search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 13:25
MENU CLOSE

Ένταση στις σινοαμερικανικές σχέσεις – Ακύρωση της επίσκεψης Μπλίνκεν έφερε το κατασκοπευτικό μπαλόνι

03.02.2023 17:43
blinken-china-baloon-1-new

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναβάλλει την επίσκεψή του στην Κίνα, μετά τον εντοπισμό κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης.

Ο Μπλίνκεν δεν ήθελε το περιστατικό αυτό να κυριαρχήσει στις συναντήσεις του με Κινέζους αξιωματούχους, ανέφερε το ABC News, επικαλούμενο έναν Αμερικανό αξιωματούχο, που δεν κατονομάζεται.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Κίνα λόγω των εντάσεων που προκάλεσε ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που εντοπίστηκε να πετά στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι ο Μπλίνκεν θα επιδιώξει να ταξιδέψει στην Κίνα «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Η Κίνα εξέφρασε νωρίτερα τη λύπη της για αυτό που αποκάλεσε «μη στρατιωτικό» αερόπλοιο που παρασύρθηκε στον αμερικανικό εναέριο χώρο αφού παρεξέκλινε της προβλεπόμενης πορείας του. Το συμβάν πυροδότησε την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ.

«Έχουμε λάβει γνώση της ανακοίνωσης που η ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας) εκφράζει την λύπη της, αλλά η παρουσία αυτού του μπαλονιού στον εναέριο χώρο μας αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της κυριαρχίας μας καθώς και του διεθνούς δικαίου και είναι απαράδεκτο που συνέβη κάτι τέτοιο», είπε ο αξιωματούχος σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους.

«Μετά από διαβουλεύσεις με τους διυπηρεσιακούς εταίρους μας καθώς και με το Κογκρέσο, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες αυτή τη στιγμή για να ταξιδέψει ο υπουργός Μπλίνκεν στην Κίνα», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος.

Κλήση του κινέζου πρεσβευτή στο υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά

Ο Καναδάς κάλεσε τον πρεσβευτή της Κίνας μετά τον εντοπισμό ενός κατασκοπευτικού μπαλονιού που πετούσε σε μεγάλο υψόμετρο στον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής σύμφωνα με την Οτάβα, δήλωσε εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε με σθένος τη θέση μας στους Κινέζους αξιωματούχους μέσω πολλαπλών διαύλων», είπε ο εκπρόσωπος σε δήλωση που εστάλη μέσω email.

Κίνα: Το πήρε ο… άνεμος

Το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα «αερόπλοιο» που πετούσε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ και προοριζόταν για μη στρατιωτικούς σκοπούς, διενεργούσε μετεωρολογικές και άλλες επιστημονικές έρευνες, εκφράζοντας τη λύπη του καθώς το αερόπλοιο παρασύρθηκε στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, πως παρακολουθεί κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, που πετά σε μεγάλο ύψος πάνω από την επικράτεια των ΗΠΑ, περνώντας από ευαίσθητες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Σε ανακοίνωση νωρίτερα σήμερα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι θα συνεχίσει να διατηρεί επαφές με την Ουάσινγκτον για να χειριστεί σωστά την απροσδόκητη κατάσταση.

«Το αερόπλοιο είναι από την Κίνα, έχει μη στρατιωτικό σκοπό και χρησιμοποιείται για μετεωρολογικές και άλλες επιστημονικές έρευνες. Λόγω των δυτικών ανέμων και της περιορισμένης ικανότητας να ελεγχθεί, το αερόπλοιο παρεξέκλινε της προβλεπόμενης πορείας του», ανέφερε το Πεκίνο.

«Η Κίνα λυπάται που το αερόπλοιο παρασύρθηκε στις ΗΠΑ κατά λάθος για λόγους ανωτέρας βίας. Η Κίνα θα συνεχίσει να διατηρεί επικοινωνία με την αμερικανική πλευρά για να χειριστεί σωστά αυτό το ατύχημα», συμπλήρωσε.

Συναγερμός στο Πεντάγωνο – Σηκώθηκαν μαχητικά

Ένα κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι βρίσκεται πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και μερικές ημέρες, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι την Πέμπτη.

Μαχητικά αεροσκάφη κινητοποιήθηκαν ωστόσο το στρατιωτικό επιτελείο συμβούλεψε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να μην το καταρρίψει, καθώς φοβούνται ότι τα συντρίμμια θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια, μια συμβουλή που αποδέχτηκε ο Μπάιντεν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν τον έλεγχο του μπαλονιού όταν εισήλθε στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ ενώ έγινε ανίχνευση με αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος.

Τα νέα κυκλοφόρησαν καθώς ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς μιλούσε σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν της Ουάσιγκτον, όπου χαρακτήρισε την Κίνα τη «μεγαλύτερη γεωπολιτική πρόκληση» που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εντόπισε και παρακολουθεί ένα αερόστατο επιτήρησης σε μεγάλο ύψος που βρίσκεται πάνω από τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη στιγμή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ. «Το μπαλόνι ταξιδεύει αυτή τη στιγμή σε υψόμετρο πολύ πάνω από την εμπορική εναέρια κυκλοφορία και δεν αποτελεί στρατιωτική ή φυσική απειλή για τους ανθρώπους στο έδαφος».

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν τον Αύγουστο, η οποία προκάλεσε κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο αυτοδιοικούμενο νησί.

Έκτοτε, η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο προσπάθησαν να επικοινωνούν πιο συχνά και να αποτρέψουν την επιδείνωση των δεσμών.

Πιθανός κίνδυνος ασφαλείας

Οι στρατιωτικοί ηγέτες των ΗΠΑ σκέφτηκαν να καταρρίψουν το αερόστατο πάνω από τη Μοντάνα την Τετάρτη, αλλά τελικά συμβούλεψαν τον Μπάιντεν να μην το κάνει λόγω του κινδύνου για την ασφάλεια από τα συντρίμμια, είπε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

Το αεροδρόμιο Billings, στη Μοντάνα, καθήλωσε τα αεροσκάφη στο έδαφος, καθώς ο στρατός κινητοποίησε όλα τα μέσα, μεταξύ αυτών και μαχητικά αεροσκάφη F-22 σε περίπτωση που ο Μπάιντεν διέτασσε να καταρριφθεί το αερόστατο.

«Θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι συντονιζόμαστε με τις πολιτικές αρχές για να αδειάσουμε τον εναέριο χώρο γύρω από αυτήν την πιθανή περιοχή», είπε ο αξιωματούχος.

Τέτοια αερόστατα πετούν συνήθως στα 80.000-120.000 πόδια (24.000-37.000 m), πολύ πάνω από εκεί που πετάει η εμπορική εναέρια κυκλοφορία. Τα μαχητικά αεροσκάφη με τις υψηλότερες επιδόσεις συνήθως δεν πετούν πάνω από 65.000 πόδια, αν και κατασκοπευτικά αεροπλάνα όπως το U-2 έχουν ανώτατο όριο τα 80.000 πόδια ή περισσότερο.

Τέτοια μπαλόνια είχαν χρησιμοποιηθεί ευρέως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και αποτελούν μια χαμηλού κόστους μέθοδο συλλογής πληροφοριών, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Συνελήφθη μαφιόζος της Ντρανγκέτα που εργαζόταν ως πιτσαδόρος – Πώς έπεσε στη «φάκα» της αστυνομίας (Videos)

Ιαπωνία: Αυτή είναι η τελευταία λέξη της… φάρσας – Το φαινόμενο «τρομοκρατία του σούσι» (videos)

Γιατί τα έβαλε με τον Μασκ και τον Μπέζος ο Μπιλ Γκέιτς (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 13:24