search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 07:57
MENU CLOSE

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης να αφήσει τα διχαστικά συνθήματα και να έρθει σε ντιμπέιτ για ουσιαστικό διάλογο (Photos/Video)

28.03.2023 19:39
tsipras2-new

«Η 21η Μαΐου είναι η μέρα που μπορεί να σηματοδοτήσει μια μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο Starforum στη Λαμία, σε συζήτηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο του STAR Κεντρικής Ελλάδας, Γιώργο Σιμόπουλο.

Υπογράμμισε ότι «ο τόπος χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή σε όλα τα επίπεδα», «νομίζω ότι η δικαιοσύνη και η αλλαγή είναι τα δύο συνθήματα και οράματα που μπορούν να εμπνεύσουν τη μεγάλη πλειοψηφία αυτού που διαχρονικά ονομάζουμε δημοκρατική παράταξη».

Αναφέρθηκε στην ανάγκη ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου μέσα στις εκλογές και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αφήσει τις «κορώνες» και τα «διχαστικά συνθήματα».

Ειδικότερα, σημείωσε πως σύμφωνα με τους δημοσκόπους μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων αποφασίζει τι θα ψηφίσει κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και ένα 20% αποφασίζει την τελευταία εβδομάδα. Επομένως – και με δεδομένο ότι το κλίμα στην κοινωνία μετά τα Τέμπη έχει αλλάξει και δεν αγγίζουν κανέναν οι παράλληλοι μονόλογοι και οι τοξικές αντιπαραθέσεις – πρέπει στην προεκλογική περίοδο να υπάρξει ένα πλαίσιο διαλόγου, να ακουστούν αλήθειες και προγραμματικές θέσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να καταθέσει τις προγραμματικές του θέσεις, και πως στόχος του δεν είναι να θέσεις εκβιαστικά διλήμματα και να διχάσει τους Έλληνες. Τόνισε ότι «δεν μιλάμε για αυτοδυναμίες αλαζονικών κυβερνήσεων», αλλά «θέλουμε προοδευτικές κυβερνήσεις συνεργασίας».

Να έρθει σε ντιμπέιτ και να αφήσει τον διχασμό

Πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα είναι πολλές και μεγάλες, επομένως, «κανείς δεν μπορεί μόνος του με αλαζονεία και αυταρχισμό να λύσει τα προβλήματα».

Εξέφρασε την ελπίδα η περίοδος πως αυτές οι 53 μέρες ως τις εκλογές θα είναι μέρες ουσιαστικού διαλόγου και πως ο κ. Μητσοτάκης «θα αφήσει τις κορώνες και τα διχαστικά συνθήματα και θα έρθει να συζητήσουμε» σε αντίθεση με το 2019 που «αρνήθηκε τον τηλεοπτικό διάλογο, τον φοβήθηκε», ενώ σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός προτιμά να ασχολείται με την επικοινωνία και όχι την ουσία. 

«Εγώ θέλω να μιλήσουμε για τα μεγάλα προβλήματα και πώς θα τα υπερβούμε και έτσι να συγκριθούμε και να κρίνει ο λαός».

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας γίνονται στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων

Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες σημείωσε πως αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι «μία κυβέρνηση που θα είναι πολύχρωμη γιατί θα αντανακλά την πολυχρωμία της κοινωνικής πλειοψηφίας, θα είναι πολύχρωμη όχι μόνο στη βάση των κομμάτων που θα την απαρτίζουν, αλλά και στη βάση των τάσεων και καταβολών που έχει η κοινωνία μας».

«Θέλουμε» είπε «μια κυβέρνηση που θα είναι συνεργασίας και πάνω απ’ όλα βασισμένη σε προγραμματικό προοδευτικό πλαίσιο για να κάνει τομές που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, πρώτα και κύρια στο κράτος. Κράτος που θα είναι αξιοκρατικό, δίπλα στον πολίτη, θα προσφέρει ασφάλεια, χρειαζόμαστε στήριξη της κοινωνίας και άμβλυνση των ανισοτήτων, στήριξη της νέας γενιάς και των παραγωγικών δυνάμεων», είπε.

Επομένως, σημείωσε, θα πρέπει να είναι μια κυβέρνηση που θα εκπροσωπεί τέτοιες δυνάμεις, για να τονίσει ότι «όλα αυτά μπορούν να γίνουν με την ετυμηγορία και τη στήριξη του λαού». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως στο ερώτημα «με ποιον θα κυβερνήσουμε» η απάντηση είναι: «Θα κυβερνήσουμε με τον ελληνικό λαό, με τη στήριξη του και με τη θέληση του».

Όχι σε συνεργασία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – Βαθιές οι πολιτικές διαφορές

Για το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων υπονόησε ότι τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ τους χωρίζει προγραμματική άβυσσος.

Ορμώμενος καταρχάς από τα όσα λέει το τελευταίο διάστημα ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε πως «οι κυβερνήσεις συνεργασίας δε γίνονται με βάση την προσωπική σχέση αλλά στη βάση προγραμματικών θέσεων». Εν τούτοις μέχρι στιγμής, τόνισε δεν βλέπουμε μια συζήτηση πάνω στις προγραμματικές θέσεις, αλλά γύρω από τα πρόσωπα «ποιον συμπαθούμε και ποιον δε συμπαθούμε, μπαίνει το κάρο μπροστά από το άλογο και με ξενίζει ότι ο Ανδρουλάκης βάζει θέμα προσώπου».  «Η πολιτική Μητσοτάκη δεν είναι πρόβλημα;» διερωτήθηκε.

Πρέπει είπε, «να δούμε τις πολιτικές και μετά τα πρόσωπα, ποιες πολιτικές θα οδηγήσουν τη χώρα μπροστά, ποιες οδήγησαν στη χρεοκοπία και την κρίση». Σημείωσε πως ο ίδιος ήταν αυτός που είδε τις δυνατότητες της απλής αναλογικής για τον τόπο και γι’ αυτό την εισηγήθηκε και πως την πιστεύει, παρόλο που δεν έχουμε τη σχετική κουλτούρα και εμπειρία, ωστόσο στην Ευρώπη πολλές χώρες έχουν συστήματα απλής αναλογικής ή σχεδόν απλής αναλογικής που προδικάζουνε κυβερνήσεις συνεργασίας.

Αυτές οι κυβερνήσεις είναι κυβερνήσεις προγραμματικής συνεργασίας και μια χαρά σταθερές κυβερνήσεις βγάζουνε», όπως η Γερμανία που τόσα χρόνια έχει κυβερνήσεις συνεργασίας. Ωστόσο πρόσθεσε «πολύ σπάνια είναι κυβερνήσεις συνεργασίας των δύο αντίθετων πόλων του πολιτικού συστήματος, αυτό δεν είναι κανονικότητα, ακριβώς επειδή υπάρχουν πολιτικές διαφορές». Εμείς, κατέληξε, έχουμε μια διαχωριστική γραμμή απέναντι στις νεοφιλελεύθερες απόψεις για την λειτουργία της οικονομίας.

Μετά τις υποκλοπές φανταστείτε τι θα κάνει ο Μητσοτάκης αν βγει αυτοδύναμος

Μιλώντας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως αναρωτιέται «πώς μετά απ’ όλα αυτά» ο κ. Μητσοτάκης ζητά ο λαός να τον ψηφίσει για να γίνει ξανά αυτοδύναμος.

«Φανταστείτε το ενδεχόμενο να ξαναγίνει αυτοδύναμος ο κ. Μητσοτάκης, τι άλλο θα κάνει, όταν κατέλυσε το Σύνταγμα με αυτόν τον ακραίο τρόπο», σχολίασε.

Πρόσθεσε δε πως «για μένα το θέμα των υποκλοπών δεν έχει τελειώσει», και πως ο λαός είναι που θα κρίνει για όσα συνέβησαν, «αλλά αναμένω και η δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της σε σχέση με το ζήτημα αυτό».

«Αναμένουμε από την εκλογική αναμέτρηση να δημιουργήσει τους συσχετισμούς που θα ξανακάνουν τη χώρα κανονική ευρωπαϊκή χώρα», τόνισε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, κανείς δεν θα μπορεί πια να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει. Είπε ότι «αυτό ήταν ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του κ. Μητσοτάκη, που σε όλα τα κρίσιμα, η μόνιμη επωδός του τέσσερα χρόνια ήταν ότι δεν ήξερε» και τόνισε ότι «πρέπει να περάσουμε από τον πρωθυπουργό του ‘δεν ξέρω, δεν απαντώ’ στον πρωθυπουργό του ‘αναλαμβάνω την ευθύνη’».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι οι δημοσκοπήσεις που εμπιστεύεται είναι το να μιλά με τους πολίτες «βγαίνοντας στην αγορά, τα καφενεία, τους χώρους δουλειάς».

Το ιδιωτικό χρέος το κρίσιμο ζήτημα του επόμενου διαστήματος

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κρίση του πληθωρισμού, η ακρίβεια, είναι μια εισαγόμενη κρίση, «η αισχροκέρδεια όμως ήταν made in Greece», καταλογίζοντας στην κυβέρνηση πολιτική απόφαση να μην την χτυπήσει. Είπε ακόμη, ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, «σταμάτησε να λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας του καταναλωτή και έγινε λαγός στην κούρσα κερδών των ιδιωτικών εταιρειών παραγωγής ενέργειας». Μίλησε για «επιλογές από τα πιο σκληρά εγχειρίδια του νεοφιλελευθερισμού, που πληρώνει σήμερα ο λαός».

Υπογράμμισε ότι το ιδιωτικό χρέος είναι το μεγάλο θέμα της επόμενης περιόδου και χρειάζεται να στηρίξουμε ουσιαστικά τη μεσαία τάξη, τον δανειολήπτη. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει όπλα, νομοθετεί, μπορεί να δημιουργήσει ένα πλαίσιο και οφείλει να παρέμβει όταν δημιουργείται μια προοπτική νέας γενιάς κόκκινων δανείων. Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα, τις προτάσεις του συνολικά για το ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια, και πως σε αυτές περιλαμβάνεται και σχέδιο για εκείνους που έχουν πάρει δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο και σήμερα δεν μπορούν να αποπληρώσουν». 

Είπε ότι το μεγάλο επίτευγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν «η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, η ρύθμιση του χρέους, η επιστροφή σε 12 συνεχόμενα τρίμηνα αναπτυξιακών ρυθμών και οι μεγάλες δυνατότητες που είχε η χώρα να κάνει βήματα μπροστά», όμως «ο κ. Μητσοτάκης πήρε μια οικονομία που ήταν σε ράγες και είχε τη διασφάλιση 37 δισ., άρα μπορούσε να έχει πρόσβαση στις αγορές, να δημιουργήσει αναπτυξιακές προοπτικές και καλείτο να λύσει χρόνιες παθογένειες του κράτους και της οικονομίας». «Δεν το έκανε», πρόσθεσε, ενώ ρώτησε πού πήγαν τα πάνω από 50 δισ. που, όπως είπε, ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι έδωσε. «Ξοδεύτηκαν σε ημέτερους, σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς;». «Χάθηκε μεγάλη ευκαιρία να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση στη χώρα», είπε. 

Εθνικό Σχέδιο Αναγέννησης και Ανάταξης της οικονομίας

Με αφορμή χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για 504 έργα στην περιφέρεια την επόμενη 7ετία, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι θα ήταν προτιμότερο να πει τι έκανε την 4ετία που πέρασε. «Επειδή δεν έχει πολλά να πει, επιδίδεται σε εύκολες υποσχέσεις που δεν θα υλοποιηθούν στο βαθμό που γνωρίζει ότι δεν θα είναι πρωθυπουργός και η ΝΔ στην κυβέρνηση».

Σημείωσε ότι χρειάζεται εθνικό σχέδιο αναγέννησης, ανάταξης της οικονομίας και στήριξης της κοινωνίας με έντονη περιφερειακή διάσταση, δηλαδή άμβλυνση των ανισοτήτων Κέντρου-Περιφέρειας. Είπε ότι αυτό απαιτεί συμπεριληπτικό αναπτυξιακό σχέδιο με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιφέρειας μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναπτυξιακός νόμος που θα εντάξει και την περιφέρεια, να κατευθυνθούν πόροι και να υπάρξουν προγράμματα για την περιφέρεια.

Ερωτηθείς για τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς είπε ότι είναι 30 χρόνια χωρίς άδειες και πως ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει έτοιμο πλαίσιο και η ΝΔ είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα ρυθμίσει την κατάσταση, δεν προχώρησε στην αδειοδότησή τους. Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι η αδειοδότηση θα γίνει.

Ελληνοτουρκικά: να αδράξουμε την ευκαιρία

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, και για τις αιτίες της ύφεσης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, σημείωσε ότι «ανεξαρτήτως πού μπορεί να οφείλεται, είναι μια ευκαιρία που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την επόμενη μέρα των εκλογών στην Τουρκία και την Ελλάδα, να δημιουργήσουμε ένα κλίμα μιας θετικής ατζέντας που θα μπορούσε να οδηγήσει, όμως με σχέδιο και πυξίδα, όχι μόνο στην εξομάλυνση των σχέσεων αλλά και στην επίλυση των διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η Ελλάδα, με σαφείς κόκκινες γραμμές – η μια αφορά την εδαφική της ακεραιότητα, η δεύτερη το δικαίωμα της να αμύνεται του εδάφους της – πρέπει να κινηθεί προκειμένου να πάμε στη Χάγη. Αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε, ενεργοποιώντας και τον διεθνή, κυρίως τον ευρωπαϊκό παράγοντα. Η σύνδεση δηλαδή της ανανέωσης τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με το συνυποσχετικό για τη Χάγη, πρέπει να υπάρξει ως στρατηγική της χώρας το επόμενο διάστημα».

Τόνισε τη βαθιά πεποίθησή του, ότι «η χώρα είναι και πρέπει να παραμείνει σε μια στρατηγική – την έχει χάσει τα τελευταία 4 χρόνια – του πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας». «Της γέφυρας», συνέχισε, «όχι του προκεχωρημένου φυλακίου, όχι του δορυφόρου της Δύσης που πρώτη θα στέλνει όπλα στην Ουκρανία. Βεβαίως θα είναι εκεί για να καταδικάζει τη ρωσική εισβολή, γνωρίζουμε πού ανήκουμε, αλλά γνωρίζουμε και το ρόλο μας διαχρονικά ως μία δύναμη που μπορεί να συνομιλήσει, να συνεννοηθεί, να συμβολίσει σημαντικά πράγματα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».

Εν ολίγοις ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «πρέπει λοιπόν να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία, στο βαθμό βέβαια που από την άλλη πλευρά είναι ειλικρινείς οι κινήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα και στο βαθμό που υπάρχει και μια θετική εξέλιξη σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις στη γείτονα χώρα».

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Ξεκίνησε την πρώτη του καμπάνια ενόψει εκλογών – «Κάνε τον θυμό απόφαση αλλαγής» (Video)

Οικονόμου για εκλογές: «Όχι» σε τρίτες κάλπες, ολομέτωπη επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Βουλή – Τέμπη: Δεκτό κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα μέτρα στήριξης των θυμάτων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 07:56