search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 13:16
MENU CLOSE

4+1 βήματα για να σταματήσουμε τη σοβαρή αιμορραγία μέχρι να έρθει ιατρική βοήθεια

04.04.2023 17:35
EKAB_ARXEIO1
Eurokinissi αρχείο

Συγκεκριμένα είναι τα βήματα που ακολουθούμε για να δώσουμε τις πρώτες βοήθειες σε έναν τραυματισμένο άνθρωπο με σοβαρή αιμορραγία.

Όταν υπάρχει σοβαρή αιμορραγία, ο τραυματίας νιώθει μεγάλη αδυναμία, έχει ζαλάδες, κρυώνει και έχει χλωμή όψη γιατί η πίεσή του πέφτει, γεγονός το οποίο είναι πολύ επικίνδυνο για την επιβίωσή του.

Τα λεπτά αυτά είναι κρίσιμα μέχρι την μεταφορά του στο νοσοκομείο. Για αυτό οι κινήσεις που πρέπει να κάνουμε είναι απλές αλλά πρέπει να γίνουν με προσοχή.

Οι οδηγίες είναι απλές και είναι οι εξής:

1.Αφαιρούμε τα ρούχα και τα θραύσματα από την πληγή

Δεν βγάζουμε μεγάλα θραύσματα που είναι βαθιά στην πληγή. Δεν «ψαχουλεύουμε» την πληγή ούτε προσπαθούμε να την καθαρίσουμε. Η πρώτη δουλειά είναι να σταματήσουμε την το αίμα να τρέχει από την πληγή.

Είναι σημαντικό τα χέρια μας να είναι καθαρά πριν και μετά την περιποίηση του τραυματισμένου ατόμου. Αν είναι εφικτό πλένουμε τα χέρια μας με νερό και σαπούνι (ιδανικά) ή εφαρμόζουμε αντισηπτικό. Διαφορετικά μπορούμε να φορέσουμε προστατευτικά γάντια ή να κρατήσουμε ένα καθαρό ρούχο.

2.Σταματάμε την αιμορραγία με πίεση

Βάζουμε μια αποστειρωμένη γάζα ή ένα καθαρό ρούχο πάνω στην πληγή. Πιέζουμε την γάζα δυνατά με την παλάμη μας για να ελέγξουμε την αιμορραγία. Εφαρμόζουμε συνεχή πίεση μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία. Μην βάζετε απευθείας πίεση σε μια πληγή που υπάρχει στο μάτι ή σε ένα αντικείμενο που είναι μέσα στο σώμα.

Βάλτε πάνω από τον επίδεσμο κολλητική ταινία ή συνεχίστε να πιέζετε με τα χέρια σας. Αν είναι αυτό δυνατόν σηκώστε το τραυματισμένο άκρο στο ύψος της καρδιάς.

3.Βοηθάμε τον τραυματισμένο να ξαπλώσει κάτω

Αν υπάρχει δυνατότητα σκεπάστε και τυλίχτε το άτομο με μια κουβέρτα ή με κάτι ζεστό για να μην πέσει η θερμοκρασία του σώματος και φροντίστε να καθησυχάσετε τον τραυματισμένο.

Μην αφαιρείτε την γάζα ή τον επίδεσμο. Αν η αιμορραγία συνεχίζει βάλτε άλλο έναν επίδεσμο από πάνω και συνεχίστε να πιέζετε από πάνω.

4.Πότε εφαρμόζουμε αιμοστατικό

Το αιμοστατικό είναι αποτελεσματικό όταν υπάρχει αιμορραγία απειλητική για τη ζωή. Εφαρμόζουμε το αιμοστατικό μόνο αν ειμαστε εκπαιδευμένοι για το κάνουμε. Όταν φτάσει η ιατρική βοήθεια εξηγούμε πριν πόση ώρα το εφαρμόσαμε.

Προσοχή στην ακινητοποίηση του τραυματισμένου

Επίσης, στο τέλος πρέπει να ακινητοποιούμε το τραυματισμένο μέρος του σώματος όσο είναι αυτό εφικτό. Είναι αναγκαία η μεταφορά του στα Επείγοντα από το ΕΚΑΒ όσο πιο σύντομα γίνεται.

Απόδοση από mayoclinic.org

Διαβάστε επίσης:

Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να αντισταθούμε σε γλυκά και σοκολάτες

Σοκολάτα: 6+2 καλοί λόγοι για να την τρως χωρίς τύψεις

Σεξ: Πόσα λεπτά προσφέρουν ικανοποίηση;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 13:15