search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:35
MENU CLOSE

Πρόταση δυσπιστίας: Δεύτερη ημέρα «μάχης» στη Βουλή – Στα ύψη η αντιπαράθεση

26.01.2023 16:59
vouli-123213-new

Στο κόκκινο η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση των παρακολουθήσεων μελών της κυβέρνησης, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και άλλων πολιτικών προσώπων, τον ρόλο και τη λειτουργία της ΕΥΠ και της ΑΔΑΕ, καθώς συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

H συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο στις 4 το απόγευμα με τις παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, των πολιτικών αρχηγών και θα ακολουθησει ονομαστική ψηφοφορία επί του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Αύριο οι ομιλίες πρόκειται να ξεκινήσουν στις 10:30

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την fast track διαδικασία της συζήτησης που αποφάσισε ο Πρόεδρος της Βουλής, για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά.

Χθες, Τετάρτη (25/1), η πρώτη μέρα της συζήτησης διεξήχθη σε κλίμα έντασης με τους βουλευτές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να ανταλλάσουν σκληρούς χαρακτηρισμούς, ενώ δεν έλειπαν και οι προσωπικές επιθέσεις.

H συζήτηση συνεχίζεται στον απόηχο της ανακοίνωσης του πρωθυπουργού ότι «δεν επιλέγει σύγκρουση αλλά σύγκριση με τον Αλέξη Tσίπρα ο οποίος έγραψε μόνος του τον πρόλογο της ήττας του», αλλά και της θέσης του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι στην κυβέρνηση είναι «αμετάκλητα ένοχοι», Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ως εγκέφαλο ενός εγκληματικού δικτύου, ενώ ο κ. Μητσοτάκης «γράφει το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποστασίας από τους Δημοκρατικούς κανόνες».

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή:

Πεπεισμένος ότι ο Πρωθυπουργός δεν είχε καμία γνώση για τις παρακολουθήσεις, δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, το όνομα του οποίου βρέθηκε στη λίστα που προσκόμισε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή.

«Ορισμένοι πράκτορες 000, για να θυμηθούμε τη γνωστή ελληνική ταινία ή κάποιοι Κλουζώ, για να θυμηθούμε τον Πήτερ Σέλερς, αποφάσισαν να επιδείξουν το αστυνομικό τους δαιμόνιο και να εξαντλήσουν την αστυνομική φαντασία τους, σε βάρος μου», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Το ερώτημα με τι εκβιάζεται ο Κωστής Χατζηδάκης και υπερασπίζεται τον πρωθυπουργό που υπέκλεπτε τις συνομιλίες του απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά τα όσα είπε ο υπουργός νωρίτερα.

Ρωτά επίσης αν μιλώντας για «πράκτορες 000 και Κλουζώ» που εξάντλησαν το αστυνομικό τους δαιμόνιο στον ίδιο, φωτογραφίζει τους Δημητριάδη και Κοντολέοντα και αν ναι, γιατί δεν τους έχει κατονομάσει στη Δικαιοσύνη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο στόχος 5046c, κατά κόσμον Κωστής Χατζηδάκης, σε ένα κρεσέντο αναξιοπρέπειας στη Βουλή υπερασπίστηκε τον ωτακουστή του και αρχηγό του παρακράτους κ. Μητσοτάκη που υπέκλεπτε τις συνομιλίες του από την ΕΥΠ.

Ποιος ξέρει άραγε με τι τον κρατάει ή με τι τον εκβιάζει ο κ. Μητσοτάκης για να φθάσει σε αυτό το σημείο…

Από την ομιλία του ωστόσο προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα:

1. Οι πράκτορες 000 και Κλουζώ, όπως είπε χαρακτηριστικά, ήταν ο πρωθυπουργικός ανιψιός και γγ του Πρωθυπουργού κ. Δημητριάδης και ο πρώην Διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων που απομακρύνθηκαν μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης;

2. Αν ναι, τότε γιατί κανείς, ούτε ο ίδιος, δεν τους έχει κατονομάσει στη Δικαιοσύνη;

3. Γιατί ο κ. Χατζηδάκης δεν έχει κάνει ούτε μία μήνυση σε όσους τον παρακολουθούσαν επί 8 μήνες; Φοβάται κάτι; Είναι εκβιαζόμενος με προϊόντα των υποκλοπών;

4. Στους Κλουζώ ήταν και η εισαγγελέας της ΕΥΠ κα Βλάχου που υπέγραφε ανά δύο μήνες την ανανέωση της παρακολούθησης Χατζηδάκη, αλλά παραμένει μέχρι και σήμερα στη θέση της;

Στην αντεπίθεση η κυβέρνηση

Κατά την ενημέρωση των συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, επεσήμανε πως «η ο κ. Τσίπρας εξαιτίας της αδυναμίας του να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση στο πεδίο της πολιτικής, στο πεδίο της αληθινής ζωής, επιλέγει το γήπεδο της τοξικότητας και της λάσπης».

Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι θα υπάρχει όμως και μια δεύτερη ευκαιρία αφού θα δοθεί η δυνατότητα στον κ. Τσίπρα να δώσει απαντήσεις για μια σειρά ζητήματα μείζονος σημασίας. «Τα ερωτήματα εστιάζονται σε τρεις κυρίως ενότητες», τόνισε αναφέροντας ως πρώτη αυτή που αφορά το θέμα των επισυνδέσεων και των παράνομων λογισμικών. «Δεύτερον: ποια είναι ακριβώς η θέση του κ. Τσίπρα για όσα αναδείχθηκαν σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ επί ημερών της διακυβέρνησής του. Τρίτον σχετικά με τα ονόματα των πολιτών που ανέφερε: πώς ανέφερε τα ονόματα αυτά;», ρωτώντας επίσης αν τα ονόματα αυτά αναφέρονταν στην επιστολή του κ. Ράμμου.

Έθιξε επίσης την αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το ότι «ο πρωθυπουργός είναι αρχηγός εγκληματικού δικτύου ή εγκληματικής συμμορίας» και ρώτησε «αν υπάρχει έστω και ένα στοιχείο που να συνδέει τον πρωθυπουργό με όσα του καταμαρτυρεί; Υπάρχει κάποιος μέσα από την ΑΔΑΕ ο οποίος να έχει αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε το θέμα;».

Εντωμεταξύ, η ΝΔ επικαλούμενη δημοσίευμα της «Απογευματινής», σημειώνει πως αποκαλύπτονται «υπόγειες διαδρομές και το πώς ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να μετατρέψει μια ανεξάρτητη αρχή σε προεκλογικό του ορμητήριο. Κάτι που έχει φανεί όλο το προηγούμενο διάστημα με την εργαλειοποίηση της ΑΔΑΕ και αποδείχθηκε ακόμη πιο έντονα χθες όταν ο κ. Τσίπρας έφθασε να παρανομεί από το βήμα της Βουλής, αναφέροντας ονόματα και επικαλούμενος τη συνάντησή του με τον κ.Ράμμο, τον οποίο είχε προτείνει σε αυτή τη θέση ένα μήνα πριν από τις εκλογές του 2019».

«Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ξεκάθαρα όταν, όπως αποκαλύπτεται, η Αντιπροέδρος και Τακτικό Μέλος της Αρχής, κ. Παπανικολάου ήταν συνεργάτης του  Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπαλτά, αλλά και στο γραφείο πρώην Διοικητή της ΕΥΠ.  Για πολλοστή φορά, γινόμαστε δυστυχώς θεατές σε μία ακόμη παράσταση του έργου «Αρμοί της εξουσίας», με πρωταγωνιστές τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρό του», σημειώνει η ΝΔ.

Σκουρλέτης: Το καθεστώς Μητσοτάκη ισοδυναμεί με «κατασκοπευτική Δημοκρατία»

Σε απάντηση προς τον Κ. Χατζηδάκη ο Πάνος Σκουρλέτης έθεσε το ερώτημα:

«Θα πάτε στη Δικαιοσύνη για να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση; Θα πάτε στη Δικαιοσύνη για να μάθετε τον πράκτορα 000; Που το άλλο του όνομα είναι Κυριάκος Μητσοτάκης;»

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο Νότης Μηταράκης άφησε αιχμές της κυβέρνησης κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των μεταναστών στον Έβρο και τα ρεπορτάζ για το θάνατο ενός μικρού κοριτσιού, που στη συνέχεια διαψεύστηκαν.

«Η Μικρή Μαρία που δεν υπήρξε ποτέ. Αποκάλυψα με το πιο επίσημο τρόπο από το βήμα ότι δεν υπήρξε ποτέ Μαρία. Να τελειώσουμε με μονταζιέρα ΣΥΡΙΖΑ. Ταχύτατα η κυβέρνηση πήρε θέση. Κατασκευασμένη σκευωρία απέναντι στη χωρα, όμως η αντιπολίτευση διαστρεβλώνει ακόμη την πραγματικότητα», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης αναφέροντας «διασύνδεση δύο ΜΚΟ που είχαν σχεση με προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».

Στις αιτιάσεις για τις σχέσεις του με τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα και τις εξελίξεις στο ειδικό δικαστήριο, αναφέρθηκε ο Νίκος Παππάς.

«Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει απαντήσεις για τις παρακολουθήσεις, ανέφερε ο κ. Παππάς που κατήγγειλε ότι στόχος του Μαξίμου ήταν να «πειθαναγκάσει το σύστημα». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του, μίλησε και για το ειδικό δικαστήριο που τον αφορά, σημειώνοντας ότι ο κ. Καλογρίτσας ήταν συνεταίρος με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, την εποχή που ήταν σύμβουλος στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θεοδωρικάκος: Δηληριάζετε την κοινή γνώμη

«Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν αφορά την κυβέρνηση, αλλά στα υπαρξιακά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ και την αδυναμία του να συσπειρώσει τον δικό της κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος από το βήμα της Βουλής. «Ύστερα από το αμίμητο δεν υπάρχουν σύνορα, όπως είπε ο Τσίπρας, τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση, θα μας πει ότι ούτε στον Έβρο έχει σύνορα. Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία αλλά στην Ελλάδα», πρόσθεσε.

Δένδιας: Η εθνική συνεννόηση είναι απολύτως απαραίτητη

«θα ήθελα να παρακαλέσω να μην επιτρέψουμε η τοξικότητα, που φαίνεται να διαμορφώνεται ενόψει της προεκλογικής περιόδου, να δηλητηριάσει την εθνική ομοψυχία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι απαιτείται «κλίμα ομόνοιας στα εθνικά θέματα, το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ θα εξακολουθήσει να τα προασπίζεται με αποτελεσματικό τρόπο και στη δεύτερη τετραετία της». «Νομίζω ότι μπορώ να ζητήσω από τους συναδέλφους ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και από την ελληνική κοινωνία ψήφο εμπιστοσύνης στις επερχόμενες εκλογές», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Καταψηφίζουμε την Κυβέρνηση

Καλούμε τον Ελληνικό Λαό να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ , που είναι έτοιμο, κάθε φορά που χρειάζεται , να τα θυσιάσει όλα για την πατρίδα και το Λαό μας, επισημαίνει η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη.

Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης άσκησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Καμίνης, κατηγορώντας την για ένδεια επιχειρημάτων απέναντι «στο μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών» και τονίζοντας ότι έχει αποφασίσει να πνίξει στον βούρκο και τη λάσπη το πολιτικό σύστημα. «Εύγλωττη είναι η σιωπή της κυβέρνησης, όπως και η απουσία μεγάλου μέρους βουλευτών της ΝΔ από τη συζήτηση που δείχνει ότι υπάρχουν μέλη της που δεν θέλουν να συνυπογράψουν τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών», σημείωε.

ΚΚΕ: Προσπάθεια εντυπωσιασμού

«Η αστική δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς παρακολουθήσεις, καταπάτηση δικαιωμάτων σε βάρος του λαού», σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Ο λαός, τόνισε, βιώνει με όλες τις πολιτικές τα βάσανα που προκύπτουν από το ληστρικό εκμεταλλευτικό σύστημα, την ώρα που κυβέρνηση και άλλα κόμματα, δεν λένε κουβέντα στη συζήτηση για τις αιτίες των παρακολουθήσεων, της φτώχειας. Κατήγγειλε ακόμα την απροθυμία όλων των αστικών κομμάτων να διερευνηθούν σε βάθος οι παρακολουθήσεις σε βάρος του ΚΚΕ.

«Ναι» στη πρόταση δυσπιστίας από την Ελληνική Λύση, και το ΜέΡΑ25

«Δεν είμαστε υπέρ της πρότασης μομφής μόνο για τις παρακολουθήσεις, αλλά και για το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης», διαμηνύει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

«Η Κυβέρνηση αντί να απολογηθεί ζητάει και τα ρέστα», αναφέρει δήλωση εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλη Κριθαρίδη για την επιστολή του Προέδρου της ΑΔΑΕ και την αντίδραση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Κικίλιας: Πολιτική κίνηση τακτικισμού

«Ξαναγυρίσατε στο ίδιο ακριβώς σημείο που βρισκόσασταν πριν έλθετε στην εξουσία. Όμως τώρα ο κόσμος έχει και γνώση και μνήμη» είπε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι συμπεριφορές που βασίζονται σε ύβρεις, συκοφαντίες και λάσπη, μετατρέποντας το Κοινοβούλιο σε «ρωμαϊκή αρένα», δεν τον εκφράζουν και γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού σε μια αγωνιώδη προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα πεδίο μετωπικής σύγκρουσης. «Έχετε αυτοπαγιδευτεί σε μια χρονική λούπα την ώρα που η κοινωνία, η χώρα, ο υπόλοιπος κόσμος έχει φύγει μπροστά και ζει στο σήμερα με ορίζοντα το 2030» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού.

Κεραμέως: Όνειδος η πρόταση δυσπιστίας

«Καθαρά επικοινωνιακό τέχνασμα» και «όνειδος», χαρακτήρισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι είναι πρώτης τάξεως ευκαιρία για μία δημόσια εκτενή παρουσία των πεπραγμένων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Η σύγκριση μεταξύ κυβέρνησης Μητσοτάκη και κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα είναι αμείλικτη και καταδεικνύει τις χαώδεις διαφορές που χωρίζουν τη δραματική τετραετία 2015-2019 με την ελπιδοφόρα επόμενη τετραετία 2019-2023», ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Όπως είπε η κ. Κεραμέως, «είναι η τρίτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει πρόταση μομφής, κάνοντας ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνασμα».

Όσα κάνατε θα τα πληρώσετε, λέει ο Πολάκης

Είναι φανερό μετά από 3,5 χρόνια ότι δεν ήρθατε να αλλάξετε τη χώρα αλλά να τη ληστέψετε για ακόμα μια φορά, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παύλος Πολάκης. Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, η κυβέρνηση ευθύνεται για την κερδοσκοπία. «Υποθάλπηκε από την κυβέρνηση των κοριών του Κ. Μητσοτάκη για να τα οικονομήσουν 100 οικογένειες» ανέφερε ο κ. Πολάκης ο οποίος προσέθεσε ότι «αυτή την αναδιανομή που κάνατε (σε βάρος του λαού) να ξέρετε ότι αποκαλύφθηκε», και «θα τη πληρώσετε ακριβά στις εκλογές που έρχονται». Όπως είπε, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «όλα όσα κάνατε θα τα πληρώσετε. Θα στηθούν δικαστήρια, που εκεί θα υπάρξουν αποδείξεις του μαύρου χρήματος».

«Βόμβα» Ραγκούση

Σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης κάλεσε τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης να δώσει εξηγήσεις γιατί -όπως είπε- πολίτης που ανέμενε το γραπτό μήνυμα υπενθύμισης του εμβολίου του, έλαβε παραποιημένο μήνυμα από τη διεύθυνση emvolio.gr, το οποίο ήταν παγιδευμένο με το λογισμικό predator. Ο κ. Πιερρακάκης πρέπει να εξηγήσει πώς οι χειριστές του «ενιαίου κέντρου παράνομων υποκλοπών ΕΥΠ και predator με έδρα το Μέγαρο Μαξίμου» γνώριζαν το αυστηρά προσωπικό δεδομένο του πολίτη για το πότε είχε κλείσει το ραντεβού του για να πραγματοποιήσει αυτό το εμβόλιο. Σημείωσε μάλιστα, ότι, όπως θα παθαίναμε όλοι, ο πολίτης πάτησε τον σύνδεσμο και επιμολύνθηκε το κινητό του, και παραδόθηκαν οι επικοινωνίες του και η προσωπική του ζωή στο predator. «Να έρθει να εξηγήσει και για αυτή την υπόθεση και για την υπόθεση Majoritas, εκτός εάν προτιμά να στείλει απευθείας την παραίτησή του», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: «Με τι εκβιάζεται ο Χατζηδάκης και υπερασπίζεται τον κ. Μητσοτάκη που τον παρακολουθούσε;»

Χατζηδάκης για την παρακολούθησή του: Ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία σχέση – Με περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του (video)

Οικονόμου για πρόταση δυσπιστίας: «Ρυπαρά δίκτυα» με… ολίγη από Καλογρίτσα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 03:34