search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 02:52
MENU CLOSE

Κορωνοϊός: Μάσκες τέλος στα μέσα μεταφοράς – Πού παραμένουν υποχρεωτικές

27.03.2023 10:13
maksa new

Παρελθόν είναι πλέον οι μάσκες προστασίας από τον κορωνοΪό στα μέσα μεταφοράς. Σύμφωνα με νέο ΦΕΚ που εκδόθηκε καταργούνται και τα rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι την άρση μέτρων για τον κορωνοϊό είχε εισηγηθεί το υπουργείο Υγείας στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων την περασμένη εβδομάδα.

Τα μέτρα που αίρονται είναι τα εξής: 

-η αυτοαπομόνωση των 5 ημερών σε περίπτωση ασθένειας

-η μάσκα στα ΜΜΜ, ταξί, φαρμακεία

-τα υποχρεωτικά τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους (πλην των δομών υγείας)

Που μένουν υποχρεωτικές οι μάσκες

Σύμφωνα με το ΦΕΚ τα rapid test και οι μάσκες μένουν υποχρεωτικά:

Το ανεμβολίαστο ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό σε δομές του, θα πρέπει να διενεργούν δυο rapid test με δικά τους έξοδα την εβδομάδα καθώς και οι συνοδοί ασθενών σε νοσοκομεία.

Σε νοσοκομεία και δομές:

Για το ανεμβολίαστο ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό που επιστρέφει στις δομές ισχύουν τα εξής μέτρα:

 Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95 ή ΚΝ95)

 Διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο (2) φορές την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη.

Στην περίπτωση που το προσωπικό αυτό νοσήσει από κορωνοϊό COVID-19, για το χρονικό διάστημα ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης, υποχρεούται σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία (1) φορά την εβδομάδα με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη.

Μετά το πέρας ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης, το εν λόγω προσωπικό υποχρεούται στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου.

Υποχρεωτικό rapid test

Αναλυτικά υποχρεωτικό rapid test και χρήση μάσκας σε:

 Πραγματοποίηση προγραμματισμένων (τακτικών) χειρουργείων σε ποσοστό το οποίο καθορίζεται από τον εκάστοτε υγειονομικό σχηματισμό (Νοσοκομεία, Υγειονομικές Περιφέρειες κ.λπ.).

 Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορoνοϊό COVID-19.

Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 7. Ο τρόπος εφαρμογής του παρόντος εξειδικεύεται, αντιστοίχως, από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

Ασθενείς που εισάγονται-νοσηλεύονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας υπόκεινται σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο ως ακολούθως:

 Οι ασθενείς που εισάγονται με τακτικό εισιτήριο (προγραμματισμένη εισαγωγή) προσέρχονται με PCR που διενεργήθηκε έως σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν την προγραμματισμένη εισαγωγή τους.

 Οι ασθενείς που εισάγονται εκτάκτως (έκτακτη εισαγωγή) υπόκεινται άμεσα σε rapid test και παράλληλα σε PCR την πρώτη ημέρα της εισαγωγής-νοσηλείας τους.

 Και στις δύο ως άνω περιπτώσεις ο έλεγχος επαναλαμβάνεται με rapid test ανά επτά (7) ημέρες.

 Ασθενείς που εισάγονται με εισιτήριο μίας (1) ημέρας για χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία υπόκεινται σε επαναλαμβανόμενο εργαστηριακό έλεγχο [PCR ανά εβδομήντα δύο (72) ώρες ή rapid test ανά σαράντα οκτώ (48) ώρες] για κάθε ημέρα που εισάγονται.

 Από τις ανωτέρω υποχρεώσεις εξαιρούνται ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.

 Απαγόρευση επισκεπτηρίου. Εξαιρετικά για τους ψυχιατρικούς ασθενείς επιτρέπεται το επισκεπτήριο με έναν(1) επισκέπτη ανά ασθενή υπό την προϋπόθεση διενέργειας εργαστηριακού ελέγχου [PCR εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών ή rapid test εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών] πριν την επίσκεψη.

 Ένας (1) συνοδός ανά ασθενή. Ειδικώς για ασθενείς που δεν δύνανται να αυτοεξυπηρετηθούν επιτρέπεται ένας (1) συνοδός ανά ασθενή που δύναται να εναλλάσσεται. Εξαιρετικά για τους παιδιατρικούς ασθενείς επιτρέπονται έως δύο (2) συνοδοί.

 Για τους συνοδούς ασθενών ή νοσηλευόμενων ασθενών ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

 Οι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 7 και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 7, συνοδοί ασθενών δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.

 Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.

 Oι συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών, ανεξαρτήτως της κατάστασης εμβολιασμού ή νόσησης, υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο [PCR εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών ή rapid test εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών] πριν την είσοδό τους σε κάθε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας. Ο εργαστηριακός έλεγχος (PCR ή rapid test) επαναλαμβάνεται ανά τρεις (3) ημέρες.

 Στις ανωτέρω περιπτώσεις, τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων επιβεβαιώνονται μέσω της ειδικής εφαρμογής Covid Free GR

 Από τις ανωτέρω υποχρεώσεις εξαιρούνται οι συνοδοί ασθενών που προσέρχονται σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

 Δυνατότητα λήψης περαιτέρω μέτρων για την πρόληψη διασποράς με εισήγηση της οικείας Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων προς τη διοίκηση του νοσοκομείου ή της κλινικής ή του κέντρου αποκατάστασης.

 Η είσοδος ιατρικών επισκεπτών και φαρμακοϋπαλλήλων σε νοσοκομεία, κλινικές και κέντρα αποκατάστασης επιτρέπεται μόνο για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 7 με την πρόσθετη προϋπόθεση της υποχρεωτικής επίδειξης βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για κορΟνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 7, πριν την επίσκεψή τους.

Κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας για ηλικιωμένους, χρονίως πάσχοντες και άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ)

• Οι υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης για άτομα με αναπηρία οφείλουν να τηρούν τους κανόνες λειτουργίας, τις απαιτήσεις και τις διαδικασίες
• Στη δυναμικότητα των δομών συμπεριλαμβάνονται και όσοι παρέχουν εθελοντική εργασία.
• Για το ανεμβολίαστο ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό που επιστρέφει σε όλες τις δομές

Ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας, ήτοι:

(α) Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
(β) Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων
(γ) Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι, χρονίως πάσχοντες ή άτομα με αναπηρία.
(δ) Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων
(ε) Οικοτροφεία

Οι εργαζόμενοι σε δομές υγείας και κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους υποχρεούνται σε διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο (2) φορές την εβδομάδα, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορoνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια.

Διαβάστε επίσης

Πάσχα: Πότε θα κλείσουν τα σχολεία

Ασπρόπυργος: Αιματηρή απόπειρα βιασμού με θύμα 18χρονη – Της επιτέθηκε, αντιστάθηκε και τη χτύπησε στο κεφάλι

Καιρός σήμερα: Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09