search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 00:58
MENU CLOSE

Βρετανία: Κλυδωνίζεται από πολιτική κρίση και υψηλό πληθωρισμό

19.10.2022 16:44
London bus_new

Σε αχαρτογράφητα νερά η βρετανική οικονομία μετά το Brexit και την παρατεταμένη πολιτική κρίση, με την Λιζ Τρας να δηλώνει μαχήτρια και όχι ρίψασπις, αλλά να είναι με το ένα πόδι έξω από την πρωθυπουργία.

Την ίδια ώρα, νέο άλμα σε υψηλό 40ετίας έκανε ο πληθωρισμός στη Βρετανία με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στη χώρα να φθάνει στο 10,1% τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, από 9,9% τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις από την ανάλυση του Reuters.

Ο πληθωρισμός κατέγραψε σημαντική άνοδο από την αρχή της χρονιάς στη Βρετανία μέχρι και τον Σεπτέμβριο λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων κατά 14,6% σε ετήσια βάση, των μεταφορών (+10,9% σε σύγκριση με πέρυσι), και εκείνων των επίπλων και των οικιακών προϊόντων (+10,8%) καθώς η κρίση της ακρίβειας συνεχίζει να ασκεί πιέσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενόψει ενός ακόμα πιο δύσκολου χειμώνα την ώρα που η πλειοψηφία των πολιτών αποδοκιμάζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Τρας.

Σε αυτό το κλίμα η τιμή της στερλίνας υποχώρησε έναντι του δολαρίου στα 1,1289 δολάρια, ενώ νωρίτερα ήταν στα 1,1330 δολάρια. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δίνονται στη δημοσιότητα ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας σχεδιάζει να προχωρήσει από την 1η Νοεμβρίου στην πώληση κρατικών ομολόγων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, ανέφερε σε δήλωσή του ότι θα είναι προτεραιότητα «η βοήθεια προς τους πιο ευάλωτους» καθώς η Βρετανία αντιμετωπίζει υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, μαζί με «παροχή ευρύτερης οικονομικής σταθερότητας και ώθηση μακροπρόθεσμης ανάπτυξης που θα βοηθήσει όλους». Ο ρυθμός πληθωρισμού του Σεπτεμβρίου υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της πληθωριστικής κρίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και έρχεται καθώς η χώρα πασχίζει να ξεπεράσει μια περίοδο οικονομικής αστάθειας.

Τη Δευτέρα ο Χαντ ξήλωσε την πλειονότητα των φορολογικών περικοπών που είχε εισηγηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου ο προκάτοχός του, Κουάζι Κουαρτένγκ και η πρωθυπουργός Λιζ Τρας ζήτησε συγγνώμη για τα «λάθη» που προκάλεσαν σοβαρές αναταράξεις στις αγορές, αλλά παραμένουν τα ερωτηματικά σχετικά με το πόσο καιρό θα παραμείνει στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Βρετανοί πολίτες δηλώνουν «απαισιόδοξοι» με την ακρίβεια σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης με το 84% να λέει ότι ξόδεψε τα ίδια ή περισσότερα σε παντοπωλεία τους τελευταίους τρεις μήνες, σύμφωνα με την McKinsey & Company. «Το επίπεδο του πληθωρισμού ήδη οδηγεί τους καταναλωτές να σκέφτονται διαφορετικά για τα Χριστούγεννα με το 58% να σχεδιάζει να μειώσει τις δαπάνες για τα Χριστούγεννα και το 8% να μην σχεδιάζει να κάνει καθόλου ψώνια», δήλωσε η Samantha Phillips, συνεργάτης της McKinsey.

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: Κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες – Προ των πυλών η μάχη της Χερσώνας

Δεδομένη η επόμενη πανδημία – Μπορεί να προέλθει από την Αρκτική και τους παγετώνες που λιώνουν (Photos/Videos)

Ιράν: Θριαμβευτική υποδοχή στην αθλήτρια που αγωνίστηκε χωρίς μαντίλα στη Σεούλ (photos/videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 00:52