search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 21:06
MENU CLOSE

«On est La!»: Το τραγούδι-ύμνος των εξεγερμένων Γάλλων (Videos)

27.03.2023 17:22
gallia_new

Τις τελευταίες μέρες, όλος ο πλανήτης έχει γίνει μάρτυρας των απεργιακών κινητοποιήσεων των Γάλλων εργαζομένων οι οποίοι αντιδρούν στην επιμήκυνση των ορίων συνταξιοδότησης, αλλά και στην κοινοβουλευτική μεθόδευση του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο κατηγορούν για αλαζονεία και αντί-δημοκρατική συμπεριφορά.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες και άντρες που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις, παρά την απαγόρευση των συγκεντρώσεων από την Αστυνομία, τραγουδούν ένα τραγούδι που ανάμεσα στις σειρήνες των περιπολικών, τις βόμβες «κρότου-λάμψης» και τα δακρυγόνα, αντηχεί στους δρόμους όλων των μεγάλων γαλλικών πόλεων.

Είναι το διάσημο πλέον τραγούδι «On est La! On est La!» που μέσα σε ελάχιστο χρόνο έχει γίνει ο «ύμνος» των εξεγερμένων Γάλλων, και έχει ανέβει σε χρόνο ρεκόρ στο «Νο 1» του Soundtrack της αντί-φιλελεύθερης οργής.

Πώς, όμως, δημιουργήθηκε αυτό το τραγούδι;

Από τη Λανς, στη Λυόν, και στο Παρίσι

Το τραγούδι αυτό ακούστηκε πρώτη φορά στο γήπεδο, και συγκεκριμένα στο γήπεδο Stade Bollaert, που είναι η έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λανς.

«On est La! On est La! / Au malheur et a la gloire/ Nous, on est La! / Pour l’ amour du maillot / que vous portez sur le dos / Nous on est La!».

«Είμαστε εδώ! Είμαστε εδώ! Στη δυστυχία και στη δόξα / Εμείς, είμαστε εδώ! / Από αγάπη στη φανέλα / που στους ώμους σας φοράτε/ Εμείς, πάντοτε θα είμαστε εδώ!»

Ύστερα το τραγούδι αυτό έκανε την εμφάνισή του, με παραλλαγμένους τους στίχους, το 2018, όταν τα «Κίτρινα Γιλέκα» (Les gillets jaunes) κατέβηκαν στους δρόμους. Συγκεκριμένα ακούστηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό Part Dieu, στην πόλη της Λυών το 2018.

Τότε, στην απεργιακή συγκέντρωση των σιδηροδρομικών, ο συνδικαλιστής Κλεμάν Νταγκόρν, πρότεινε να αλλάξουν λίγο τους στίχους ώστε να έχει σχέση με τον αγώνα των σιδηροδρομικών.

Τότε λοιπόν το τραγούδι ακούστηκε κάπως έτσι:

«On est La! On est La! Meme si vous ne voulez pas/ Nous on est La / Pour l’ honneur des cheminots / et l’ avenir de nos marmons/ Nous on est La!»

«Είμαστε εδώ! Είμαστε εδώ! Ακόμα κι αν δεν το θέλετε/ Εμείς είμαστε εδώ / Για την τιμή των σιδηροδρομικών εργατών / και το μέλλον των δικών μας των παιδιών! Είμαστε εδώ!» 

Το τραγούδι στη συνέχεια ακούστηκε στις κινητοποιήσεις του Περπινιάν, και όταν τα «Κίτρινα Γιλέκα» έφτασαν στο Παρίσι, την 1η Δεκεμβρίου του 2018, οι στίχοι άλλαξαν πάλι ώστε να μην περιλαμβάνουν μόνο τους σιδηροδρομικούς. Σε λίγες ώρες, γύρω στις 3 – 4 μμ. το τραγούδι αυτό αντηχούσε σε όλο το μήκος των Champs Elysees (Ηλύσιων Πεδίων), από την Arc de Triomphe (Αψίδα του Θριάμβου) μέχρι την πλατεία της Place de la Concorde.

«On est La! On est La! / Meme si Macron (ne) veut pas / Nous on est La / Pour l’ honneur des travailleurs / et pour un Monde meilleur / Nous on est La!»

«Είμαστε εδώ! Είμαστε εδώ! Ακόμα κι αν δεν το θέλει ο Μακρόν / Εμείς είμαστε εδώ /Για την τιμή των εργατών / και για έναν καλύτερο κόσμο/ Εμείς είμαστε εδώ!»

Από την «Πανδημία του 2021», στις διαδηλώσεις του 2023

Το ίδιο τραγούδι ακούστηκε και στις διαδηλώσεις που έγιναν στο Παρίσι, στις 9 Οκτωβρίου του 2021, ενάντια στο «υγιειονομικό πάσο» που είχε αποφασίσει εν μέσω πανδημίας η γαλλική κυβέρνηση. Τότε, προστέθηκαν και κάποιοι στίχοι για την περίσταση.

Έτσι, φτάσαμε στο τώρα που το τραγούδι αντηχεί στις διαδηλώσεις στο Παρίσι και σ’ όλες τις πόλεις της Γαλλίας αντικατοπτρίζοντας την καθολική συσπείρωση του απλού λαού ενάντια στην παράταση της συνταξιοδότησης και τη θέληση των Γάλλων εργαζόμενων που θέλουν να προλάβουν να ζήσουν και να χαρούν λίγο την οικογένειά τους και τους κόπους μιας ζωής, κι όχι να πεθαίνουν δουλεύοντας ως τα γεράματα.

Διαβάστε επίσης:

Τέξας: Ροντέο σφαγής κροταλιών – Άχρηστη φιέστα με σκοπό το κέρδος (Videos)

Ο 82χρονος Tom Jones συνεχίζει ακάθεκτος: Θα δώσει 16 συναυλίες στις ΗΠΑ (Photos/Videos)

Το γιοτ του Σαντάμ Χουσεΐν σκουριάζει σ’ ένα ποτάμι στο Νότιο Ιράκ (Photos/Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 21:06