search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 15:04
MENU CLOSE

Ποιός είναι ο πολιτικός που απειλεί τον Ερντογάν από τις φυλακές

26.04.2023 13:38
2

Στις τουρκικές φυλακές βρίσκεται ο άνθρωπος που μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών, στις οποίες ο πρόεδρος Ερντογάν επιδιώκει την επανεκλογή του. Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην υποψήφιος για την τουρκική προεδρία και ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος, εκτίει τον έβδομο χρόνο της φυλάκισής του, έχοντας καταδικαστεί για τρομοκρατία.

Παρότι βρίσκεται έγκλειστος ο Ντεμιρτάς κάνει προεκλογικό αγώνα και μπορεί να επηρεάζει εκατομμύρια Κούρδους, που η ψήφος τους θα είναι καθοριστική στις εκλογές του Μαϊου

Ο Ντεμιρτάς εκτιμά ότι το κόμμα του, το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) επηρεάζει τα δύο τρίτα του κουρδικού πληθυσμού της Τουρκίας. «Σε αυτές τις εκλογές ακόμα και το 0,5% είναι κρίσιμο, οι κουρδικές ψήφοι θα είναι κρίσιμες για τον καθορισμό του αποτελέσματος», δήλωσε ο Ντεμιρτάς στο POLITICO, μιλώντας μέσω των δικηγόρων του.

Παρόλο που – όπως λέει- είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμμετέχει σε μια πολιτική διαδικασία όντας έγκλειστος σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, ο Ντεμιρτάς έχει σχηματίσει την άποψη ότι «ο Ερντογάν θα χάσει τον πρώτο γύρο των εκλογών με διαφορά».

Ο 50χρονος πολιτικός, που αν καταδικαστεί τελεσίδικα αντιμετωπίζει ποινή 38 φορές ισόβιας κάθειρξης, συμμετέχει άτυπα στην πρωτοβουλία των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης για την στήριξη της υποψηφιότητας του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Το HDP δεν έχει υποστηρίξει επίσημα την υποψηφιότητα Κιλιτσντάρογλου, αλλά με την απόφαση να μην κατεβάσει δικό του υποψήφιο, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των εκλογών.

Ο Ντεμιρτάς είχε καταφέρει να κερδίσει τα φώτα της δημοσιότητα πριν από μία δεκαετία, όταν ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2014 είχε πάρει το 10% των ψήφων, ενώ το 2015 το κόμμα του είχε εκλέξει 80 βουλευτές, αφαιρώντας από το κόμμα του Ερντογάν την απόλυτη πλειοψηφία. Γι αυτό ακριβώς ο Ερντογάν επιχειρεί να τον εξοντώσει και τον έσυρε στα δικαστήρια με κατασκευασμένες κατηγορίες, όπως λένε οι υποστηρικτές του HDP.

«Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της καταπιεστικής πολιτικής του Ερντογάν οι Κούρδοι έχουν μπει στο στόχαστρο, όπως και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δώδεκα εκλεγμένοι Κούρδοι βουλευτές, 102 δήμαρχοι και χιλιάδες κομματικά στελέχη έχουν φυλακιστεί. Η πολιτική Ερντογάν είναι πλέον ακραία εθνικιστική , ανοιχτά εχθρική έναντι των Κούρδων και έχει χάσει σημαντικό μέρος της υποστήριξης που είχε μεταξύ των Κούρδων», λέει στο POLITICO ο Σαλαχατίν Ντεμιρτάς.

Το ίδιο το HDP αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να τεθεί εκτός νόμου, αν και είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στην Τουρκία και παρά την έκκληση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προς την Τουρκία, πριν από τρία χρόνια, «να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα» για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση του Ντεμιρτάς, που κατά το ευρωπαϊκό δικαστήριο φυλακίστηκε για πολιτικούς λόγους.

«Δεν υποστηρίζουμε την χρήση βίας και ένοπλων μεθόδων. Δεν είμαστε η πολιτική έκφραση του ΡΚΚ. Είμαστε ένα ανεξάρτητο πολιτικό κόμμα», διαβεβαιώνει ο Ντεμιρτάς και έχει πείσει τους διεθνείς οργανισμούς που θεωρούν ότι η φυλάκιση του Κούρδου πολιτικού είναι απόδειξη του ολοκληρωτικού συστήματος που έχει εγκαθιδρύσει ο Ερντογάν.

Ο Ντεμιρτάς παρά τη φυλάκιση του παραμένει ο ντε-φάκτο ηγέτης του HDP, επηρεάζει τους ψηφοφόρους και χαίρει διεθνούς αναγνώρισης πλέον. Απευθύνεται στους Κούρδους με μηνύματα που μεταφέρουν οι δικηγόροι του και η ομάδα του έχει ισχυρή παρουσία στα social media.

«Οι Κούρδοι ψηφοφόροι είναι παράγοντας –κλειδί σε αυτές τις προεδρικές εκλογές», δήλωσε στο POLITICO η Σερέν Σελβίν Κορκμάζ, διευθύντρια του think tank  IstanPol Institute, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη. «Κερδίζοντας την υποστήριξη των Κούρδων ο Κιλιτσντάρογλου θα έχει πολύ μεγάλη δύναμη πίσω του», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης «θα πάρει ένα εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό ψήφων από τους Κούρδους ψηφοφόρους». «Οι Κούρδοι το θεωρούν έναν από αυτούς λόγω της ιδιαίτερης πατρίδας του», εξήγησε η Κορκμάζ.

Πάντως ο Ντεμιρτάς εκφράζει ανησυχίες για νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος. «Οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να στείλουν παρατηρητές για τις τουρκικές εκλογές, που είναι οι πιο σοβαρές από ποτέ. Η ασφάλεια των εκλογών είναι εξαιρετικά κρίσιμο θέμα», επισημαίνει ο Κούρδος ηγέτης.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Ακύρωσε όλες τις σημερινές του εμφανίσεις μετά την αδιαθεσία του (Video)

Ιταλία: Stop στις selfies στο Πόρτοφίνο βάζουν οι αρχές – τσουχτερά πρόστιμα

ΗΠΑ: Φρίκη με τον πατέρα που έπνιξε το παιδί του – βρέθηκε στα σαγόνια αλιγάτορα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 15:02