ΔΕΥΤΕΡΑ 22.09.2025 15:39
MENU CLOSE

Το αντιοξειδωτικό σνακ που προστατεύει από διαβήτη και μειώνει την πίεση

05.04.2023 09:50

Ψάχνετε ένα σνακ χωρίς ζάχαρη, με υψηλή διατροφική αξία, ωφέλιμο και για την καρδιαγγειακή υγεία; Νεότερη μελέτη συνιστά να δοκιμάσετε αυτόν τον ξηρό καρπό, πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα ευεργετικό και για την κυκλοφορία του αίματος

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, για τη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο Antioxidants, επικεντρώθηκαν σε νεότερα ηλικιακά άτομα: «Σε αυτή την ομάδα μελέτης, είναι πιο δύσκολο να παρατηρήσουμε οποιαδήποτε επίδραση των διατροφικών αλλαγών στην υγεία», διευκρινίζει η καθηγήτρια Rosa M. Lamuela, από το Τμήμα Διατροφής, Επιστήμης Τροφίμων και Γαστρονομίας του Πανεπιστημίου.

Γι’ αυτό συμπεριέλαβαν στη μελέτη τους 63 υγιείς νέους ενήλικες, ηλικίας 18 έως 33 ετών, οι οποίοι πρόσθεσαν καθημερινά μια μερίδα προϊόντων φυστικιού στην κανονική τους διατροφή για μια περίοδο έξι μηνών.

Διαπιστώθηκε ότι οι αγγειακοί δείκτες βελτιώθηκαν σημαντικά, μειώνοντας το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα και ενισχύοντας τη διαστολή των αγγείων. Όπως εξηγεί και η καθηγήτρια «παρατηρήσαμε μια σημαντική αύξηση των επιπέδων φαινολικών μεταβολιτών στα ούρα σε εκείνους τους νέους που είχαν καταναλώσει μια ημερήσια δόση φιστικιών και φυστικοβούτυρου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, η οποία είχε καταναλώσει μια κρέμα χωρίς φυτικές ίνες ή πολυφαινόλες. Αντίστοιχα, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν φιστίκια ή φυστικοβούτυρο παρουσίασαν επίσης βελτιωμένα επίπεδα προστακυκλίνης Ι2 και αναλογίας μεταξύ θρομβοξάνης Α2 και προστακυκλίνης Ι2, λιπιδικών μορίων, που θεωρούνται δείκτες αγγειακής υγείας».

Eπιπλέον, ορισμένοι φαινολικοί μεταβολίτες αυξήθηκαν σημαντικά μετά την κατανάλωση προϊόντων φιστικιού, που συσχετίστηκαν επίσης με τη βελτίωση και των δύο αγγειακών δεικτών.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν περαιτέρω μια υπόθεση που συχνά υποστηρίζεται στην επιστημονική βιβλιογραφία και σε προηγούμενες μελέτες της ερευνητικής ομάδας σχετικά με την προστατευτική επίδραση των πολυφαινολών στις καρδιαγγειακές παθήσεις στους ενήλικες, καθώς και τις επιδράσεις τους στα αιμοφόρα αγγεία. Οι πολυφαινόλες είναι τα κύρια διαιτητικά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά, σύμφωνα με την ομάδα.

Τέλος, μελέτες έχουν αποδείξει ότι γενικά η κατανάλωση ξηρών καρπών και φιστικιών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη, ιδίως λόγω της προστατευτικής δράσης που παρουσιάζουν οι πολυφαινόλες που περιέχονται σε αυτά τα τρόφιμα.

Πηγή: ygeiamou

Photo By Pixabay

Διαβάστε επίσης:

Διατροφή: Το λαχανικό που προστατεύει την καρδιά και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Πέτρες στα νεφρά: Το μυστικό για να αποφύγουμε τις υποτροπές

4+1 βήματα για να σταματήσουμε τη σοβαρή αιμορραγία μέχρι να έρθει ιατρική βοήθεια

ΔΕΥΤΕΡΑ 22.09.2025 15:37
Exit mobile version