search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 21:52
MENU CLOSE

Τσίπρας: «Προκλητικό να ψηφίζετε το ακαταδίωκτο της Επιτροπής που ορίσατε για να σας ελέγξει» (video)

30.03.2023 14:22
tsipras_3003_vouli_new

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα μέτρα στήριξης για τις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Ο πρόεδρος τους ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο ενώ θα έπρεπε να επικεντρώνει στα Τέμπη περιλαμβάνει μόλις 21 στα 132 άρθρα για τα Τέμπη και τα υπόλοιπα είναι ρυθμίσεις διαφόρων υπουργείων με εξυπηρετήσεις της τελευταίας στιγμής. Κάτι που χαρακτήρισε «ντροπή και ασέβεια» προς τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Κυρίως, κατήγγειλε, ότι το νομοσχέδιο αυτό ορίζει ακαταδίωκτο για τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που η κυβέρνηση όρισε για να την ελέγξει. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αν και έχει πολύ σοβαρές και συγκεκριμένες ευθύνες επιχειρεί για μια ακόμη φορά την «συγκάλυψη» των ευθυνών αυτών και ο πρωθυπουργός αν και επικεφαλής του «επιτελικού κράτους» επικαλείται ότι «δεν γνώριζε» όπως κάνει εδώ και τέσσερα χρόνια

Σημείωσε ειδικότερα, ότι η αναζήτηση της αλήθειας έχει να κάνει με το σεβασμό στα θύματα και τις οικογένειές τους, είναι όμως και «απαραίτητος όρος για να νιώσει ξανά ασφάλεια ο κάθε πολίτης που ζει, εργάζεται και κυκλοφορεί σε αυτή τη χώρα».

Σε ό,τι αφορά τη στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή του δυστυχήματος, σημείωσε πως η αξιωματική αντιπολίτευση προσπάθησε από την αρχή να βάλει στο δημόσιο διάλογο «τις πραγματικές αιτίες, τα στρατηγικά λάθη και τις παραλείψεις» και ταυτόχρονα προσπάθησε να μην κάνει το δυστύχημα «αρένα αντιπαράθεσης», και ανέλαβε «το χρέος» να κάνει «ό,τι χρειαστεί ως Πολιτεία για να μην ξαναζήσουμε τέτοια φρίκη» και «να μη γίνει η οργή δύναμη ισοπέδωσης, αλλά δύναμη αλήθειας και δικαιοσύνης»

Στον αντίποδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είπε, πρόταξε την «εύκολη δικαιολογία», όπως κάνει εδώ και τέσσερα χρόνια τώρα, σε όλα τα δύσκολα, «ότι δεν έχει την ευθύνη γιατί δεν ήξερε», κάτι που όλοι καταλαβαίνουν πως δείχνει τον φόβο.

Με εξοργιστικό τρόπο σημείωσε η ευθύνη του δυστυχήματος «την πρώτη μέρα πήγε στον σταθμάρχη, τη δεύτερη στη Ρυθμιστική Αρχή, την τρίτη στη προηγούμενη κυβέρνηση, την τέταρτη σε όλους μαζί, αλλά σε κανέναν προσωπικά».

Από το απόρρητο στο ακαταδίωκτο

«Μια κυβέρνηση όμως που επιλέγει παντού τη συγκάλυψη, δείχνει ότι δεν νοιάζεται κι αυτό προετοιμάζει νέες τραγωδίες κι εντείνει την ανασφάλεια στον πολίτη», υπογράμμισε. Σημείωσε πως η αναζήτηση της αλήθειας είναι υποχρέωση για να μην ξαναγίνουν τα ίδια και όχι εκδίκηση. «Η απόπειρα συγκάλυψης της αλήθειας προετοιμάζει νέες τραγωδίες», είπε, «δεν είναι θέμα εκδίκησης να μάθουμε την αλήθεια και να αποδοθούν ευθύνες. Είναι προϋπόθεση για να μη ξαναζήσουμε παρόμοια τραγωδία».

Σε αυτό το σημείο διερωτήθηκε για τη σκοπιμότητα του ορισμού από τον ίδιο τριμελούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κι ενώ είχε ήδη επιληφθεί η δικαιοσύνη: «Που ακούστηκε αυτό, οι ελεγχόμενοι να ορίζουν οι ίδιοι την επιτροπή που θα τους ελέγξει;». Και επιπλέον δεν τηρήθηκαν ούτε τα προσχήματα: «Ορίσατε τον Πρόεδρο του ΟΣΕ την περίοδο της συντριπτικής απαξίωσής του, το 2010-15, να βγάλει πόρισμα για τις ευθύνες. Και μετά τη κατακραυγή τον αλλάξατε με έναν άλλο, που επίσης όμως στο παρελθόν είχε συμβάσεις παροχής υπηρεσιών στον ΟΣΕ. Και σήμερα έρχεστε στη Βουλή για να ψηφίσετε το ακαταδίωκτό τους. Το ακαταδίωκτο της Επιτροπής που ορίσατε για να σας ελέγξει».

Στη συνέχεια, απεύθυνε το ερώτημα τι ακριβώς φοβάται η κυβέρνηση εφόσον οι ελεγκτές υποτίθεται ερευνούν την αλήθεια, αν οι ίδιοι το γνωρίζουν ή αν είναι αυτοί που το ζήτησαν.

Και κάνοντας μια γέφυρα και με τις υποκλοπές αναφέρθηκε και στην προηγούμενη τακτική της επιβολής του απορρήτου: «Επικαλείστε το απόρρητο σε όσους καλούνται να αποκαλύψουν την αλήθεια και  το ακαταδίωκτο σε όσους καλείτε να τη συγκαλύψουν».

Εννέα «γιατί» ζητούν απάντηση πριν πάμε στα «πώς»

Ακολούθως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε πως ο δρόμος της συγκάλυψης τελειώνει και το μήνυμα που στέλνει η κοινωνία είναι ότι δεν την ανέχεται άλλο η κοινωνία.

Υπογράμμισε πως πρέπει πρώτα να απαντηθούν τα «γιατί», οι αιτίες του δυστυχήματος για να πάμε στη συνέχεια στο «πώς», δηλαδή: 

· Πώς θα έχουμε ασφαλείς μετακινήσεις.

· Πώς θα πρέπει να λειτουργούν τα συστήματα και οι δημόσιες υποδομές. 

· Πώς θα διαμορφώσουμε μηχανισμούς ελέγχου και εποπτείας.

· Πώς η ζωή του καθενός και της καθεμιάς μετράει πρώτα και πριν απ’ όλα. 

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα τα «γιατί» που πρέπει να απαντηθούν – κι ενώ έναν μήνα μετά το δυστύχημα μένουν όλα αναπάντητα – είναι τα εξής:

1. Γιατί το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα που καταστράφηκε από πυρκαγιά τον Ιούλη του 2019, παραμένει γιαπί; Και μόνο αυτό αν λειτουργούσε, δε θα είχε συμβεί το ατύχημα.  

2. Γιατί το δευτεροβάθμιο κέντρο της Καρόλου αποδιαρθρώθηκε το 2020;

3. Γιατί ο μοιραίος σταθμάρχης ήταν παράνομα διορισμένος;

4. Γιατί ο υπουργός με φωτογραφική Υπουργική απόφαση ήρθε εκ των υστέρων, πέντε ημέρες μετά τον διορισμό, να τον νομιμοποιήσει;

5. Γιατί τοποθετήθηκαν σε κρίσιμες θέσεις ακατάλληλοι και ανεκπαίδευτοι σταθμάρχες, για τους οποίους η ΡΑΣ ζητά να ανακληθούν από θέσεις ευθύνης;

6. Γιατί το καλοκαίρι του ‘19 υπήρχαν 1200 μόνιμοι υπάλληλοι στον ΟΣΕ; 25 σταθμάρχες στη Λάρισα; Και σήμερα υπάρχουν μόλις 750 στον ΟΣΕ και 10 σταθμάρχες στη Λάρισα; 

7. Γιατί το σύστημα GSM-R, που είχε πλήρως παραδοθεί και το προσωπικό πλήρως εκπαιδευτεί στη χρήση του από το 2019, τέσσερα χρόνια μετά ακόμα δεν έχει τεθεί σε λειτουργία;

8. Γιατί ο υπουργός δεν απαντούσε στα εξώδικα των εργαζομένων που ζητούσαν ασφάλεια και προέβλεπαν το μοιραίο;

9. Γιατί η Σύμβαση ΟΣΕ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ που προέβλεπε αρχικά την υποχρέωση για 600 εκ. επενδύσεις από την ιταλική εταιρία, αλλά και την υποχρέωση του δημοσίου να προχωρήσουν τα έργα ασφάλειας, ήρθε τελικά χωρίς αυτές τις υποχρεώσεις στην τελική της μορφή που ψηφίστηκε στη Βουλή;

Αν δεν απαντηθούν αυτά τα «γιατί», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «ούτε δικαιοσύνη για σήμερα, αλλά ούτε και ασφάλεια για αύριο, μπορεί να υπάρξει», παρά «θα κρυβόμαστε πίσω από τις διαχρονικές παθογένειες ενός κράτους όμως που εσείς φτιάξατε, διατηρήσατε, μοιραστήκατε και εκμεταλλευτήκατε με όλους τους δυνατούς τρόπους».

Κλείνοντας, διεμήνυσε και πάλι πως «εδώ όμως που φτάσαμε, ξεπεράστηκε και η τελευταία κόκκινη γραμμή. Και πως το μήνυμα που έρχεται από την κοινωνία είναι «Ως εδώ!».

«Όταν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε τη ζωή των ανθρώπων, η αλλαγή γίνεται ανάγκη», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2023: Εκτός ψηφοδελτίων ΝΔ Σπυράκη, Χειμάρας και Νικολάου

Κεραμέως για εκκένωση κατάληψης ΕΚΠΑ: Με τον νόμο του ασύλου η αστυνομική επιχείρηση (Videos)

Μητσοτάκης για φράχτη στον Έβρο: «Θα γίνει και χωρίς ευρωπαϊκά κονδύλια»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 21:50