search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 15:12
MENU CLOSE

Χάος στο Ισραήλ – Γενική απεργία και πιέσεις για ακύρωση της δικαστικής μεταρρύθμισης Νετανιάχου (Photos/Videos)

27.03.2023 16:22
israel_demonstration_new

Τα πάντα στο Ισραήλ έχουν παγώσει από την ιστορικών διαστάσεων γενική απεργία που κηρύχθηκε, για να ασκηθούν πιέσεις στον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου να πάρει πίσω τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στο δικαστικό σύστημα.

Σύμφωνα με την Haaretz, ο Νετανιάχου είχε επαφές με τους ηγέτες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του και δείχνει έτοιμος να παγώσει τις μεταρρυθμίσεις. Αναμένεται μάλιστα να κάνει σχετικές ανακοινώσεις αργότερα σήμερα.

Ωστόσο, νωρίτερα ο Νετανιάχου σε συνέντευξη που έδωσε στο Fox News έδειξε αμετακίνητος, και υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα «διορθώνουν» την ισραηλινή δημοκρατία.

Γενική απεργία ιστορικών διαστάσεων

Τα συνδικάτα κήρυξαν γενική απεργία παγώνοντας τις μεταφορές και τις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ προγραμματίζονται μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Λόγω της απεργίας έχουν καθηλωθεί όλα τα αεροσκάφη και δεν γίνονται πτήσεις από και προς το Ισραήλ, ενώ έχουν δέσει κάβους και όλα τα πλοία.

Την πρωτοβουλία για την γενική απεργία είχε η εργατική συνομοσπονδία Histadrut, την οποία ακολούθησαν κι άλλα συνδικάτα που αντιπροσωπεύουν τους περισσότερους κλάδους της οικονομίας.

«Σταματήστε αυτή την διαδικασία πριν να είναι πολύ αργά», προειδοποίησε ο επικεφαλής της συνομοσπονδίας εργατών, Άρνον Μπαρ Νταβίντ,  τονίζοντας ότι αν ο Νετανιάχου δεν κάνει πίσω θα ακολουθήσουν κι άλλες, μεγαλύτερες κινητοποιήσεις.

Καταδίκη Νετανιάχου από τον Εχούντ Μπάρακ

Η κυβέρνηση Νετανιάχου προσπαθεί να μετατρέψει το Ισραήλ «σε δικτατορία», προειδοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Εχούντ Μπάρακ, προσθέτοντας: «είναι η πιο σοβαρή κρίση που έχουμε στο Ισραήλ τα τελευταία 75 χρόνια. Είναι απειλή για τη δημοκρατία μας και τον τρόπο ζωής».

Ο Μπάρακ, που διαδέχτηκε τον Νετανιάχου στην πρωθυπουργία το 1999 και στη συνέχεια υπηρέτησε ως υπουργός άμυνας της κυβέρνησής του για τέσσερα χρόνια, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «οι ενέργειές του δεν έχουν νομιμοποίηση». «Υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία έναντι αυτών που χρησιμοποιούν τα εργαλεία που τους δίνει η δημοκρατία για να την καταστρέψουν από τα μέσα», πρόσθεσε ο Μπάρακ.

Βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ δήλωσε ότι ο δικηγόρος του Νετανιάχου τον απείλησε ότι θα σταματήσει να τον εκπροσωπεί και εκτίμησε ότι αυτός είναι ένας λόγος για να κάνει πίσω ο πρωθυπουργός.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον έκλεισε και δεν προσφέρονται υπηρεσίες, καθώς το προσωπικό συμμετέχει στις απεργίες που κηρύχθηκαν στο Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης:

Βόρεια Κορέα: Lockdown σε πόλη γιατί… κλάπηκαν 653 σφαίρες – Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν άρει τα μέτρα μέχρι να βρεθούν όλες

Ορλάντο Μπλουμ: Συνάντηση με Ζελένσκι – Οι αστέρες που είναι στο πλευρό των Ουκρανών (Video)

Nord Stream: Θέμα αποζημιώσεων για το σαμποτάζ ανοίγει η Μόσχα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 15:10