηρίων της Ευρώπης έχει περάσει σε μια νέα εποχή με το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΟΑΚΑ και Lamda Development.

Το Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ «Νίκος Γκάλης», που έγινε γνωστό από τις σπουδαίες ευρωπαϊκές νίκες του Παναθηναϊκού, θέλει… λίφτινγκ. Το στέγαστρο Καλατράβα με το ζόρι στέκεται στη θέση του. Η δε ΚΑΕ Παναθηναϊκός, η οποία περιμένει πώς και πώς την παραχώρηση του Κλειστού, αφού προσφάτως κατήγγειλε την κυβέρνηση για καθυστερήσεις, εσχάτως εμφανίζεται αισιόδοξη ότι η εκκρεμότητα θα κλείσει θετικά.

Εν κατακλείδι, μιλάμε για εγκαταστάσεις πανάκριβες, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εστίες αναψυχής, διασκέδασης, άθλησης. Εστίες ανάσας για τους κατοίκους της Αθήνας. Και όμως ρημάζουν αναδεικνύοντας άλλη μια φορά την κακοδαιμονία που μας δέρνει…

Διαβάστε επίσης

ΚΚΕ για τη ρύθμιση αποκλεισμού του Κασιδιάρη: Ένας αστερίσκος και τρία «πρέπει» οδηγούν σε απόρριψη

Εκλογικό «ναρκοπέδιο» με πολλές αβεβαιότητες

ΣΥΡΙΖΑ: Διπλό μπλόκο σε Κασιδιάρη και «θεωρία των δύο άκρων»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09