search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:00
MENU CLOSE

Συρία: Η ιστορία μίας μητέρας και του μωρού της που σώθηκαν από τα συντρίμμια δύο φορές μέσα σε τρεις μέρες (photos/video)

14.02.2023 10:55
syria_1402_new

Η Ντίμα ήταν επτά μηνών έγκυος όταν έγινε ο σεισμός, που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο σπίτι της, στην πόλη Τζιντάιρις, στη βόρεια Συρία.

Η Ντίμα σώθηκε με μικροτραύματα και το μωρό της γεννήθηκε λίγο αργότερα σε νοσοκομείο του Αφρίν. Ο μικρός Αντνάν γεννήθηκε δυνατός και μαζί με την μητέρα του επέστρεψαν στο σπίτι, το οποίο όμως ύστερα από τρεις μέρες κατέρρευσε πλήρως, εξαιτίας των μετασεισμών.

Η μητέρα και ο Αντνάν παγιδεύτηκαν στα ερείπια του σπιτιού, αλλά με την βοήθεια εθελοντών διασωστών απεγκλωβίστηκαν. Το νεογέννητο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλ–Σίφα του Αφρίν, σε κρίσιμη κατάσταση, με σοβαρή αφυδάτωση και ίκτερο. Η μητέρα του, η Ντίμα είχε τραυματιστεί στον θώρακα.

Ο Δρ. Αμπντουλκαρίμ Χουσέιν αλ-Ιμπραχίμ, παιδίατρος στο Αφρίν, είπε στο BBC ότι ο μικρός τα καταφέρνει καλά και ανταποκρίνεται στη θεραπεία.

«Η κατάσταση του Αντνάν έχει βελτιωθεί σημαντικά», λέει με χαρά ο γιατρός.

credit: SAMS

Ο μικρός Αντνάν κοιμάται ήρεμος στη θερμοκοιτίδα στο νοσοκομείο, ενώ η μητέρα του, η Ντίμα, βγήκε από το νοσοκομείο και τώρα κοιμάται μαζί με τον σύζυγό της, τον  Αμπντούλ Ματζίντ σε μία σκηνή, αφού το σπίτι τους κατέρρευσε. Μαζί τους στην ίδια σκηνή μένουν οι εννέα ανιψιές και ανιψιοί του ζευγαριού.

Η Ντίμα και ο Αντνάν επέστρεψαν στο μισοερειπωμένο σπίτι τους μόλις γεννήθηκε το μωρό γιατί δεν είχαν που αλλού να πάνε, αφού στην πόλη Τζιντάιρις, που δέχτηκε το πιο ισχυρό πλήγμα από τον σεισμό στην βορειοδυτική Συρία, δεν υπήρχε για μέρες καμία σκηνή για τους άστεγους, ούτε είχε φτάσει καμία ανθρωπιστική βοήθεια. Γι’ αυτό έβαλαν σε κίνδυνο τη ζωή τους, έμειναν στο μισοερειπωμένο σπίτι τους και λίγο έλειψε να το πληρώσουν ακριβά, όταν κατέρρευσε πλήρως το κτήριο από έναν μετασεισμό.

Και πριν από τον καταστροφικό σεισμό τα 4,1 εκατομμύρια των κατοίκων, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, ήταν απόλυτα εξαρτημένοι από την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν σε μια περιοχή που είναι το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών και των αντικαθεστωτικών ανταρτών που πολεμούν εδώ και 12 χρόνια με τις κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Εξαιτίας του πολέμου έχουν καταστραφεί οι υποδομές και μόνο τα μισά νοσοκομεία λειτουργούν – το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο μικρός Αντνάν είχε πληγεί από οβίδα το 2021, με συνέπεια να γίνουν μεγάλες ζημιές και να σκοτωθούν γιατροί και νοσηλευόμενοι.

credit: SAMS

Παρά τη δραματική ανθρωπιστική κατάσταση, μέχρι χθες μόνο 58 φορτηγά με βοήθεια του ΟΗΕ είχαν περάσει από την Τουρκία, μέσω της επαρχίας Ιντλίμπ, για να μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους. Η βοήθεια αυτή είχε προγραμματιστεί πριν από τον σεισμό, αλλά καθυστέρησε εξαιτίας των ζημιών που έγιναν στο οδικό δίκτυο.

Ο Δρ. Ιμπραχίμ λέει πως ήδη αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με ελλείψεις φαρμάκων και ιατρικού υλικού και δεν έχουν κρεβάτια και κουβέρτες για τους τραυματίες τους σεισμού. «Κανένα νοσοκομείο δεν έχει δυνατότητα να περιθάλψει τόσο μεγάλο αριθμό τραυματιών», λέει ο γιατρός.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Sams, Δρ. Μπασέλ Τερμανίνι, λέει πως η έλλειψη πόσιμου ύδατος, οι ζημιές στο σύστημα υγιεινής και υδροδότησης και οι ελλείψεις φαρμάκων προκαλούν μεγάλη ανησυχία στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα. Ο Δρ. Τερμανίνι κατηγορεί τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα ότι «είναι ένοχοι για τον φτωχό σχεδιασμό και τη αποτυχημένη υλοποίηση» σχεδίων για την υποστήριξη των ανθρώπων στην περιοχή αυτή.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στη βορειοδυτική Συρία σκοτώθηκαν περίπου 4.400 άνθρωποι εξαιτίας του σεισμού, ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των τραυματιών και των εγκλωβισμένων στα ερείπια. Και μάλλον δεν πρόκειται να γίνει ποτέ τελικός απολογισμός της καταστροφής.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ζελένσκι και στο… Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου!

Τουρκία: Ζωή στα συντρίμμια σχεδόν 200 ώρες μετά τον φονικό σεισμό – Συγκλονιστικές εικόνες από τη διάσωση δύο αδελφών (videos)

Τεχνητή νοημοσύνη πιλοτάρισε μόνη της μαχητικό αεροσκάφος επί… 17 ώρες!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:00