ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 23:47
MENU CLOSE

Bρετανία: Ανησυχία για 35.000 εργαζόμενους σε τηλεόραση και κινηματογράφο

22.02.2023 11:27

Αίσθημα έντονης ανησυχίας και εργασιακής επισφάλειας επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο κλάδο της οπτικοακουστικής δημιουργίας, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε ετήσια έρευνα που διενήργησε η φιλανθρωπική οργάνωση Looking Glass το ένα πέμπτο εκείνων που πήραν μέρος σε αυτή και αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα (2.000 ατόμων) του πληθυσμού, ο οποίος βιοπορίζεται μέσα από τον συγκεκριμένο κλάδο επαγγελματικής δραστηριότητας, δήλωσε ότι «μόλις τα βγάζει πέρα», το 41% ότι «τα πάει καλά» και μόλις 21% των ερωτηθέντων απάντησε ότι «ζει άνετα».

Η πλειονότητα (75%) των εργαζομένων «ανησυχεί για το μελλοντικό εισόδημα», ενώ τρείς στους δέκα (27%) δήλωσαν ότι πρέπει να κάνουν και δεύτερη δουλειά, εκτός κλάδου, για «να τα βγάλουν πέρα».

Η έρευνα παρουσιάστηκε καθώς η κρίση του κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο επιδεινώνεται, με τις τιμές να εκτοξεύονται στα ύψη, γεγονός που σαφώς επηρεάζει έναν κλάδο εργαζομένων ο οποίος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την περιστασιακή, ανεξάρτητη εργασία, αν και ο αριθμός που αισθάνεται ότι η δουλειά του είναι ασφαλής βελτιώθηκε στην πραγματικότητα από 23% το 2021 σε 28% φέτος.

Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά στατιστικά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10,1%, σημειώνοντας μικρή πτώση, αλλά παραμένοντας κοντά σε υψηλό των προηγούμενων 40 ετών.

Οι ηγέτες του βιομηχανικού κλάδου έχουν προειδοποιήσει για τον αντίκτυπο της κρίσης στο κόστος ζωής και ήδη οι πολίτες αισθάνονται την πίεση, με τους προϋπολογισμούς να μειώνονται, ενώ οι τιμές αυξάνονται.

Παρα τις δυσχερείς συνθήκες που αναπτύσσονται η έρευνα κατέγραψε βελτίωση στον τομέα ψυχικής υγείας του κλάδου.

Οκτώ στους δέκα που πήραν μέρος στην έρευνα συμφωνούν ότι αισθάνονται αλλαγή, με θετικό πρόσημο, στην κουλτούρα και την συμπεριφορά του οπτικοακουστικού κλάδου.

Το πρώτο «Looking Glass» που δημοσιεύθηκε το 2019 (με αφορμή και την Πανδημία) , αποτέλεσε το έναυσμα για την αποκαλούμενη τότε «Επείγουσα κατάσταση ψυχικής υγείας», όταν διαπιστώθηκε ότι περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες είχαν σκεφτεί να αυτοκτονήσουν και η πλειοψηφία είχε αντιμετωπίσει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα.

Ακατάλληλο εργασιακό περιβάλλον για την ψυχική υγεία

Η σημερινή έρευνα σημείωσε μικρές βελτιώσεις και μια αυξητική τάση για αλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των ατόμων που ανέφεραν «κακή ψυχική υγεία» από 29% σε 24%, λιγότεροι σκέφτονται να εγκαταλείψουν τον κλάδο λόγω ανησυχιών για την ψυχική υγεία (μείωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, σε 60%), ενώ το ποσοστό αυτοκτονιών έπεσε στο 29% – αν και το τελευταίο παραμένει πολύ πάνω από τον εθνικό μέσο όρο.

Πάντως παραμένει εξαιρετικά χαμηλό το ποσοστό (11%) εκείνων που πιστεύουν ότι ο κλάδος του κινηματογράφου και της τηλεόρασης είναι ένα «ψυχικά υγιές μέρος για να εργαστεί κανείς».

Στο μεταξύ υψηλό, αν και με τάση αποκλιμάκωσης, παραμένει το ποσοστό εμπειριών εκφοβισμού, παρενόχλησης και διακρίσεων. Από το 53% το 2021 διαμορφώθηκε σε 46% φέτος, αλλά εκφράστηκαν ανησυχίες ότι πολλά από αυτά τα περιστατικά δεν αναφέρονται.

Διαβάστε επίσης

Πως είδε ο κυβερνητικός τύπος την αποχώρηση Καραμανλή: Από πρωτοσέλιδο έως μονόστηλο (Photos)

Τα βραβεία του ΠΣΑΤ στους δημοσιογράφους του αθλητικού ρεπορτάζ

Masterchef: Η παίκτρια από τα… παλιά που «εισέβαλε» στο ριάλιτι (Video)

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42
Exit mobile version