search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 18:17
MENU CLOSE

Ο πρόεδρος Μπάιντεν πήρε το όπλο του κι έριξε το μπαλόνι!… Και τώρα τι κάνουμε; (Photos/Videos)

07.02.2023 15:38
china ballon

Το σήριαλ με το κινεζικό μπαλόνι, που κατά τους Αμερικανούς ήταν κατασκοπευτικό, προκαλεί νέα κρίση στις σινο-αμερικανικές σχέσεις ακριβώς σε μία περίοδο που υποτίθεται ότι γίνονται προσπάθειες για αποκατάσταση ενός διαύλου επικοινωνίας. Αλλά αυτό είναι πρόβλημα που θα το διαχειριστούν το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον.

Η Γηραιά Ευρώπη σε δύσκολη θέση

Το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο για τους Ευρωπαίους, που πρέπει ν΄ αποφασίσουν «με ποιον θα παν και ποιον θ΄ αφήσουν», πιεζόμενοι από τον Λευκό Οίκο να μειώσουν τις πολιτικές, εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές με τους Κινέζους. Μ΄ άλλα λόγια, το «μάρμαρο» θα το πληρώσουν και πάλι οι Ευρωπαίοι, παρόλο που το μπαλόνι από την Κίνα δεν έκανε… δρομολόγιο πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο.

Την ώρα που η Ρωσία λέγεται πως ετοιμάζει μεγάλη επίθεση στην Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στη… μικρή οθόνη, η ηγεσία της ΕΕ στις Βρυξέλλες δεν κρύβει πως περιμένει από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να βγει μπροστά. Αλλά η ιστορία με το κινεζικό μπαλόνι μπορεί να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον των Αμερικανών…

«Δεν περιμέναμε ότι το 2023 θα ήταν εύκολο, αλλά αρχίζουμε με πολύ δύσκολα», είπε χαρακτηριστικά ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, μιλώντας στο Politico.

Καθώς κλιμακώνεται η σινο-αμερικανική αντιπαλότητα «θα δέχονται περισσότερες πιέσεις οι Ευρωπαίοι για να ξεκαθαρίσουν την στάση τους απέναντι στην Κίνα», επισημαίνει στο Politico ο Ρικάρντο Μπόρχες ντε Κάστρο, στέλεχος του European Policy Centre, που είναι ένα think tank με έδρα τις Βρυξέλλες. «Η πραγματικότητα είναι ότι αν ο κόσμος κυριαρχείται ολοένα και περισσότερο από δύο πόλους – ΗΠΑ και Κίνα- η ΕΕ και οι Ευρωπαίοι θα χρειαστεί να διαλέξουν πλευρά για όσο η ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα εξαρτώνται από την αμερικανική ομπρέλα», προσθέτει.

Αλλά αυτή την στιγμή οι Ευρωπαίοι ανησυχούν κυρίως για τους Ρώσους, που λέγεται πως θα εξαπολύσουν μεγάλη επίθεση στην Ουκρανία. «Η Ουάσινγκτον θα είναι απασχολημένη με το Πεκίνο για κάποιο διάστημα στο εξής», λέει με ανησυχία Ευρωπαίος διπλωμάτης, «αυτά δεν είναι καλά νέα για την ΕΕ, για την οποία η βασική πηγή ανησυχίας είναι η Ρωσία».

Η ευρωπαϊκή διπλωματία αυτή την περίοδο επεξεργάζεται σχέδια για ταξίδι του Ζοζέπ Μπορέλ στο Πεκίνο, τον Απρίλιο κι αυτά τα σχέδια γίνονται πιο περίπλοκα λόγω του … μπαλονιού. Η ευρωπαϊκή ηγεσία θα ήθελε να εκμεταλλευτεί αυτό το ταξίδι για πιέσει το Πεκίνο να σταματήσει την στήριξη της Ρωσίας. Αλλά αν επιδεινωθούν οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, δεν έχουν καμία σημασία οι προθέσεις των Ευρωπαίων.

Οι Ευρωπαίοι σε γενικές γραμμές απέφυγαν να πάρουν θέση στο θέμα με το μπαλόνι, εκτός από τις χώρες που έχουν κερδίσει τον χαρακτηρισμό του γερακιού, όπως η Εσθονία, που αισθάνθηκε την ανάγκη να μιλήσει για το δικαίωμα των ΗΠΑ να υπερασπιστούν την εθνική τους ακεραιότητα!

Η ιστορία ενός αδέσποτου μπαλονιού

Τα πολύ δύσκολα που περιγράφει ο Ευρωπαίος διπλωμάτης αρχίζουν με ένα μυστηριώδες μπαλόνι που εντοπίζεται ξαφνικά να… κόβει βόλτες πάνω από τις ΗΠΑ και να πετά πάνω από στρατιωτικές περιοχές. Ουδείς έδωσε μια πειστική απάντηση πως έφτασε το μπαλόνι μέχρι εκεί.

Αλλά η ιστορία κατέγραψε την αποφασιστικότητα του προέδρου Μπάιντεν, που… πήρε το όπλο του και το έριξε. Για την ακρίβεια, το έριξε ένα F-22 Στελθ, με πύραυλο αέρος-αέρος κι ύστερα στήθηκε μια τεράστια επιχείρηση από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό για να μαζέψουν τα συντρίμμια του από τον Ατλαντικό. Το σκηνικό θυμίζει ταινίες όπως το  «Στραβοί πιλότοι σε F -16», αν δεν είχε σοβαρές παρενέργειες.

Και τα δεξιά… απόνερα από την κατάρριψη στον ωκεανό

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μπλίνκεν ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη στο Πεκίνο-η πρώτη που θα γινόταν σε υπουργικό επίπεδο στα χρόνια της προεδρίας Μπάιντεν. Οι πρώτοι που επιθυμούσαν διακαώς να γίνει αυτή η επίσκεψη είναι οι Κινέζοι. Γιατί λοιπόν ριψοκινδύνεψαν την ακύρωση της επίσκεψης στέλνοντας ένα κατασκοπευτικό μπαλόνι στην Αμερική; (αν βεβαίως δεχτούμε την αμερικανική εκδοχή ότι ήταν κατασκοπευτικό. Κατά την κινεζική εκδοχή το μπαλόνι είχε ερευνητικά όργανα, κυρίως για τη μετεωρολογία).

Στο αμερικανικό διπλωματικό κατεστημένο υπάρχουν δυο βασικές γραμμές: η μία που λέει πως η προσοχή πρέπει να εστιαστεί στη ρωσική επιθετικότητα, με δεδομένη την ανοιχτή πληγή του πολέμου στην Ουκρανία και η άλλη – που θεωρείται η δεξιά τάση – που υποστηρίζει ότι η αμερικανική προσοχή πρέπει να στραφεί στην Κίνα. Σίγουρα η δεξιά τάση αισθάνεται δικαιωμένη με την εξέλιξη της ιστορίας με το μυστηριώδες μπαλόνι.

Μέσα στον καουμπόικο ενθουσιασμό για την μεγάλη επιτυχία της κατάρριψης του μπαλονιού, ελάχιστοι  έθεσαν το ερώτημα «γιατί μια χώρα σαν την Κίνα να έχει την ανάγκη να στέλνει κατασκοπευτικά μπαλόνια, όταν υπάρχουν τόσοι κατασκοπευτικοί δορυφόροι»…  Σίγουρα «βλέπεις» καλύτερα με ένα μπαλόνι που πετά χαμηλά, αν θέλεις να κατασκοπεύσεις έναν χώρο. Αλλά κάθε ενέργεια έχει και κόστος. Και  οι συνέπειες της χρήσης ενός τέτοιου – υποτίθεται- κατασκοπευτικού μέσου, είναι μεγαλύτερες από την έλλειψη πληροφοριών για τον αντίπαλο. Και οι Κινέζοι δεν είναι αφελείς. Ούτε είχαν ανάγκη να δείξουν στους Αμερικανούς πόσο ευάλωτοι και με τι είδους μέσα μπορεί να είναι η εθνική τους ασφάλεια.

Μπαλόνια πάνε κι έρχονται

Σύμφωνα με το CNN δεν είναι η πρώτη φορά που κινεζικά μπαλόνια μπαίνουν στον αμερικανικό εναέριο χώρο. Έχει ξανασυμβεί επί των ημερών του προέδρου Μπάιντεν, όσο και επί των ημερών Τραμπ. Αλλά ποτέ δεν αντιμετωπίστηκαν ως απειλή για την εθνική ασφάλεια και ως σοβαρή απειλή για την αντικατασκοπεία.

Σ΄ αυτή την περίπτωση όμως έφτασαν αξιωματούχοι στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνας να προειδοποιούν τους πολίτες να μην πυροβολούν με τις καραμπίνες τους κατά του μπαλονιού… Πολιτική που εξυπηρετεί  μόνο μία πλευρά: την αμερικανική δεξιά που θεωρεί πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο τους «Κινέζους κομμουνιστές» παρά τους «Ρώσους κομμουνιστές».

Αλλά κι από την άλλη πλευρά, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αισθάνεται την ανάγκη να πάρει πιο σκληρή στάση απέναντι στις ΗΠΑ, ενώ υποτίθεται ότι γίνονταν προσπάθειες για να πέσουν οι τόνοι. Άρα μήπως η «ξαφνική» εμφάνιση του μπαλονιού πάνω από τις ΗΠΑ εξυπηρετεί κάποιους μέσα στο κινεζικό κατεστημένο, που θα ήθελαν να εξωθήσουν τον πρόεδρο Σι Τζινπινγκ σε πιο αντιαμερικανικές θέσεις; Και ποιοι θα μπορούσαν να είναι αυτοί; 

Ο ρόλος των κινεζικών γερακιών

Κατά το CNN, στους κόλπους του κινεζικού στρατού υπάρχουν τα γεράκια που θέλουν να εκτροχιάσουν εγκαίρως τις όποιες προσπάθειες για σινο-αμερικανική συνεννόηση.  Ορισμένοι μάλιστα επισημαίνουν πως παρά τον συγκεντρωτισμό του κινεζικού συστήματος, η γραφειοκρατία είναι  τέτοια που μπορεί «να μην γνωρίζει η δεξιά, τι ποιεί η αριστερά»… Και κάπως μέσα από τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας … ξέφυγε το μπαλόνι προς Αμερική μεριά.

«Η κινεζική ηγεσία σε εθνικό επίπεδο είναι σαφές ότι αισθάνεται ενόχληση με αυτό το μπαλόνι», λέει ο Ντάλι Γιανγκ, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, επισημαίνοντας τον «ασυνήθιστα συμβιβαστικό» τόνο της αρχικής εξήγησης που δόθηκε από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών στους Αμερικανούς, με την σπάνια έκφραση «λύπης» για το γεγονός ότι το μπαλόνι έφτασε πάνω από τις ΗΠΑ. «Είναι σαφές ότι ήλπιζαν πως θα έπεφταν οι τόνοι, με δεδομένη την προγραμματισμένη επίσκεψη Μπλίνκεν» , προσθέτει ο Ντάλι Γιανγκ. Η κινεζική ρητορική άλλαξε όταν ο … πρόεδρος πήρε το όπλο του.

Μαύρα γεράκια με νύχια γαμψά

Κι αφού πέτυχε το μπαλόνι, είναι σίγουρο πως η διαδικασία προσέγγισης που είχε αρχίσει θα πάει πολλούς μήνες πίσω, αφού δεν φαίνεται πως υπάρχει «κενό» για κάποια ουσιαστική συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο.

«Οι σχέσεις οδηγούνται σε μια πολύ, πολύ σκοτεινή περίοδο αν οι δύο πλευρές δεν βρουν τρόπο να πατήσουν στο ίδιο πάτωμα», προειδοποιεί η ΤζουνΜπλαντσέτ, του τμήματος Κινεζικών Σπουδών στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS).

Στο μεταξύ ανώνυμη πηγή ανέφερε στην Washington Post ότι υπάρχουν άλλα δύο «κατασκοπευτικά μπαλόνια», το ένα πάνω από τη Λατινική Αμερική και το άλλο σε αδιευκρίνιστο  σημείο. Στην εποχή των δορυφόρων είναι προφανώς πως κάποιοι κάνουν πολιτική με τα μέσα που κυριάρχησαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο…

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία χωρίς τέλος σε Τουρκία και Συρία – Πάνω από 5.000 οι νεκροί από τον σεισμό (photos/videos)

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Γέννησε το μωρό της κάτω από τα συντρίμμια – Νεκρή η μητέρα, σώο το βρέφος (video)

Ιντλίμπ: Η μαρτυρική συριακή πόλη – Μετά τον Άσαντ την ισοπέδωσε ξανά ο Εγκέλαδος (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 18:16