search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:45
MENU CLOSE

Project Skyline: Η υπογραφή του deal μεταξύ Alpha Bank – Dimand δημιουργεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες Real Estate στην Ελλάδα

16.02.2023 06:00
trapeza-alpha-new

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης και αξιοποίησης ακινήτων στην Ελλάδα δημιουργείται μετά και την υπογραφή της συμφωνίας για το project Skyline μεταξύ της Alpha Bank και της κοινοπραξίας Dimand – Premia.

Το deal, ύψους 438 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τη μεταβίβαση ενός πολύ σημαντικού χαρτοφυλακίου 573 ακινήτων στη νέα εταιρεία (skyline) στην οποία η Alpha Bank συμμετέχει με 35% και την κοινοπραξία Dimand-Premia να αποκτά το υπόλοιπο 65%.

Να σημειώσουμε εδώ ότι στην κοινοπραξία Dimand- Premia η πρώτη συμμετέχει με 75% (ήταν ο προτιμητέος επενδυτής) και η δεύτερη με 25%.

Το χαρτοφυλάκιο των 573 ακινήτων περιλαμβάνει κτίρια και εγκαταστάσεις διαφόρων χρήσεων όπως αποθήκες, καταστήματα, γραφεία ακόμα και κατοικίες.

H συνολική μεικτή επιφάνεια της ακίνητης περιουσίας υπολογίζεται στα 500.000 τ.μ..

Πολλά από τα ακίνητα είναι ήδη νοικιασμένα, με σημαντικότερο μισθωτή την Alpha Bank., ενώ όσα δεν μισθώνονται θα ανακαινισθούν για να βγουν ξανά στην αγορά είτε προς ενοικίαση είτε προς πώληση.

Χαρακτηριστικά ακίνητα του εν λόγω χαρτοφυλακίου είναι το κεντρικό γραφειακό συγκρότημα της Alpha Bank στην οδό Κοραή με συνολική επιφάνεια 10.000 τ.μ. τα κτίρια της πρώην Εμπορική Τράπεζας στην Οδό Σοφοκλέους, κατάστημα που μισθώνει η Κωτσόβολος επίσης στην Κοραή, το κτίριο της Alpha Finance στην οδό Μέρλιν,  το κτίριο της Alpha Leasing στη Φιλελλήνων, το υποκατάστημα της τράπεζας στην οδό Τσιμισκή, στη Θεσσαλονίκη, βιομηχανικά ακίνητα και αποθήκες σε όλη την Ελλάδα όπως και μονοκατοικίες και διαμερίσματα.

Η μεταβίβαση των ανωτέρω μετοχών εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του 2ου τριμήνου του 2023 ενώ στο πλαίσιο της συμφωνίας η Alpha Bank θα χρηματοδοτήσει τη Skyline με μακροπρόθεσμο δάνειο έως €240 εκατ.

Η διαχείριση του χαρτοφυλακίου θα αναληφθεί κατ’ αποκλειστικότητα από την Alpha Αστικά Ακίνητα Α.Ε. και η αξιοποίηση των ακινήτων προς ανακατασκευή και επανατοποθέτηση από την Dimand σε συνεργασία με την Alpha Αστικά Ακίνητα Α.Ε.

Σύντομα θα πραγματοποιηθεί αναλυτική παρουσίαση προς το επενδυτικό κοινό σχετικά με την συναλλαγή και το επιχειρηματικό σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων.

Η ανακοίνωση της Dimand

Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία DIMAND AΝΩΝΥΜΗ EΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ, ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ («Dimand») ανακοινώνει στο επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 596/2014 και των κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκτελεστικών κανονισμών, καθώς και του ν.3556/2007 περί δημοσιοποίησης ρυθμιζόμενων πληροφοριών, ότι την 04.02.2023 υπεγράφη συμφωνία για την μεταβίβαση του 65% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας Skyline Real Estate Single Member S.A. («Skyline») από την Alpha Group Investments Ltd. του Ομίλου Alpha Bank (η «Πωλήτρια») στο επενδυτικό σχήμα «P & E INVESTMENTS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ» (ο «Επενδυτής»).

Η μεταβίβαση των ανωτέρω μετοχών εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του 2 ου τριμήνου του 2023. Στον Επενδυτή μετέχουν σε ποσοστό 75% ο Όμιλος Dimand και σε ποσοστό 25% η PREMIA ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ («Premia»).

Το ακριβές τίμημα για τη συναλλαγή θα προσδιοριστεί κατά την μεταβίβαση των μετοχών της Skyline λαμβάνοντας υπ’ όψιν την οικονομική θέση της Skyline κατά την ημερομηνία αυτή βάσει των ακινήτων που θα έχουν περιέλθει στην κυριότητά της. Σημειώνεται ότι: (α) Η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων συμφωνήθηκε στο ποσό των € 438 εκ., η δε μεταβίβασή τους στη Skyline θα πραγματοποιηθεί σταδιακά σε φάσεις αναλόγως της προόδου των μεταβιβαστικών εγγράφων των επιμέρους ακινήτων, με απώτερη ημερομηνία δώδεκα μήνες από την μεταβίβαση των μετοχών. (β) Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Alpha Bank θα παράσχει στη Skyline μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους έως €240 εκατ. (γ)

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 573 ακίνητα διαφόρων χρήσεων (γραφεία, εμπορικά καταστήματα, κατοικίες, βιομηχανικές εγκαταστάσεις/logistics, κλπ.), με συνολική μεικτή επιφάνεια περί τα 500.000 τ.μ., μεταξύ των οποίων το εμβληματικό συγκρότημα κτιρίων επί των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους καθώς και το κτίριο επί της οδού Σταδίου και Κοραή. 2 Νερατζιωτίσσης 115, 151 24 Μαρούσι |T: 210 8774200 | F: 210 6801160 | E: [email protected] www.dimand.gr (δ) Ένας σημαντικός αριθμός ακινήτων παραδίδεται μισθωμένος, με σημαντικότερο μισθωτή την Alpha Bank., ενώ τα υπόλοιπα προορίζονται εν μέρει για ανακατασκευή και επανατοποθέτηση στην αγορά προς εκμετάλλευση, και εν μέρει προς πώληση. (ε) Η διαχείριση του χαρτοφυλακίου θα αναληφθεί κατ’ αποκλειστικότητα από την Alpha Αστικά Ακίνητα Α.Ε. και η αξιοποίηση των ακινήτων προς ανακατασκευή και επανατοποθέτηση από την Dimand σε συνεργασία με την Alpha Αστικά Ακίνητα Α.Ε. Η εν λόγω συμφωνία αποτελεί την μεγαλύτερη μεταβίβαση χαρτοφυλακίου ακινήτων (αμιγώς) στον χώρο του ελληνικής κτηματαγοράς κατά τα τελευταία χρόνια, η δε Dimand προσβλέπει στην ανάδειξη σημαντικών υπεραξιών από την εν μέρει αξιοποίηση και εκμετάλλευση και εν μέρει διάθεση αυτού (του χαρτοφυλακίου).

Σε εύθετο χρόνο θα πραγματοποιηθεί αναλυτική παρουσίαση προς το επενδυτικό κοινό σχετικά με την συναλλαγή και το επιχειρηματικό σχέδιο αξιοποίησης του χαρτοφυλακίου ακινήτων. Σύμβουλοι του Επενδυτή για την συναλλαγή ήταν από κοινού οι: PriceWaterhouseCoopers (χρηματοοικονομικός σύμβουλος), DLA Piper (νομικός σύμβουλος για θέματα αλλοδαπού δικαίου) και Ποταμίτης-Βεκρής (νομικός σύμβουλος για θέματα Ελληνικού δικαίου). Τέλος η Dimand θα ήθελε να ευχαριστήσει τόσο την Alpha Bank για την εμπιστοσύνη της, όσο και την Premia για την από κοινού προσπάθεια και συνεργασία.

Διαβάστε επίσης:

Οι επενδύσεις στην πλατεία Ομόνοιας αναβιώνουν την παλιά της αίγλη

Ακρίβεια και επιτόκια βαραίνουν την κτηματαγορά

«Βροχή» έπεσαν οι ενστάσεις για μειώσεις αντικειμενικών αξιών από Δήμους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:45