search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 09:37
MENU CLOSE

Δημοσιογράφος του BBC ζητά «συγγνώμη» για τον ρόλο των προγόνων της στη δουλεία – Η δωρεά 100.000 λιρών (video)

06.02.2023 10:31
trevelyan_1200-700_0602_new

Δημοσιογράφος του BBC, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας που είχε σκλάβους σε φυτείες ζαχαροκάλαμου στη Γρανάδα, λέει ότι η οικογένειά της θα κάνει δωρεά 100.000 λιρών για τη δημιουργία ενός ταμείου για την οικονομική ανάπτυξη του νησιού, σε ένδειξη συγγνώμης για τον ρόλο των προγόνων της στη δουλεία.

Η Λόρα Τρεβέλιαν, η οποία ζει στη Νέα Υόρκη, υποστηρίζει ότι με την ενέργεια αυτή η οικογένειά της ελπίζει ότι «θα δώσει το παράδειγμα» για να απολογηθούν όσοι ενεπλάκησαν στην εκμετάλλευση των δούλων.

Οι αριστοκράτες πρόγονοι της Λόρα Τρεβέλιαν είχαν περισσότερους από 1.000 σκλάβους στις έξι φυτείες ζαχαροκάλαμου που διατηρούσαν στο νησί της Καραϊβικής τον 19ο αιώνα.

Αποζημίωση για «απώλεια ιδιοκτησίας» λόγω κατάργησης της δουλείας

Η 54χρονη δημοσιογράφος του BBC ανακοίνωσε επίσης ότι επτά μέλη της οικογένειάς της θα μεταβούν στη Γρανάδα αυτόν τον μήνα για να εκφράσουν δημόσια την συγγνώμη τους για τον ρόλο των προγόνων τους στην δουλεία.

Η Λόρα Τρεβέλιαν δήλωσε ότι οι πρόγονοί της είχαν πάρει αποζημίωση για απώλεια ιδιοκτησίας, ύψους 34.000 λιρών, το 1834, ένα χρόνο μετά την επίσημη κατάργηση της δουλείας στη Βρετανία. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σήμερα σε 3 εκατ. λίρες.

Η δημοσιογράφος παραδέχτηκε ότι μπορεί να δείχνει «ανεπαρκής» η δωρεά των 100.000 λιρών, σχεδόν 200 χρόνια μετά, αλλά -πρόσθεσε- «ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει ως παράδειγμα».

Περασμένα-ξεχασμένα;

Η κ. Τρεβέλιαν επισκέφθηκε πέρυσι τη Γρανάδα για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ και δήλωσε: «Αισθάνθηκα ντροπή και επίσης ότι είναι καθήκον μου. Δεν μπορείς να διορθώσεις το παρελθόν, αλλά μπορείς να αναγνωρίσεις τον πόνο».

Ο ιστορικός Ντέιβιντ Ολουσόγκα δήλωσε στον Observer: «Ενώ οι κυβερνήσεις πεισματικά αρνούνται να δεχτούν τις εντεινόμενες εκκλήσεις για αποζημιώσεις… υπάρχουν οικογένειες, εταιρίες, πανεπιστήμια, φιλανθρωπικές και άλλες οργανώσεις που αναγνωρίζουν τις ιστορικές διασυνδέσεις τους με τη δουλεία και την αυτοκρατορία».

Όμως από την άλλη πλευρά ο πανεπιστημιακός Άλαν Σμίδερς, του πανεπιστημίου του Μπάκιγχαμ, υποστηρίζει ότι «αυτά ανήκουν στο παρελθόν» και θεωρεί ότι οι αποζημιώσεις είναι «σταγόνα στον ωκεανό» και δημιουργούν τον κίνδυνο να διατυπωθούν μεγαλύτερα αιτήματα σε άλλες χώρες στον κόσμο που επίσης ενεπλάκησαν με το δουλεμπόριο.

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός στην Τουρκία: Περισσότεροι απο 500 οι νεκροί – Είχε διάρκεια ένoς λεπτού η δόνηση των 7,8 Ρίχτερ (Photo/Video)

Ουκρανία: Υπόσχεση Πούτιν να μην διατάξει δολοφονία Ζελένσκι – Οι Ρώσοι περικυκλώνουν το Μπαχμούτ

Νέες απειλές Ερντογάν: «Οι Δυτικοί θα πληρώσουν για το κλείσιμο των προξενείων τους»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 09:34