search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 08:04
MENU CLOSE

Τσίπρας: Μηνύματα υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας – Φρένο στην κινδυνολογία Μητσοτάκη

29.03.2023 07:13
tsipras_new

«Στις 21 του Μάη οι πολίτες θα επιστρέψουν στην κάλπη το λογαριασμό» και  την επόμενη κιόλας μέρα, «χωρίς δεύτερες εκλογές και περιπέτειες, μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αναγέννησης της πατρίδας μας, της ανάταξης της οικονομίας, της στήριξης της κοινωνίας».

Με αυτή τη δήλωση ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχτηκε τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για την ημερομηνία των εκλογών, συστήνοντας παράλληλα υπομονή λίγων εβδομάδων μέχρι την κάλπη που θα τελειώσει την «περιπέτεια» της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει βέβαια ήδη τεθεί σε διάταξη μάχης, καθώς ο πρωθυπουργός είχε ήδη προαναγγείλει τον Μάιο ως χρόνο εκλογών την περασμένη εβδομάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας τα τελευταία εικοσιτετράωρα σηκώνει το μήνυμα περί της πολιτικής αλλαγής που θα έρθει με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη της απλής αναλογικής, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα για προοδευτική κυβέρνηση.

Παράλληλα, είναι εμφανής η προσπάθεια να εξουδετερώσει την μητσοτακική κινδυνολογία για τις κυβερνήσεις συνεργασίας («ακυβερνησία», «πολιτική ανωμαλία», κ.λπ) και επιχειρεί να αντιστρέψει το μήνυμα. Υποστηρίζει ειδικότερα, ότι:

·       Οι μεν κυβερνήσεις συνεργασίας είναι σταθερές, με ευρύτερη κοινωνική αποδοχή σε σύγκριση με τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις που μέχρι σήμερα «με το 30% των ψήφων πετύχαιναν 51%+ κοινοβουλευτικών εδρών» ενώ στον αντίποδα οι αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις είναι «αλαζονικές» και είναι αυτές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.

·       Επιπλέον, η στρατηγική Μητσοτάκη να επιδιώξει αυτοδυναμία πάση θυσία, που στην πράξη σημαίνει ότι θα κάνει εκλογές μέχρι να επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα, είναι παράγοντας αστάθειας μέσα σε ένα ευρύτερο περιβάλλον κρίσεων και προκλήσεων.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, έτσι κι αλλιώς τις τελευταίες εβδομάδες, μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, πιστεύουν ότι η διαφορά με τη ΝΔ είναι από πολύ μικρή έως οριακή, επομένως είναι έως και ανατρέψιμη μέχρι τη μέρα της κάλπης ή στη χειρότερη περίπτωση, θα δώσει μια πολύ οριακή ήττα που στη συνέχεια θα δημιουργήσει δυναμική νίκης μπροστά στην επόμενη κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής.

Εξ ου και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει με κάθε ευκαιρία πως είναι εφικτή «τώρα περισσότερο από ποτέ» η προοπτική για μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά από την κάλπη της εκλογικής αναλογικής.

Μιλώντας χθες στο συνέδριο του Star Κεντρικής Ελλάδας για τα 30 χρόνια λειτουργίας του, στη Λαμία, ο Αλέξης Τσίπρας, έδειξε να καλλιεργεί την προσδοκία ότι μέσα στο επόμενο διάστημα ως τις εκλογές θα αλλάξει η εικόνα των δημοσκοπήσεων – αν και όπως είπε ο ίδιος εμπιστεύεται περισσότερο τις δημοσκοπήσεις της αγοράς και του καφενείου.

Σημείωσε, ειδικότερα, ότι σύμφωνα με τους δημοσκόπους, μια πολύ μεγάλη μερίδα πολιτών αποφασίζει τι θα ψηφίσει μέσα στην προεκλογική περίοδο, κι ένα 20% αποφασίζει την τελευταία εβδομάδα.

Επιπλέον, με βάση ακριβώς το δεδομένο ότι κατά την προεκλογική περίοδο όπου καλούνται να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν μεγαλώνει η προσοχή των ψηφοφόρων στην ρητορική και τις προτάσεις των κομμάτων, συνέστησε νηφαλιότητα, αποφυγή της τοξικότητας και εστίαση στην προγραμματική συζήτηση.

Ειδικότερα, υπογράμμισε την ανάγκη του νηφάλιου και ουσιαστικού διαλόγου για τις επόμενες 53 μέρες, και κάλεσε τον Μητσοτάκη «να αφήσει τις κορώνες και τα διχαστικά συνθήματα» και να έρθει σε ντιμπέιτ, να συζητήσουνε, κάτι το οποίο, όπως είπε, ο πρωθυπουργός φοβήθηκε το 2019.

Εν τω μεταξύ χθες, κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο με τα μέτρα στήριξης στις οικογένειες των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος (κατ’ εξαίρεση θα ψηφίσει) για την δήλωση στο Πόθεν Έσχες όχι μόνο των δανείων αλλά και των ρυθμίσεών τους. Δίνοντας έτσι συνέχεια και στο θέμα Παπαθανάση, και ασκώντας πίεση στην κυβέρνηση με το ερώτημα αν θα ψηφίσει την τροπολογία ή «έχει κι άλλους Παπαθανάσηδες να κρύψει».

Διαβάστε επίσης

ΠΑΣΟΚ: Ξεκίνησε την πρώτη του καμπάνια ενόψει εκλογών – «Κάνε τον θυμό απόφαση αλλαγής» (Video)

Οικονόμου για εκλογές: «Όχι» σε τρίτες κάλπες, ολομέτωπη επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Βουλή – Τέμπη: Δεκτό κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα μέτρα στήριξης των θυμάτων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 08:04