search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 04:59
MENU CLOSE

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση κόλαφος για την Ελλάδα – «Αξιολογείται» λέει η κυβέρνηση – Για διεθνή διασυρμό μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ

23.03.2023 19:10
poreia-athina-astynomia-tempi-new

Αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης αποτέλεσε η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρντμεντ για την Ελλάδα και τη κατάσταση της χώρας σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου, που καταγράφει μια ζοφερή εικόνα για τη χώρα.

Για την έκθεση ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια του briefing και ειδικότερα για την αστυνομική βία, καθώς και για τα περιστατικά τραυματισμού φωτορεπόρτερ που κάλυπταν τις διαδηλώσεις. Ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος σε αυτά τα περιστατικά, απάντησε πως αφού υπήρξαν καταγγελίες, λογικά θα υπάρχουν και έρευνες, ωστόσο δήλωσε πως δεν γνωρίζει κάτι συγκεκριμένο και πως θα επανέλθει με απαντήσεις.

Σχετικά με την έκθεση απάντησε πως όπως όλες οι άλλες (εκθέσεις) αξιολογούνται από την κυβέρνηση η οποία διατυπώνει τις ενστάσεις ή τις απαντήσεις της. Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην επιτροπή PEGA και την επίσκεψη που είχε κάνει στην Ισπανία πριν λίγο καιρό ενώ σε ερώτηση του δημοσιογράφου «Τι σχέση έχει η PEGA με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ;», φανερά αμήχανος παραδέχτηκε ότι «δεν έχει καμία σχέση (…) απλά επειδή το έχετε θέσει πολλές φορές».

Τσαπανίδου: Ο Μητσοτάκης έταξε εθνική αναγέννηση και μας οδηγεί σε εθνική ταπείνωση

Για διεθνή διασυρμό της χώρας και μάλιστα την παραμονή της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου κάνει λόγο η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου σε σχόλιο για την έκθεση του Στέητ Ντιπάρτμεντ για την κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη χώρα. «Υποσχέθηκαν εθνική αναγέννηση και μας οδηγούν σε εθνική ταπείνωση» προσθέτει.

Αναλυτικά η δήλωση της Πόπης Τσαπανίδου:

«Αναρωτιέμαι πώς αισθάνονται οι αυτουργοί της κακοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ενημέρωσης στην Ελλάδα, που περιγράφεται με τα πιο μελανά χρώματα όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Όσα αναφέρει η έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν αποτελούν είδηση για μας. Τα ξέραμε και τα ζούμε.

Είδηση είναι ο διεθνής διασυρμός της χώρας, παραμονές της εθνικής μας γιορτής, από μια κυβέρνηση και ένα πρωθυπουργό, που υποσχέθηκαν εθνική αναγέννηση και μας οδηγούν σε εθνική ταπείνωση. Πιστεύω ότι όποιος διαβάσει την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συμφωνήσει ότι δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα. Δεν πάει άλλο»!

Δήλωση έκανε όμως και ο τ. πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Βούτσης. Όπως αναφέρει, «πρόκειται για μία έκθεση-χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία της έκφρασης, τις υποκλοπές και τις επαναπροωθήσεις». 

Παράλληλα θέτει το ερώτημα, «ήταν και είναι τυχαίο ότι ποτέ και σε καμία συνέντευξη του, εδώ και 4 χρόνια, δεν ρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης για οποιοδήποτε από αυτά τα σοβαρά ζητήματα που πλήττουν ευθέως το κράτος δικαίου στην Ελλάδα»;

Με έκθεση του… 2018 απαντά η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου απάντησε στη δήλωση της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, τονίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «βρήκε άλλο ένα εύρημα για να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση».

Πιο αναλυτικά η δήλωση του κ. Οικονόμου

«Ένας απεγνωσμένος και ασυγκράτητος ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει τον πολακισμό και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εικόνα της πατρίδας μας στο διεθνές προσκήνιο. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ – χωρίς γνώση και ταυτόχρονα διαστρεβλώνοντας πλήρως την αλήθεια- θέλει να πιστέψουμε πως στην ετήσια έκθεση του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα βρήκε άλλο ένα «εύρημα» για να αντιπολιτευτεί την Κυβέρνηση, αδιαφορώντας αν στην προσπάθεια του αυτή πλήττει την πατρίδα. Παραβλέπει φυσικά ότι παρόμοια και χειρότερα κατέγραφαν οι εκθέσεις αυτές και στα χρόνια που κυβερνούσε ο κ. Τσίπρας

Προς ενημέρωση της κ. Τσαπανίδου και υπενθύμιση του λοιπού ΣΥΡΙΖΑ παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία από την έκθεση σχετικά με το 2018,  επί διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα, όπου το State Department επισημαίνει ήδη στην πρώτη σελίδα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται «καταγγελίες για επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο, διαφθορά και βία που είχε ως στόχο μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, και πρόσφυγες γυναικόπαιδα», ενώ στην έκθεση καταγράφονται επίσης επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε διάφορους τομείς.

Στην ενότητα που αφορά βασανισμούς και απάνθρωπη συμπεριφορά, η έκθεση για το 2018 σημειώνει πως «έχουν γίνει αναφορές για κακομεταχείριση μεταναστών, αιτούντων άσυλο, διαδηλωτών και Ρομά, περιλαμβανομένων παιδιών, σε αστυνομικά κέντρα και δομές κράτησης». 
 
«Οι συνθήκες στις φυλακές και στα κέντρα κράτησης, περιλαμβανομένων των κρατητηρίων, δεν ευθυγραμμίζονταν σταθερά με τα εθνικά και τα διεθνή στάνταρ», σημειώνει χαρακτηριστικά το State Department.

Στο κεφάλαιο που αναφέρεται σε αυθαιρεσίες, σημειώνει ότι το 2018 «ΜΚΟ ανέφεραν περιστατικά βίας εκ μέρους δυνάμεων ασφαλείας με ρατσιστικό κίνητρο ή κίνητρο το μίσος», προσθέτοντας πως το 2017 οι εποπτικές υπηρεσίες κατέγραψαν 117 καταγγελίες κατάχρησης εξουσίας από δυνάμεις της τάξης.

Στο σκέλος της έκθεσης για τις ελευθερίες, αναφέρεται ότι «δημοσιογράφοι υπήρξαν θύματα σωματικών επιθέσεων, παρενόχλησης ή λόγω της δουλειάς τους σε τουλάχιστον επτά περιπτώσεις». Παρεμφερή ζητήματα καταγράφονται και στις εκθέσεις των άλλων χρόνων που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ας σταματήσει λοιπόν η σπέκουλα. Η Ελλάδα είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Προβλήματα που παρουσιάζονται σε διάφορους τομείς αντιμετωπίζονται υπό αυτό το πρίσμα, όπως καταγράφεται και στις ενδελεχείς και καλά τεκμηριωμένες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων οργανισμών που σημειώνουν την πρόοδο που συντελείται. H ίδια η έκθεση του State Department άλλωστε αναφέρει ότι:  «η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την τιμωρία αξιωματούχων που διέπραξαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή εμπλέκονταν σε υποθέσεις διαφθοράς, είτε στις δυνάμεις ασφαλείας είτε αλλού στη δημόσια διοίκηση και την κυβέρνηση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας τις μεθόδους του πολακισμού κατά γράμμα, συνεχίζει μαινόμενος να ψάχνει τρόπους για να πλήξει την Κυβέρνηση, χωρίς να συγκινείται από το γεγονός ότι έτσι πλήττει την ίδια την πατρίδα μας.

Τι αναφέρει η έκθεση

Η έκθεση 43 σελίδων αποτελεί μέρος των ετήσιων «Country Reports on Human Rights Practices» που εκδίδουν οι ΗΠΑ.

Σε αυτή καταγράφονται τα σκάνδαλα των υποκλοπών και της λίστας Πέτσα, τα περιστατικά αστυνομικής βίας, η δολοφονία του ανήλικου Ρομά Κώστα Φραγκούλη, η βία κατά μεταναστών και προσφύγων και η καταπάτηση ελευθεριών του Τύπου και άλλα πολλά.

Η έκθεση είναι χωρισμένη σε κεφάλαια όπως ο σεβασμός στην ακεραιότητα του ατόμου, η διαφθορά και η έλλειψη διαφάνειας, οι διακρίσεις, τα δικαιώματα των εργαζομένων, ο σεβασμός των ελευθεριών, ενώ υπάρχουν και υποενότητες όπως η ελευθερία της έκφρασης, οι συνθήκες κράτησης και η έμφυλη βία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες από αυτές τις κατηγορίες η Ελλάδα παίρνει εξαιρετικά χαμηλό βαθμό, θυμίζοντας περισσότερο τριτοκοσμική χώρα.

Αστυνομική βία

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι «δυνάμεις ασφαλείας διέπραξαν καταχρηστικές πρακτικές» με τους συντάκτες να επικαλούνται αναφορές για κακομεταχείριση και κακοποίηση από πλευράς αστυνομίας φυλετικών και εθνοτικών μειονοτήτων, ενώ υπάρχει ειδική αναφορά στη δολοφονία του Ρομά Κώστα Φραγκούλη από αστυνομικό. Παρατίθεται και η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τη σωρεία καταγγελιών για αστυνομική βία, ενώ στηλιτεύει τις άθλιες συνθήκες για τους κρατούμενους στις φυλακές. 

Υποκλοπές

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει εκτενή αναφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών σημειώνοντας ότι «το Σύνταγμα και ο νόμος απαγορεύουν τέτοιες ενέργειες, αλλά υπήρξαν αναφορές περιπτώσεων στις οποίες η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε αυτές τις απαγορεύσεις». Αναφέρεται ονομαστικά στις περιπτώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη, του Θανάση Κουκάκη και του Τάσου Τέλογλου. 

Μετανάστες

Η έκθεση καταγράφει την κακομεταχείριση μεταναστών χωρίς έγγραφα, αιτούντων άσυλο αναφέροντας τις καταγγελίες για βίαιες και επικίνδυνες τακτικές είτε πρόκειται για ξυλοδαρμούς είτε για παράνομες επαναπροωθήσεις.

«Υπήρχαν αναφορές και καταγγελίες από μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς σχετικά με τις αποτυχίες της κυβέρνησης να διερευνήσει αποτελεσματικά τους ισχυρισμούς για καταχρηστικές ενέργειες, αστυνομικές πρακτικές και αναγκαστικές επιστροφές αιτούντων άσυλο» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΜΜΕ

Στην έκθεση καταγράφεται περιορισμός στην ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία του Τύπου είτε μέσω επιβολής ή απειλής επιβολής ποινικής νομοθεσίας για συκοφαντία και δυσφήμηση.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στην έκθεση της Κομισιόν που εξέφραζε τις ανησυχίες της για τη λίστα Πέτσα, αλλά και για κυβερνητική διαπλοκή με τα μέσα ενημέρωσης, ενώ υπογραμμίζονται και οι περιορισμοί που προκύπτουν από τη νομοθεσία περί «ψευδών ειδήσεων».

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ εναντίον Λοβέρδου μετά τα «καρφιά» στον Ανδρουλάκη

Μάντζος: Ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι σε αντιστοιχία με το διογκούμενο ρεύμα των πολιτών που ζητά αλλαγή σελίδας

Ξέπλυμα χρήματος: Την κλήση Βουρλιώτη στη Βουλή ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από αποκάλυψη για υπουργό και σύμβουλο στο Μαξίμου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01