search
ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 04:20
MENU CLOSE

Εκλογές 2023: Επιστροφή στο… μέλλον για την κυβέρνηση, με α΄εξάμηνο του ’15 και «αγανακτισμένους»

03.02.2023 06:00
kivernisi_new

Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, αλλά και η συνακόλουθη απόφαση του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης για αποχή από τις ψηφοφορίες στη Βουλή φαίνεται ότι οδηγούν σε ανασχεδιασμό την προεκλογική τακτική της κυβέρνησης.

Όπως είχε γράψει το «Ποντίκι», ο αρχικός προεκλογικός σχεδιασμός προέβλεπε επικέντρωση στη λεγόμενη «θετική ατζέντα» και –κατά το δυνατόν- απομάκρυνση από την πόλωση, η οποία σε γενικές γραμμές δεν φαινόταν να αποδίδει τα αναμενόμενα για την κυβέρνηση. Ωστόσο, η στρατηγική της έντασης που υιοθετεί η αξιωματική αντιπολίτευση, σε συνδυασμό με τα ουκ ολίγα «ανοιχτά μέτωπα» που η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει φαίνεται ότι οδηγούν σε αποφάσεις για πιο «σκληρή» στάση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Έτσι, κατά τα φαινόμενα, η πρό(σ)κληση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Αλέξη Τσίπρα «να συγκριθούν», φαίνεται ότι πηγαίνει πολύ πιο πέρα από τη σύγκριση των περιόδων διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019) και τη ΝΔ (2019-σήμερα), τουλάχιστον αν κρίνει κάποιος από τις αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου στο κόμμα της αντιπολίτευσης, το οποίο και επιχείρησε να ταυτίσει με τις τακτικές που ακολουθούσε ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας, μάλιστα, για «τραμπισμό α λα γκρέκα».

Μάλιστα, ο Γιάννης Οικονόμου, για να στηρίξει την επιχειρηματολογία του, γύρισε στο 2011 και τους «αγανακτισμένους», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι πολίτες τον θυμούνται (σ.σ. τον Αλέξη Τσίπρα) να επιχαίρει όταν οι ομάδες της πάνω και της κάτω Πλατείας πολιορκούσαν το Κοινοβούλιο, τον ναό της Δημοκρατίας και ζητούσαν εν χορώ να καεί η Βουλή υποχρεώνοντας τους βουλευτές να φύγουν μέσα από τον Εθνικό Κήπο υπό αστυνομική προστασία με τις μολότοφ και τα δακρυγόνα να πέφτουν δίπλα τους».

Εν συνεχεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο θυελλώδες α’ εξάμηνο του 2015, όταν, όπως είπε, ο κ. Τσίπρας οργάνωνε σύστημα εξόδου από την ΕΕ και σχεδίαζαν έφοδο στο Εθνικό Νομισματοκοπείο και παρακαλούσαν τον κ. Πούτιν να τους δώσει χρήματα με άγνωστα ανταλλάγματα, και όταν «έλεγαν με νόημα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν -λέει- τη σταθερότητα της χώρας στο εσωτερικό. Τότε που έκαναν απονενοημένο άλμα στο κενό με το δημοψήφισμα το οποίο μας έφερε ένα μόλις βήμα από την απομάκρυνση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Μάλιστα, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «επιδιώκει μια πεζοδρομιακή εκδοχή της δημοκρατίας κι έναν υπαρκτό λαϊκισμό όπου όλοι οι θεσμοί καταργούνται και αντικαθίστανται από το κόμμα και τις επιδιώξεις του ενός, του ηγέτη», ενώ σημείωσε ότι «δεν επιδιώξαμε και δεν επιδιώκουμε αυτό το κλίμα» αλλά ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να απαντήσει δυναμικά και να προστατεύσουν την ελληνική Δημοκρατία από οποιαδήποτε πρόκληση και προσπάθεια αποσταθεροποίησης ή απονομιμοποίησής της.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τακτικής (δεν θέλω, αλλά δεν μπορώ και να το αποφύγω…) κινήθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου είπε ότι «αυτή η απαράδεκτη απόφαση της μη συμμετοχής στις ψηφοφορίες της Βουλής ουσιαστικά δηλώνει την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική την οποία θέλει η πλατεία. Είναι μία επιστροφή στον λαϊκισμό των συνθημάτων και των αχαλίνωτων ψεμάτων, αντί του ορθολογισμού, των επιχειρημάτων. Είναι ολέθριες εμπειρίες τις οποίες η χώρα σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ξαναζήσει».

Παράλληλά, τόνισε ότι «έχουμε κοινοβουλευτική και όχι “πεζοδρομιακή” δημοκρατία, αλλά φαίνεται ότι ορισμένες κακές συνήθειες της αντιπολίτευσης δεν αλλάζουν. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, όμως, όσο απαραίτητο είναι να απαντάμε σε αυτές τις ακραίες συμπεριφορές, να εστιάζουμε στον δικό μας θετικό προγραμματικό και πολιτικό λόγο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην επιτρέψουμε στη χώρα να συμπαρασυρθεί σε αυτόν τον κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ».

Εν ολίγοις, η στρατηγική της κυβέρνησης θα είναι από εδώ και πέρα η σκληρή «γραμμή» απέναντι στην αντιπολίτευση, η οποία –δεδομένης και της τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ- αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μεγάλη πόλωση και… όποιος αντέξει. Το ποιον βολεύει αυτή η πρακτική, θα χρειαστεί κάποιος να περιμένει τις κάλπες για να βγάλει κάπως αξιόπιστο συμπέρασμα.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης στο υπουργικό: O ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει τη χώρα στον βούρκο στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου

Νέα επίθεση της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ: Πίσω στους… «αγανακτισμένους»

ΝΔ για Βαρεμένο: Άσκησε σωματική βία στην Καραμανλή – Ακραία σεξιστική επίθεση, θύμισε Χρυσή Αυγή (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 18.05.2024 02:05