search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 18:27
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Βγάζει άπαντες στη «σέντρα» μετά τα ευρήματα Ράμμου

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2.266
26/1/2023
26.01.2023 06:00
rammos2

Στη μέγιστη δυνατή πίεση που μπορεί να ασκηθεί στον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα, υπό το φως των αποκαλύψεων των επίσημων αποδείξεων για τις παρακολουθήσεις έξι ακόμη προσώπων, αποβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. με την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που ανακοίνωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας και κατέθεσε η Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ.

Μένει να φανεί αν υπάρχουν κάποιοι περαιτέρω άσοι στο μανίκι που θα αποκαλυφθούν στη διάρκεια του τριημέρου ή πέραν αυτού. Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας χθες, ανακοινώνοντας την πρόταση δυσπιστίας, είπε πως είναι «ένα πρώτο βήμα της πορείας στον λαό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης». Άφησε κατά αυτό τον τρόπο να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα στη συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για τον ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση μομφής ή δυσπιστίας, όπως είναι ο κοινοβουλευτικώς ορθός όρος, αποτελεί για την αξιωματική αντιπολίτευση την κορύφωση της αντίδρασής της στη συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων με το υπέρτατο όσο και έσχατο θεσμικό κοινοβουλευτικό όπλο, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Όπως λένε, «θεσμικά αντιμετωπίσαμε την υπόθεση αυτή εδώ και έξι μήνες, θεσμική είναι και η κορύφωση» των πρωτοβουλιών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από τα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν πως δεν έχουν την αυταπάτη πως με την πρόταση δυσπιστίας θα πέσει η κυβέρνηση. Ωστόσο θεωρούν πως τα πλήγματα που θα δεχτεί πολιτικά και επικοινωνιακά στην αρχή της προεκλογικής περιόδου είναι σημαντικά.

Σφυροκόπημα και διασυρμός

Το υπόλοιπο διήμερο της διαδικασίας ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να επενδύει στον «διασυρμό» του πρωθυπουργού, των υπουργών της κυβέρνησης και των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Είτε αποδεικνύονται στόχοι παρακολούθησης κάποιοι εξ αυτών είτε όχι, θα στιγματιστούν ως συνένοχοι, καθότι συναινούν στην εκτροπή τελώντες υπό καθεστώς εκβιασμού για πράξεις ή παραλείψεις τους στο πεδίο της πολιτικής και προσωπικής τους ζωής.

Όσο δε και αν από την κυβέρνηση προβάλλουν το επιχείρημα ότι είναι «καλοδεχούμενη» η πρόταση δυσπιστίας, καθώς τη ζητούσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός τους τελευταίους μήνες, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι βρίσκονται υπό το κράτος του πανικού και ως προς επίρρωσιν επικαλούνται την επίθεση στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο.

Εντυπώσεις

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τους λόγους και το σκεπτικό που οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την πρωτοβουλία:

Αν και ήταν γνωστές και επιβεβαιωμένες οι παρακολουθήσεις τεσσάρων προσώπων, όπως ο αρχηγός του ΚΙΝΑΛΛ/ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου, με τις αποκαλύψεις για τα έξι νέα πρόσωπα ενισχύεται η εντύπωση ότι είχε στηθεί ολόκληρος μηχανισμός με ευρεία δράση, άρα δεν λειτούργησε κατ’ εξαίρεση για ένα – δυο πρόσωπα. Ενισχύεται η εντύπωση ότι η κυβέρνηση παρακολουθούσε τους πάντες, όχι μόνο αντιπάλους αλλά και «δικούς της», όπως τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη. Ενισχύονται, τέλος, οι αλγεινές εντυπώσεις – διεγείροντας τα αρνητικά αντανακλαστικά στο δεξιό ακροατήριο – για το ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και τους επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών με υπόνοιες ότι οι λόγοι δεν ήταν η εθνική ασφάλεια αλλά άλλοι λόγοι συμφερόντων ως προς τους εξοπλισμούς.

Δεν είναι σαφές αν στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούσαν πως η κυβέρνηση θα μετέτρεπε την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης, πάντως το γεγονός πως αυτό δεν συνέβη, κατά την Κουμουνδούρου, αποκαλύπτει πως ο Μητσοτάκης φοβήθηκε πως θα δοκιμαστεί η κυβερνητική συνοχή και θα υπάρξουν διαρροές. «Για έναν βουλευτή είναι πιο εύκολο να ψηφίσει πως δεν θέλει να πέσει μια κυβέρνηση, παρά να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που παρανομεί και επιβεβαιώνεται πλέον και με αποδείξεις» σχολιάζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Αντικειμενικά, υπό το φως των νέων αυτών αποδείξεων – που ανεβάζουν σε 10 τον αριθμό των διαπιστωμένα παρακολουθούμενων από την ΕΥΠ – εντείνεται η πίεση ειδικά στους δύο πρώην πρωθυπουργούς Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα ζήτησαν να χυθεί άπλετο φως και στηλίτευσαν το απόρρητο. Η Κουμουνδούρου, ωστόσο, φαίνεται να τους διαχωρίζει από τους υπόλοιπους «γαλάζιους» βουλευτές, με την έννοια ότι εκτιμά πως δεν θα κινηθούν εκτός γραμμής, αλλά θα στηρίξουν για να μην δώσουν άλλοθι στον πρωθυπουργό να εμφανιστεί θύμα εσωτερικής ανταρσίας.

«Οι κ.κ. Καραμανλής και Σαμαράς και όσοι από τη Ν.Δ. είχαν πει πως είναι αδιανόητα αυτά τα σενάρια εάν αποδειχθούν, αδειάζοντας τον κ. Μητσοτάκη, προφανώς και δεν αναμένουμε ότι θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας» αναφέρουν από την Κουμουνδούρου, κι αυτό καθώς θεωρούν βέβαια πως για λόγους τακτικής οι δύο πρώην πρωθυπουργοί αλλά ενδεχομένως και βουλευτές, όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη ή ο Κώστας Τζαβάρας, «δεν επιθυμούν να δώσουν άλλοθι στον κ. Μητσοτάκη για την πτώση του», αλλά «θα τον αφήσουν να πιει μόνος το πικρό ποτήρι της ήττας στις εκλογές και η ευθύνη της θα του ανήκει ολοκληρωτικά».

Το σκεπτικό

Περαιτέρω, το τρέχον διήμερο, σύμφωνα και με το σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ:

– Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση θα αναγκαστούν να δώσουν το «παρών» στη Βουλή και να υπερασπίζονται τα πεπραγμένα τους κόντρα στις αποκαλύψεις. Θα αναγκαστούν, τονίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, «να υπερασπίζονται το παρακράτος και τα ρυπαρά δίκτυα Μητσοτάκη, ενώ προσπαθούσαν απλώς να περάσουν τις αποκαλύψεις ως “κανονικότητα”, να τις υποβαθμίσουν με σιωπητήριο μέσα από τη μιντιακή υπεροπλία και στη λογική ότι “δεν έγινε και τίποτα”». Στον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. είναι πεπεισμένοι πως «όσο και αν τις τρεις αυτές μέρες θα προσπαθούν να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα με αντιπερισπασμούς, τόσο θα επιβεβαιώνουν την ενοχή τους».

– Θα κορυφωθεί από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ η ρητορική περί «μαφίας», «ομερτά», «παρακράτους», περί «πρωθυπουργού των υποκλοπών και της εκτροπής από το δημοκρατικό πλαίσιο».

– Όσον αφορά στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα αναγκαστεί να δώσει κάποιες απαντήσεις «μετά από έξι μήνες ψεμάτων και υπεκφυγών». Από το ηγετικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως ο πρωθυπουργός θα υποχρεωθεί «να απαντήσει για το σκάνδαλο στο οποίο είναι πρωταγωνιστής με αποδείξεις πλέον, την ώρα που η προϊούσα φθορά του εντείνεται από την παταγώδη αποτυχία του στη στήριξη της κοινωνίας απέναντι στην αισχροκέρδεια». Ακόμη και αν καταφύγει στη γνωστή επωδό πως δεν γνώριζε για τίποτε από τα όσα αποκαλύπτονται, κατά την Κουμουνδούρου, απλώς θα καταφέρει να εμφανιστεί παντελώς ανίκανος και επικίνδυνος, δεδομένου ότι μιλάμε πλέον για 10 αποδεδειγμένες παρακολουθήσεις από την Υπηρεσία που πήρε υπό την εποπτεία του από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής του, παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, υπουργών, ευρωβουλευτών, δημοσιογράφων και αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων. Με τον Τσίπρα να επισημαίνει στην ομιλία του πως αυτά είναι ένα μικρό δείγμα από το σύνολο των περιπτώσεων που το παρακράτος του Μαξίμου έθεσε σε επισύνδεση.

– Την ίδια ώρα όλοι οι βουλευτές, και οι 156, για οποιονδήποτε λόγο και αν έχουν για να στηρίξουν την κυβέρνηση, ακόμη και αν είναι λόγοι τακτικής, «θα αναλάβουν το βάρος της ευθύνης τους και της όποιας αξιοπρέπειάς τους», καθώς ουσιαστικά «θα υπερψηφίσουν την κατάλυση του συντάγματος, θα επικροτήσουν τις μαφιόζικες πρακτικές Μητσοτάκη, θα υπερψηφίσουν ακόμα και την ίδια την παρακολούθησή τους πολλοί εξ αυτών». Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι «γαλάζιοι» βουλευτές, λέγοντας «σας συμπονώ και σας κατανοώ, αλλά εμείς την εκτροπή δεν θα την καταπιούμε». Εν ολίγοις, σύμφωνα με το επιχείρημα που έχει χρησιμοποιήσει ο Τσίπρας κατά καιρούς και υπενθυμίζει η Κουμουνδούρου, η ευθύνη θα διαχυθεί σε όλους και το σκάνδαλο θα μετατραπεί από σκάνδαλο Μητσοτάκη σε σκάνδαλο όλης της παράταξης.

– Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν βέβαιο ότι θα καταγραφεί η πολιτική απομόνωση Μητσοτάκη λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Κάτι που θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς σε συνδυασμό με κλιμακούμενες αντιδράσεις εκτός Βουλής (συνταγματολόγων, νομικών, καθηγητών κ.ά., μεταξύ αυτών προσώπων που βρίσκονται πολιτικά μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ) ενισχύεται η εικόνα πως οικοδομείται ένα ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό «αντιμητσοτακικό μέτωπο».

– Τέλος στη σειρά, αλλά όχι σε σημασία, η Κουμουνδούρου με την πρόταση μομφής ευελπιστεί πως θα αυξηθεί η πίεση προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη, τον οποίο παρακολουθούν στενά και θεωρούν πως το τελευταίο διάστημα η στάση του παρουσιάζει «μπρος – πίσω», καθώς πιέζεται διαρκώς να παίρνει ίσες αποστάσεις μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ στην καλύτερη περίπτωση ή να απομακρύνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου ως προς αυτό τονίζει για μια ακόμη φορά πόσο μεγάλο είναι πλέον το χάσμα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., και προειδοποιεί «ότι το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρουλάκης βρίσκονται μπροστά σε ιστορικές ευθύνες».

Οι έξι «στόχοι» της ΕΥΠ

Το περιεχόμενο του φακέλου που του παρέδωσε ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Διευκρίνισε πως ο έλεγχος στον οποίο προχώρησε η Αρχή έγινε ύστερα από δικό του επίσημο αίτημα στις 7 Δεκεμβρίου, το οποίο εμπλούτισε στη συνέχεια στις 28 Δεκεμβρίου. Υπογράμμισε δε πως ο έλεγχος ήταν θετικός και για τα έξι πρόσωπα για τα οποία είχε υποβάλει αίτημα ώστε σήμερα μπορούμε να μιλάμε όχι στη βάση ενδείξεων ή δημοσιευμάτων, αλλά επίσημων αποδείξεων. Τα πρόσωπα αυτά είναι: ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Χαράλαμπος Λαλούσης, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος, ο πρώην και ο νυν επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Θοδωρής Λάγιος και Αριστείδης Αλεξόπουλος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε περαιτέρω ο Αλέξης Τσίπρας:

  • Ο Κωστής Χατζηδάκης (στόχος C 5046) παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ περίπου οκτώ μήνες, καθώς οι διατάξεις που εκδόθηκαν αφορούσαν στο διάστημα Νοέμβριος 2020 – Μάιος 2021.
  • Οι στρατιωτικοί παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ σχεδόν δύο χρόνια, καθώς οι διατάξεις που υπάρχουν αφορούν στο διάστημα Ιούλιος 2020 – Μάιος 2022.

Αυτές οι «αδιάψευστες αποδείξεις των νομότυπων επισυνδέσεων», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προέκυψαν «από τις έρευνες της αρμόδιας κατά το σύνταγμα Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών στα αρχεία των παρόχων κινητής τηλεφωνίας».

Διαβάστε επίσης:

Πράσινο Deal ή… πράσινα άλογα;

Τα φαντάσματα του 2004: Συνεχίζονται οι περιπέτειες των ολυμπιακών εγκαταστάσεων

«Γεφυρώνεται» το χάσμα ΗΠΑ – Τουρκίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 18:13