search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 02:42
MENU CLOSE

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Δεν είστε βλαξ αλλά ένοχος για θεσμική και Συνταγματική εκτροπή (Video)

27.01.2023 14:01
tsipras_new

«Σήμερα εδώ είστε κατηγορούμενος και όχι κατήγορος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής δίνοντας το στίγμα της ομιλίας του, η οποία ήταν εστιασμένη στις ευθύνες και τα πεπραγμένα του πρωθυπουργού για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Επανέλαβε τους χαρακτηρισμούς περί «εγκεφάλου» ενός «εγκληματικού δικτύου με έδρα το Μαξίμου» αλλά και περί «πρίγκιπα που νόμιζε πως θα μένει ανέλεγκτος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός είναι «απόλυτα εκτεθειμένος» μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις για τους 6 «στόχους» που παρακολουθούσε η ΕΥΠ, που επιβεβαιώθηκαν από την ΑΔΑΕ και άρα δε μιλάμε στη βάση πληροφοριών ή δημοσιευμάτων αλλά στην βάση αποδείξεων.

Περαιτέρω τον κατηγόρησε για «πρωτοφανή σε βάθος και σε έκταση παραβίαση του κράτους δικαίου», για μια «πρωτοφανή θεσμική και Συνταγματική εκτροπή» που πλέον δε μπορεί να αρνείται ότι συνέβη.

Αντιθέτως, σήμερα είπε υπάρχουν «αποδείξεις από την επίσημη αρχή του κράτους για τη δράση του παρακράτους. Από την αρχή που το Σύνταγμα ορίζει  να διαφυλάσσει το απόρρητο των επικοινωνιών».

Προειδοποίησε πως σήμερα δεν θα είναι εύκολο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να το βάλει στα πόδια όπως στην τελευταία αντιπαράθεση για το θέμα στις 8 Δεκέμβριου και ακόμη κι αν το επιχειρήσει θα είναι ομολογία ενοχής μετά τα όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά στα γεγονότα τόσο από την στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την ΕΥΠ αμέσως μετά τις εκλογές όσο και από την αποκάλυψη του σκανδάλου με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη μέχρι σήμερα, παρουσιάζοντας όλο το χρονικό των κινήσεων και παραλείψεων που μαρτυρά την ενοχή και την συγκάλυψη.

Έθεσε επίμονες ερωτήσεις για τους λόγους που παρακολουθούνταν τα 10 πρόσωπα για τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί οι νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ εστιάζοντας ιδιαίτερα στους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων Κ. Φλώρο και Χ. Λαλούση και τους υπεύθυνους της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, διαμηνύοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ερευνήσει τη ροή του χρήματος και δε θα αφήσει να παίζονται παιχνίδια με τα χρήματα του ελληνικού λαού για την εθνική άμυνα. Τονίζοντας μάλιστα την εκτίμηση πως πίσω από τις συγκεκριμένες παρακολουθήσεις κρύβονται διαφωνίες περί των εξοπλισμών διεμήνυσε ότι «δε θα κρύβεστε συνέχεια πίσω από τον μανδύα του πατριωτισμού» και προέβη σε συγκρίσεις με τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως ο Άκης Τσοχατόπουλος αγόρασε εξοπλισμούς ύψους 8 δις μέσα σε 6 χρόνια, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε 14 δις μέσα σε τριάμισι χρόνια. 

Ψέματα, συγκάλυψη, εκτροπή

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι γνώριζε τα πάντα και επί 6 μήνες έλεγε ψέματα παντού και αποδύθηκε σε μια τεράστια απόπειρα συγκάλυψης, που δεν αποτελεί μόνο απόδειξη της ενοχής αλλά και «άλλη μια κακοποίηση του κράτους δικαίου, της δικαιοσύνης και της αλήθειας».

«Μέσα στον πανικό σας ή μέσα στην αλαζονεία της ισχύος σας, κάνατε ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί προκειμένου να συγκαλύψετε» τόνισε, «τόσο που να μοιάζει η εκτροπή των παρακολουθήσεων ισότιμη με την εκτροπή της συγκάλυψης» διότι «για να την πετύχετε επιχειρήσατε να υποτάξετε θεσμούς με θεμελιώδη σημασία για τη δημοκρατία, όπως ο θεσμός της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.

Εγκάλεσε επίσης τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εξαπέλυσε ένα πρωτοφανές κύμα τρομοκρατίας εναντίον όσων ξέρουν και υπήρχε κίνδυνος να μιλήσουν, με τη σπίλωση, τις δολοφονίες χαρακτήρα και τις απειλές για φυλάκιση 10 ετών.

Υπογράμμισε ότι όσα αποκαλύφθηκαν «δεν έγιναν από λάθος» αλλά συνιστούν «μοντέλο διακυβέρνησης», με σχέδιο από την πρώτη στιγμή που ο πρωθυπουργός με δική του απόφαση

· πήρε υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ.

· άλλαξε το νόμο για να διοριστεί επικεφαλής της «ο δικός σας άνθρωπος».

· όρισε τον έμπιστό του και ανιψιό του στον έλεγχό της.

· προώθησε τη κ. Βλάχου ως εισαγγελέα της.

· άλλαξε το νόμο για την ΑΔΑΕ, μόλις έσκασε η υπόθεση Κουκάκη, για να μη μάθει ποτέ την αλήθεια.

· επικαλέστηκε το απόρρητο για να μείνουν όλα στο σκοτάδι.

· δεν πήγε ούτε ένα στοιχείο στη δικαιοσύνη, δεν υπέδειξε ούτε έναν ένοχο.

· εξαπέλυσε χυδαία και άθλια επίθεση στην Ανεξάρτητη Αρχή και σε ένα έντιμο δικαστικό, επειδή επιτέλεσε το Συνταγματικό του καθήκον.

Στο δε ερώτημα αν είναι «ένοχος ή βλαξ» ο πρωθυπουργός προτίμησε, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, να παριστάνει το δεύτερο, ενώ στη συνέχεια επιχείρησε να αποδομήσει το επιχείρημα στο οποίο βασίζει την άμυνά του ο πρωθυπουργός, ότι δηλαδή «δεν γνώριζε τίποτα». Έτσι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε, αν δεν γνώριζε όταν το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε μετά δεν ρώτησε, καταρχάς αυτούς που απέπεμψε ως υπευθύνους, και δεν έμαθε»; Και «αν διέπραξαν κακουργήματα, πώς κυκλοφορούν ακόμα κρυμμένοι πίσω από το απόρρητο»;

Η κορυφή του παγόβουνου οι επίσημες επισυνδέσεις της ΕΥΠ

«Η απάντηση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας «είναι φανερή γιατί ούτε μειωμένου καταλογισμού είστε ούτε εξαπατημένος» αλλά ένοχος «για τη μεγαλύτερη εκτροπή που έχει γίνει ποτέ από τη Μεταπολίτευση και μετά».

Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως «τα ευρήματα των νομότυπων επισυνδέσεων είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου». Κι αυτό διότι «νομότυπες επισυνδέσεις μέσω των παρόχων γινότανε μόνο σε όσους στόχους δεν έπεφταν στη παγίδα του κακόβουλου λογισμικού, «δεν τσιμπούσαν το δόλωμα των μολυσμένων μηνυμάτων του πρέτατντορ».

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έστησε ένα καθεστώς με στόχο την διασφάλιση της εξουσίας του, επομένως τα εργαλεία του παρακράτους» ήταν «απαραίτητα για, την υποταγή του κράτους στα προσωπικά σας συμφέροντα και στην υλοποίηση άθλιων πολιτικών».

Γιατί παρακολουθούνταν οι 10;

Ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απεύθυνε το ερώτημα ποιο ήταν ο λόγος παρακολούθησης για τον καθένα από τους 10 χωριστά:

Για τον Κ.Χατζηδάκη ρώτησε αν «ήταν επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια» ή «μήπως υπήρχαν λόγοι που έχουν σχέση με την υλική και όχι την εθνική πραγματικότητα»;

Για τον Ν. Ανδρουλάκη είπε ήταν η εθνική ασφάλεια ή «μήπως για να καθορίσετε τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και να τον έχετε όμηρο σε προοπτική συγκυβέρνησης μετά τις εκλογές με απλή αναλογική;»

Για τον Γ. Κύρτσο διερωτήθηκε ήταν «ύποπτος κατασκοπείας», ή «ψάχνατε εργαλεία εκβιασμού του, για να τον εξουδετερώσετε όταν τον διαγράψατε για τις απόψεις του»

Για τον Θ. Κουκάκη σημείωσε, ήταν για την εθνική ασφάλεια ή «γιατί σας ενοχλούσε που ερευνούσε το σκάνδαλο με την ασυλία των τραπεζικών στελεχών»;

Για τον Τ. Τέλογλου, ήταν για την εθνική ασφάλεια ή «γιατί είχε πλέον φτάσει πολύ βαθιά στις αποκαλύψεις για το παρακράτος που είχατε στήσει;».

Κρίσιμα ερωτήματα για τις παρακολουθήσεις των Αρχηγών των ΕΔ

Με αποκορύφωμα το ερώτημα για τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων:

Το ερώτημα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας είναι αν οι παρακολουθήσεις των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ καθώς και του Συμβούλου εθνικής Ασφάλειας και όσους έχουν λόγο στις προμήθειες των εξοπλιστικών γινόταν:

-γιατί ήταν επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια

ήταν και αυτές νόμιμες παρακολουθήσεις αλλά λάθος

Αναπτύσσοντας περαιτέρω τα ερωτήματα που ανακύπτουν τόνισε:

«Αν είναι νόμιμες και ορθώς γίνανε, αν ορθώς και νομίμως για λόγο εθνικής ασφάλειας παρακολουθείτο επι δύο συναπτά έτη ΑΓΕΕΘΑ, ο κος Φλώρος, τότε γιατί  πριν λίγες ημέρες ανανεώθηκε η θητεία του;

·       Ή η παρακολούθηση ήταν νόμιμη και ορθή γιατί ο Αρχηγός ήταν ύποπτος κατασκοπίας, γιατί αυτός είναι ο μόνος λόγος εθνικής ασφάλειας σε αυτή τη περίπτωση, και θα έπρεπε να έχει παυθεί από τα καθήκοντά του,

·       Ή η παρακολούθηση είναι παράνομη και ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να έχει παυθεί από τα καθήκοντά του.

Τρίτη ενδιάμεση λύση δεν υπάρχει.

«Με την εθνική ασφάλεια» είπε δεν μπορεί να παίζονται «παιχνιδάκια», και κάλεσε την κυβερνητική παράταξη να σταματήσει να επιδίδεται σε ανέξοδο πατριωτισμό όταν είναι αυτή που έχει προκαλέσει κρίση εμπιστοσύνης στις Ένοπλες Δυνάμεις σε μια συγκυρία σαν τη σημερινή.

Υποστηρίζοντας ότι εδώ ο λόγος είναι ο εκβιασμός και όχι η εθνική ασφάλεια ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε πως ο πραγματικός λόγος για την παρακολούθηση Φλώρου ήταν  πως «είχε άποψη που δεν ήταν πάντοτε ίδια με αυτή της πολιτικής ηγεσίας, ακόμη και για τα εξοπλιστικά».

Αναφορικά με τον αντιπτέραρχο Θ. Λάγιο της Διεύθυνσης Εξοπλισμών κατήγγειλε πως αμέσως μετά την υπογραφή των πρώτων Ραφάλ απομακρύνθηκε  και στη συνέχεια μετακινήθηκε σε ειδική θέση στο εξωτερικό, κι ενώ ήταν σύμβουλος του υπουργείου σε θέματα Ευρωπαικών αμυντικών προμηθειών, με συνολική αμοιβή 10 χιλιάδες το μήνα, δηλαδή τριπλάσια από το μισθό του εδώ.

Για τον διάδοχό του στην Διεύθυνση Εξοπλισμών κ. Αλεξόπουλο, ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε ουσιαστικά ότι παρακολουθούνταν γιατί πίεζε εγγράφως τους Γάλλους να δώσουν προγράμματα συμπαραγωγής στις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες.

«Σε τριάμισι χρόνια έχετε υπογράψει συμβάσεις 14 δις για εξοπλιστικά προγράμματα, δεσμεύοντας τη χώρα για δεκαετίες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας πως κάποια από αυτά αναγκαία, κάποια άλλα χωρίς καν να υπάρχει αίτημα της στρατιωτικής ηγεσίας και κάποια με εξόφθαλμη, σκανδαλώδη, υπερκοστολόγηση.

Διεμήνυσε τέλος, πως σε σχέση με τα εξοπλιστικά «ούτε ένα ευρώ δε θα μείνει χωρίς έλεγχο», αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ θα διερευνήσει όλες τις αποφάσεις και τις ροές χρήματος.

Διαβάστε επίσης:

Τηλεοπτικές άδειες: Ομόφωνα αθώοι Λευτέρης Κρέτσος και Ιωάννης Καλογρίτσας

Πρόταση δυσπιστίας: «Βαρύ έγκλημα κατά της Δημοκρατίας οι υποκλοπές» είπε η Σοφία Σακοράφα

Κατερίνα Παπανικολάου: Οι βουλευτές της ΝΔ με πρότειναν για τακτικό μέλος της ΑΔΑΕ (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 01:19