search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 16:01
MENU CLOSE

Εκλογές 2023: Το απόγευμα θα θυροκολληθεί το προεδρικό διάταγμα στη Βουλή

22.04.2023 16:41
vouli098- new

Έως τις 6 το απόγευμα θα έχει θυροκολληθεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέδωσε, νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία ζητείται η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών στις 21 Μαΐου.

Στον δρόμο προς τις κάλπες όλοι οι συνδυασμοί θα πρέπει να καταθέσουν στον Άρειο Πάγο τις δηλώσεις συμμετοχής, με την Ολομέλεια του Α1 Τμήματος να αποφασίζει μεταξύ άλλων και το «μπλόκο» του κόμματος Κασιδιάρη, μετά και τη «ντρίμπλα» του Αναστάσιου Κανελλόπουλου.

Τα βήματα έως τις κάλπες

Από σήμερα και έως τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα παρακάτω στάδια:

  • Να συγκροτηθούν οι εφορευτικές επιτροπές
  • Να γίνει ο διορισμός των δικαστικών αντιπροσώπων και των εφόρων
  • Να καθοριστούν τα εκλογικά τμήματα και τα καταστήματα ψηφοφορίας
  • Να πραγματοποιηθεί ο εφοδιασμός των εκλογικών τμημάτων με τα ψηφοδέλτια, τους εκλογικούς φακέλους, τους σάκους, τις κάλπες, αλλά και τα παραβάν
  • Εκτύπωση και προώθηση στα εκλογικά τμήματα και καταστήματα των εκλογικών καταλόγων, βιβλίων και εντύπων που θα χρησιμοποιήσουν οι εφορευτικές επιτροπές και άλλα όργανα
  • Να εκδοθεί το πρόγραμμα ψηφοφορίας
  • Οι αντιπρόσωποι της δικαστικής Αρχής να παραλάβουν το εκλογικό υλικό

Η απλή αναλογική και το 45%

Οι πρώτες εκλογές της 21ης Μαΐου θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και η εκλογή των βουλευτών θα προκύψει σύμφωνα με τους σταυρούς προτίμησης που θα λάβει ο κάθε υποψήφιος. Τα αποτελέσματα της κάλπης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών, θα γίνουν γνωστά αρκετά νωρίτερα από τις προηγούμενες φορές.

Για να σχηματιστεί κυβέρνηση θα πρέπει το πρώτο κόμμα ή ο συνασπισμός των κομμάτων να λάβουν ποσοστό που αγγίζει τουλάχιστον το 45% (ανάλογα και το ποσοστό που θα μείνει εκτός βουλής). Εφόσον δεν υπάρξει κόμμα ή συνασπισμός που θα εξασφαλίσει το σχετικό ποσοστό και τις 151 κοινοβουλευτικές έδρες που απαιτούνται, θα ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές 2023: Κατέθεσε αίτηση επαναλειτουργία του «ΕΑΝ» ο Κανελλόπουλος

Βελόπουλος: «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έλεγε ότι δεν μπορεί να ζήσει με 680 ευρώ»

Πόλεμος ανακοινώσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για την επενδυτική βαθμίδα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 16:00