search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 08:31
MENU CLOSE

Τουρκία: Ο φόβος ενός μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη ρυθμιστικός παράγοντας στις επικείμενες εκλογές

14.03.2023 06:00
tourkia-seismos-1new

Ο Μεσούτ Μουταλίμπογλου μπαίνει στο υπνοδωμάτιο του σπιτιού του και βάζει το κλειδί του αυτοκινήτου στη ρωγμή που υπάρχει στον τοίχο- είναι τόσο μεγάλη που  το κλειδί γυρίζει. Με μια κίνηση του καρπού του κομμάτια γύψου πέφτουν στο πάτωμα.

Ο Μεσούτ Μουταλίμπογλου εξηγεί ότι ζει με τον φόβο πως το σπίτι θα καταρρεύσει και γι αυτό αποφάσισε να ψάξει για άλλη κατοικία. Η οικοδομή ελέγχθηκε μετά τους σεισμούς στη νότια Τουρκία και κρίθηκε επικίνδυνη. Παρόλο που ο Μεσούτ Μουταλίμπογλου ζει στην Κωνσταντινούπολη, πολύ μακριά από το επίκεντρο των τελευταίων σεισμών, όλοι στην Τουρκία φοβούνται ένα χτύπημα του Εγκέλαδου, που μπορεί να είναι συντριπτικό.

Η Κωνσταντινούπολη ζει με τον φόβο ενός σεισμού, μετά το πλήγμα που δέχτηκε η νότια Τουρκία, που στοίχισε την ζωή 50 χιλιάδων ανθρώπων. Η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, με πληθυσμό περίπου 15 εκατομμυρίων, βρίσκεται πάνω στο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, που οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι πριν από το 2030 θα δώσει έναν πολύ μεγάλο σεισμό.

Τρέχουν να προλάβουν, αλλά…

Περίπου το 70% των κτηρίων χτίστηκαν πριν αλλάξουν οι οικοδομικοί κανόνες, μετά τον σεισμό του 1999 και γι αυτό δεν θεωρούνται ασφαλή. Μόλις πριν από τρεις μήνες μία μελέτη ανέφερε ότι αν γίνει εκεί ένας μεγάλος σεισμός θα μπορούσαν να υπάρξουν 90.000 νεκροί. Και μετά τους σεισμούς στη νότια Τουρκία οι αρμόδιες υπηρεσίες σπεύδουν να κάνουν ελέγχους και να προετοιμαστούν για το χειρότερο σενάριο.

Ο Μεσούτ Μουταλίμπογλου γνωρίζει ότι οι πάντες διαισθάνονται τον κίνδυνο. Εξάλλου μόλις επέστρεψε από το Καραμάνμαρας, της νότιας Τουρκίας, όπου έχασε συγγενείς του από τον σεισμό. Και με δάκρια αφηγείται στο BBC τις εικόνες που αντίκρισε. «Είναι τρομερή κατάσταση. Δεν μπορούσαμε να φτάσουμε στο Καραμάνμαράς για τρεις μέρες λόγω του χιονιού κι όταν φτάσαμε είδαμε παντού ερείπια. Δεν μπορώ να το περιγράψω. Ελπίζω ο Θεός να μην μας κάνει να ξαναζήσουμε κάτι τέτοιο», λέει.

Μετά τους σεισμούς στη νότια Τουρκία ο Δήμος της Κωνσταντινούπολης δέχτηκε πάνω από 100.000 αιτήσεις για έλεγχο ασφαλείας στα κτήρια. Η λίστα αναμονής είναι για τρεις μήνες, ίσως και περισσότερους.

Η διαδικασία για τις αποζημιώσεις όσων έχουν κτήρια που παρουσιάζουν προβλήματα είναι μακρά και δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσες οικοδομές κρίνονται επικίνδυνες. Γι αυτό πολλοί αποφεύγουν να ζητήσουν έλεγχο των κτηρίων.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των αρχών έχει υποσχεθεί ότι θα εκπαιδευτούν εθελοντές για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και θα καταρτισθούν σχέδια για την δημιουργία  χώρων προσωρινής φιλοξενίας όπου θα μπορούν να στεγαστούν 4,5 εκατομμύρια άτομα μετά από έναν μεγάλο σεισμό. Αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης δεν θεωρούν επαρκείς τις προετοιμασίες.

Κτήρια – εφιάλτες, που μπορεί να «μιλήσουν» στην κάλπη

Ο Δρ. Κουρτουλούς Ατασεβέρ, μηχανικός στο επάγγελμα, επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλά κτήρια που έχουν χτιστεί με κακής ποιότητας υλικά, δεν έχουν τις απαραίτητες κολώνες και σε πολλά έχουν γίνει αυθαιρεσίες που είναι επικίνδυνες για την στατικότητα.

Αυτό σημαίνει ότι και στην παραμικρή δόνηση τα κτήρια αυτά υφίστανται πιέσεις που συσσωρεύονται και αν γίνει μεγάλος σεισμός δεν θα αντέξουν.

Οι αρχές θέλουν να αναπτύξουν μια οπτική ίνα μήκους 50 χιλιομέτρων που ελπίζουν ότι θα δώσει εγκαίρως κάποια προειδοποίηση για έναν πιθανό σεισμό. Αλλά σε μια τόσο τεράστια πόλη είναι δύσκολο να συντονιστεί ένα σχέδιο διαφυγής των κατοίκων, ακόμα κι αν ειδοποιηθούν εγκαίρως για επικείμενο σεισμό.

Καθώς οι εικόνες της καταστροφής στη νότια Τουρκία εξακολουθούν να κυριαρχούν στις τηλεοπτικές οθόνες οι ανησυχίες για το τι μπορεί να συμβεί στην Κωνσταντινούπολη είναι έντονες. Και μόλις δύο μήνες πριν από τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές αυτός ο φόβος είναι ένα θέμα που αφορά τους πάντες- πολίτες και πολιτικούς.

Το συντριπτικό πλήγμα του Εγκέλαδου στη νότια Τουρκία, ο φόβος για τις συνέπειες ενός σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και η οικονομική κρίση που περνά η χώρα είναι τα θέματα που μπορεί να καθορίσουν την συμπεριφορά του εκλογικού σώματος. Πολλοί εκφράζουν θυμό και δυσαρέσκεια για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και το ερώτημα είναι πώς αυτό θα αποτυπωθεί στην κάλπη. Οι μετασεισμοί δεν είναι μόνο ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά στην Τουρκία έχουν και πολιτικές διαστάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Επιχειρηματικό δαιμόνιο: Μετέφερε ένα Boeing 737 στην αυλή του και το έκανε… AirBnB (video)

Πωλείται το «παλάτι» που έμενε η Τζάκι Κένεντι – Μόλις… 26,5 εκατ. δολάρια (Video)

Μπάιντεν για τραπεζικό σύστημα: «Είναι ασφαλές – Οι καταθέσεις σας θα είναι εκεί όταν τις χρειαστείτε» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 08:31