search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 03:29
MENU CLOSE

Ινδία: Έφοδος της εφορίας στα γραφεία του BBC μετά τη μετάδοση ντοκιμαντέρ που ασκούσε κριτική στον Μόντι (videos)

14.02.2023 15:25
india_bbc_1200-700_new

Έρευνες από άνδρες των φορολογικών αρχών της Ινδίας έγιναν στα γραφεία του BBC στο Νέο Δελχί και στη Μουμπάι λίγες εβδομάδες μετά τη μετάδοση ενός ντοκιμαντέρ που είχε επικριτικό περιεχόμενο για τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντα Μόντι.

Το ντοκιμαντέρ εστίαζε στον ρόλο του πρωθυπουργού στις βίαιες αντιμουσουλμανικές ταραχές που έγιναν στο κρατίδιο Γκουζαράτ, το 2002, όταν ο Μόντι ήταν υπουργός Επικρατείας.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η κατάσταση θα επιλυθεί το ταχύτερο δυνατό», ανακοίνωσε το BBC, διαβεβαιώνοντας ότι συνεργάζεται «πλήρως» με τις αρχές.

Παρόλο που το ντοκιμαντέρ μεταδόθηκε τηλεοπτικά μόνο στη Βρετανία, η κυβέρνηση της Ινδίας προσπάθησε να εμποδίσει τη διάχυσή του στην Ινδία μέσω των social media. Κατά την άποψη του Ναρέντα Μόντι το ντοκιμαντέρ είναι «εχθρική προπαγάνδα και αντι-ινδικό σκουπίδι», που διακατέχεται από «αποικιακή αντίληψη».

Τον περασμένο μήνα μάλιστα η ινδική αστυνομία συνέλαβε φοιτητές που έκαναν συγκέντρωση για να προβάλουν το επίμαχο ντοκιμαντέρ.

Ο γενικός γραμματέας του αντιπολιτευόμενου Κόμματος του Κογκρέσου, Κ.Χ. Βενουγκοπάλ, σχολίασε ότι η σημερινή έρευνα των φορολογικών αρχών στα γραφεία του BBC «δείχνει ότι η κυβέρνηση Μόντι φοβάται την κριτική». «Αυτή η αντιδημοκρατική και δικτατορική συμπεριφορά δεν μπορεί να συνεχιστεί», έγραψε στο Twitter ο γενικός γραμματέας του Κόμματος του Κογκρέσου.

Από την άλλη πλευρά ο Γκαουράβ Μπχατία, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Μπχαρατίγια Τζανάτα (BJP), υποστήριξε ότι το BBC είναι «ο πιο διεφθαρμένος οργανισμός στον κόσμο». «Η Ινδία είναι μια χώρα που δίνει ευκαιρίες σε κάθε οργανισμό, στον βαθμό που δεν σπέρνει δηλητήριο», είπε ο εκπρόσωπος του κόμματος του πρωθυπουργού Μόντι. Πρόσθεσε εξάλλου ότι η έρευνα των φορολογικών αρχών είναι νόμιμη.

Το ντοκιμαντέρ του BBC που έχει ενοχλήσει την κυβέρνηση Μόντι παρακολουθεί την είσοδο του νυν πρωθυπουργού στην πολιτική, την ανέλιξή του στην κομματική ιεραρχία και αναφέρεται σε μία έκθεση του βρετανικού υπουργείου εξωτερικών -που δεν είχε δημοσιευθεί νωρίτερα- στην οποία εκφράζονται ερωτήματα για τις ενέργειες του Μόντι στη διάρκεια των θρησκευτικών ταραχών του 2002.

Οι ταραχές ξέσπασαν μια μέρα μετά τον εμπρησμό τραίνου στο οποίο επέβαιναν ινδουιστές πιστοί, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες από αυτούς. Ακολούθησαν μεγάλης έκτασης ταραχές, στη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι μουσουλμάνοι.

Σύμφωνα με την έκθεση του Foreign Office, ο Μόντι «είχε ευθύνη… για το κλίμα ατιμωρησίας» που πυροδότησε την έξαρση της βίας. Κατηγορίες τις οποίες αρνείται ο Ινδός πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Συρία: Η ιστορία μίας μητέρας και του μωρού της που σώθηκαν από τα συντρίμμια δύο φορές μέσα σε τρεις μέρες (photos/video)

Ο Ζελένσκι και στο… Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου!

Τουρκία: Ζωή στα συντρίμμια σχεδόν 200 ώρες μετά τον φονικό σεισμό – Συγκλονιστικές εικόνες από τη διάσωση δύο αδελφών (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06