search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 16:31
MENU CLOSE

Μήνυμα κατά του πολέμου από Καμπότζη: 42χρονος μετατρέπει κάλυκες από Καλάσνικοφ σε κοσμήματα (video)

30.03.2023 20:53
kalukes_kambodia
Screenshot The Star

Συμβολικό μήνυμα κατά του πολέμου επιχειρεί να στειλει ένας άνδρας από την Καμπότζη μετατρέποντας κάλυκες από οπλοπολυβόλα σε κοσμήματα. Ο 42χρονος έχει ζήσει τη φρίκη του πολέμου και έχει χάσει ο ίδιος τον πατέρα του στον αιματηρό εμφύλιο.

Αυτές οι απλές πράξεις κρύβουν μέσα τους τόσο δυνατούς συμβολισμούς που τα λόγια θα δυσκολεύονταν να διατυπώσουν με πειστικότητα. Μια τέτοια περίπτωση είναι τα έργα που φιλοτεχνεί στην Καμπότζη, ο Τεούν Τσάντα. Κι όμως, στο μικρό του εργαστήρι – μαγαζί, ο Τεούν Τσάντα βρήκε έναν τρόπο να μετατρέψει τα σκουπίδια του πολέμου, δηλαδή τους κάλυκες από τις εκατοντάδες χιλιάδες σφαίρες που έπεσαν κατά τη διάρκεια των πολέμων στην Καμπότζη, σε κοσμήματα.

Ο ίδιος τα ονομάζει «μικρά έργα τέχνης» που στολίζουν τις γυναίκες ομορφαίνοντας τη ζωή τους.
Ο Τεούν Τσάντα, είναι ένας από τους εκατομμύρια Καμποτζιανούς που επέζησαν αφού όμως υπέστησαν βαριές και βίαιες απώλειες από τον πόλεμο.

Ο Τσάντα, λέει:

«Είμαι κι εγώ ένα θύμα του πολέμου, όπως οι περισσότεροι κάτοικοι της Καμπότζης που έχασαν κάποιο μέλος της οικογένειάς τους. Εγώ, έχασα τον πατέρα μου και ξέρω από πρώτο χέρι τον πόνο και την καταστροφή του πολέμου. Μ’ αυτό που κάνω θέλω να δείξω ότι ο κόσμος δεν θέλει τον πόλεμο. Όλοι θέλουμε την ειρήνη. Κι όμως, μετά απ’ όλη αυτή την καταστροφή, ο κόσμος ξαναβρίσκεται στη δίνη του πολέμου!»

Λιώνει τους κάλυκες και φτιάχνει μπρούντζο για κοσμήματα

Ο Τεούν Τσάντα, μαζεύει κάλυκες από τα περίχωρα της πρωτεύουσας Πνομ Πενχ, έξω από στρατόπεδα όπου ο στρατός εξασκείται στην σκοποβολή, και από τοποθεσίες που είχαν γίνει επανειλημμένα φονικές μάχες. Αφού ελεγχθούν και καθαριστούν, οι κάλυκες πηγαίνουν στο χυτήριο και μετατρέπονται σε καλής ποιότητας μπρούντζο. Ύστερα το λιωμένο μέταλλο χύνεται σε κυλινδρικά καλούπια, και όταν κρυώσει και στερεωθεί δίνει ράβδους μπρούντζου. Στη συνέχεια ο Τεούν Τσάντα δουλεύει το μέταλλο, όπως ακριβώς θα δούλευε το ασήμι ή τον χρυσό, δημιουργώντας «μικρά έργα τέχνης που φοριούνται».

Κάθε βδομάδα μαζεύει 5 κιλά κάλυκες

Ο Τεούν Τσάντα, μαζεύει συνέχεια υλικό, και υπολογίζει πως κάθε βδομάδα μετατρέπει τουλάχιστον 5 κιλά κάλυκες που έχουν προέλθει κυρίως από πολυβόλα «ΑΚ-47» και «Μ-16».

Θυμίζουμε ότι το «ΑΚ-47», είναι το γνωστό Καλάσνικοφ, το θρυλικό ημιαυτόματο που χρησιμοποιούσε ο στρατός της Σοβιετικής Ένωσης (και οι δυνάμεις του Συμφώνου της Βαρσοβίας), ενώ το «Μ-16» ήταν το ημιαυτόματο που χρησιμοποιούσε ο στρατός στις ΗΠΑ (και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ).

Ο αιματηρός πόλεμος στην Καμπότζη και τα απομεινάρια του

Τα υπολείμματα λοιπόν και οι κάλυκες που συλλέγει ο Τεούν Τσάντα, μας θυμίζουν την περιφερειακή σύγκρουση των δύο τότε Υπερδυνάμεων, οι οποίες στη ΝΑ Ασία και την Ινδοκίνα (Βιετνάμ, Καμπότζη, Λάος), δεν αρκέστηκαν στα στεγανά του «Ψυχρού Πολέμου» αλλά δημιούργησαν τις συνθήκες που οδήγησαν σε αιματηρούς εμφύλιους πολέμους.

Η Καμπότζη, ενώ είχε κρατήσει ουδέτερη στάση στον πόλεμο του γειτονικού Βιετνάμ, τελικά παρασύρθηκε στη δίνη του εμφυλίου πολέμου το 1965, μέσω των συνοριακών μονοπατιών «Χο Τσι Μινχ» και «Σιχανούκ», που ήταν οι βασικές δίοδοι ανεφοδιασμού των αντίπαλων στρατών του Βιετνάμ.

Στον εμφύλιο της Καμπότζης επικράτησαν αρχικά οι φιλό-Αμερικανοί, που εγκατέστησαν την «Δημοκρατία των Χμερ» με πραξικόπημα το 1970. Το καθεστώς αυτό καταλύθηκε 5 χρόνια αργότερα από τους «Ερυθρούς Χμερ» που διέπραξαν τη «Γενοκτονία της Καμπότζης» και κυβέρνησαν από το 1975 έως το 1979, όταν εκδιώχθηκαν από τους Βιετναμέζους με πόλεμο. Ο εμφύλιος στην Καμπότζη άφησε πίσω του εκατομμύρια θύματα και από τις δύο πλευρές.

Στις μέρες μας, τόσα χρόνια αργότερα, οι επισκέπτες στην Καμπότζη μπορούν ακόμα να δουν τα απομεινάρια του πολέμου.

Άλλοτε χυτά και άλλοτε σφυρήλατα, τα κοσμήματα του Τεούν Τσάντα πωλούνται στο κατάστημά του, «Angkor Bullet Jewelry», αλλά και σε άλλα μέρη τουριστικού ενδιαφέροντος. Οι τιμές είναι προσιτές, τα σχέδια πρωτότυπα, και οι τουρίστες δείχνουν μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Να λοιπόν που η εργασία και η αγάπη ενός ανθρώπου μπορεί να κάνει θαύματα, και να μετατρέψει τα σκουπίδια ενός άγριου πολέμου σε κοσμήματα ειρήνης και ομορφιάς.

Διαβάστε επίσης:

«On est La!»: Το τραγούδι-ύμνος των εξεγερμένων Γάλλων (Videos)

Η τεχνητή νοημοσύνη καταργεί τους DJs: Θαμώνες χορεύουν με χιτάκια από ρομπότ (Videos)

Το γιοτ του Σαντάμ Χουσεΐν σκουριάζει σ’ ένα ποτάμι στο Νότιο Ιράκ (Photos/Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 16:29